Japonia – tara pe cale de extinctie

 Japonia, o tara care e la marginea prapastiei demografice si se aproprie de extinctie. Pentru a ilustra ingrijorarea asta e suficient doar sa citesti, de doua ori am zice noi, si incet, titlul articolului din The Guardian din 19 octombrie: “Why have young people in Japan stopped having sex? What happens to a country when its young people stop having sex? Japan is finding out …” (“De ce tineretul Japoniei a incetat sa mai aibe sex? Ce se intimpla unei tari cind tinerii ei inceteaza sa mai aibe sex? Japonia afla …)

De o generatie incoace atit sociologii japonezi cit si cei straini care studiaza societatea japoneza au detectat un trend ingrijorator – tineretul japonez e tot mai putin interesat in relatii de intimitate, romantice, casatorie si familie. Spre deosebire de societatea occidentala care e obsedata de sex si sexualitate, Japonia nu e. Statisticile japoneze dovedesc ca interesul in relatii de intimitate la japonezi se stinge, si odata cu el si civilizatia japoneza. Suntem martori, spun comentatorii, la declinul rapid si ireversibil al Japoniei care pina acum citeva decade era miracolul econimoc al societatii globale.

O sindroma noua bintuie Japonia, accea a celibatului, “sekkusu shinai shokogun” in japoneza. Milioane de japonezi sub 40 de ani nu fac curte si nu intretin relatii sexuale. Sindroma celibatului a afectat drastic demografia Japoniei. In prezent Japonia are 126 milioane de oameni, iar in 2060 se preconizeaza ca va avea cu o treime mai putin, adica in jur de 85 de milioane. Numarul persoanelor adulte dar necesatorite in Japonia a ajuns la un nivel record. Un studiu facut in 2011 arata ca 61% dintre barbatii necasatoriti si 49% dintre femeile necasatorite in categoria de varsta de la 18 la 34 de ani nu intretineau nici o relatie romantica, o crestere de 10% in comparatie cu 10 ani mai devreme. Un alt studiu indica ca o treime dintre tinerii sub 30 de ani nu a facut curte nici odata. Iar un studiu facut tot recent de Japan Family Planning Association arata ca 45% dintre femeile intre 16 si 24 de ani nu erau interesate ori dispretuiau relatiile sexuale. Un sfert dintre barbati impartasau si ei aceleasi sentimente. Statisticele acestea sunt, fara indoiala, infricosatoare. Infricosatoare este si imbatrinirea rapida a Japoniei. Pentru prima data in istoria Japoniei in 2012 au fost vandute mai putine scutece pentru copii decit pentru batrini. Tot in 2012 s-a nascut in Japnia cel mai mic numar de copii din istoria tarii. La pasul acesta, spun comentatorii, Japonia se apropie de extinctie.

Tinerii japonezi nu vad nimic pozitiv in relatiile romantice. Barbatii japonezi nu mai castiga atit de bine cit cistigau cu zeci de ani in urma sa poata intretine o familie ori o prietena. Casatoria e vazuta ca o situatie sociala de nedorit. Pentru o femeie japoneza casatoria e vazuta ca un mormint care pune capat carierei, timpului liber, si individualismului. Este imposibil pentru o femeie japoneza sa aibe simultan o cariera si o familie. In jur de 70% dintre femeile japoneze isi parasesc locul de munca dupa primul copil. Relatiile intre sexe devin si ele tot mai apatice. In loc ca sexele opuse sa se atraga, se resping. Barbatii nu se apropie de femei. Isi petrec timpul mai mult prin cluburi si centre de fitness decit cu tinerele femei. Tinerii japonezi, spun sociologii, sufera de o fobie a relatiilor. Recent The Institute of Population and Social Security al Japoniei a emis un studiu conform caruia 90% dintre tinerele fete cred ca celibatul e preferabil casatoriei.

Singuratea e si ea in crestere. Dintre cei 13 milioane de japonezi necasatoriti care inca locuiesc cu parintii lor 3 milioane sunt peste 35 de ani. Apatia romantica domina mentalitatea japonezilor. Conform aceluiasi studiu si trendurilor actuale, un sfert din tinerele japoneze nu se vor casatori, iar 40% dintre ele nu vor avea nici odata nici un copil.

Pericol pentru economia globala

Pe 22 octombrie The Washington Post a publicat un comentariu similar, dar dintr-o perspectiva diferita – impactul Japoniei fara sexualitate asupra economiei globale. Titlul articolului e si el foarte sugextiv: “Japan’s sexual apathy is endangering the global economy” (“Apatia sexuala a Japoniei pericliteaza economia globala”) Straniu am zice noi, dar nu departe de adevar. Lipsa de relatii de intimitate are consecinte sociale, demografice si economice. Cind relatiile de intimitate slabesc, natalitatea scade. Anul trecut populatia Japoniei a scazut cu 212.000 de persoane si s-au nascut doar un milion de copii, in comparatie cu 1.2 milioane cu un an mai inainte. Toate astea inseamna ca miracolul economic japonez s-a incheiat. De 20 de ani Japonia e afectata de o stagnare economica fara semne de imbunatatire. Pentru a-si mentine puterea economica actuala e nevoie ca 600.000 de tineri sa intre pe piata muncii japoneze in fiecare an. Dar ei lipsesc. Conform trendurilor actuale, in 2050 la fiecare japonez care se va pensiona doar un singur japonez va intra pe piata de munca.

Datoria publica a Japoniei este de 200% din PIB, mult mai mare decit in Grecia ori Spania. In Uniunea Europeana e de peste 90% iar in SUA de 75%. O Japonie cu o demografie precara nu va putea iesi nici odata din datorii. Japonia datoreaza Americii $1.1 trilioane de dolari. Cind va putea aceasta tara care imbatrineste sa-si plateasca datoriile? Imaginati-va, spune autorul articolului din Washington Post, o Japonie care va declara faliment. Daca mica Grecie a periclitat supravietuirea Uniunii Europene si a euro-ului, imaginati-va, zice autorul, ce impact o Japonie care nu isi mai poate plati datoriile va avea asupra economiei mondiale.

Valorile crestine

Japonia nu e o tara crestina si nici macar religioasa. Asta explica in marea parte starea depresiva in care zace una din cele mai prospere, economic vobind, societatii din istoria omenirii. Poate fi o lectie si pentru Romania crestina. Japonia ar trebui sa ne dea de gandit si sa ne faca sa apreciem traditia noastra crestina. Valorile crestine impun afectiune, apropierea intre fiintele umane, atit la nivel emotional, romantic cit si la nivel de intimitate, intr-un cadru respectuos. Familia crestina ar trebui sa fie un ideal nobil pentru fiecare om, unul tot mai evident, mai ales cunoscind alternativa, adica Japonia contemporana.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.