Japonia, în dificultate din cauza lipsei de moștenitori ai tronului

În Japonia au început discuții dificile legate de deficitul de moștenitori masculini ai tronului, pornind de la sondaje care arată că majoritatea cetățenilor ar fi de acord ca pe tronul imperial să se așeze o femeie.

Rezolvarea complicatei situații succesorale a devenit extrem de presantă, din cauza lipsei de bărbați din cea mai veche monarhie a planetei.

Împăratul Naruhito, care i-a succedat tatălui său, are un singur copil, pe prințesa Aiko, în vârstă de 19 ani. Dacă s-ar căsători cu un bărbat fără titlu nobiliar, ea ar trebui să părăsească familia imperială și să devină un cetățean obișnuit.

În orice caz, Aiko nu poate deveni împărăteasă și nici fiul său nu va putea ocupa tronul într-o zi fără să fie modificat regulamentul. Pe de altă parte, există fratele lui Naruhito, prințul Fumihito, în vârstă de 55 de ani, și urmașul său de 14 ani, prințul Hisahito.

Cu toate acestea, modificările aduse orientărilor legale privind succesiunea exclusivă a bărbaților sunt improbabile.

Un grup de consultanți numiți de guvern s-a angajat să poarte „discuții prudente”, punând pe masă câteva opțiuni pentru a asigura un viitor tronului cizantemelor – de pildă, deschiderea ascensiunii pentru bărbații născuți de fete fără titluri nobiliare.

Spre deosebire de predecesorul Shinzo Abe, care nu a considerat urgentă această situație, premierul actual, Yoshihide Suga, încearcă să găsească soluții pentru viitorul monarhiei-simbol a Țării Soarelui Răsare.

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.