JTI: Directiva UE privind Produsele din Tutun nu își va atinge scopul
JTI a comentat astazi cu privire la acordul intre Comisia Europeana, Parlament si Consiliu asupra Propunerii de revizuire a Directivei Produselor din Tutun.
Directiva va periclita locurile de munca, investitiile si veniturile bugetare ale statelor membre. “In timp ce piata legala a tutunului angajeaza in mod direct si indirect in jur de 1,5 milioane de persoane in Uniunea Europeana, comertul ilegal cu tutun cauzeaza deja costuri de aproximativ 12,5 miliarde anual pentru tarile UE. Aceasta este realitatea”, a declarat Ben Townsend, Directorul departamentului EU Affairs al JTI.
Avertismentele de sanatate supradimensionate pana la 65% si pictogramele, pozitionate in partea superioara a pachetului, precum si standardizarea formei si dimensiunii pachetelor nu vor avea nici un efect, pentru ca populatia intelege deja riscurile asociate fumatului. In plus, va fi mult mai usor pentru falsificatori sa produca si sa comercializeze tigarete ieftine, care nu sunt reglementate, testate si taxate. “Cu cat ambalajul este mai complex si mai inovator, cu atat mai dificil este de contrafacut. Aceste restrictii vor usura de fapt munca falsificatorilor”, a precizat Townsend.
Restrictiile vor crea confuzie in randul comerciantilor si al consumatorilor, facand dificila distinctia intre marcile produselor. Mii de operatori economici –comerciantii cu ridicata sau cu amanuntul, furnizori de ambalaje, ca sa numim doar cateva categorii – vor avea nevoie de timp pentru a se adapta acestor schimbari radicale.
Propunerea de interzicere a unor intregi categorii de produse, cum ar fi tigaretele mentolate, nu se bazeaza pe nicio dovada stiintifica solida si va determina cresterea contrabandei. In situatia in care consumatorii nu vor gasi produsele preferate pe piața legala, traficantii vor avea grija ca acestea sa fie disponibile pe piata neagra.
“Directiva a fost negociata in graba, fiind impulsionata de agendele politice si acordandu-se prea putina importanta eficientei masurilor propuse si costurilor generate pentru statele membre si operatorii economici. Politicile care nu sunt fundamentate pe dovezi stiintifice solide si nu iau in considerare dinamica pietei sunt sortite esecului, fara a aduce beneficii sanatatii publice”, a concluzionat Townsend.
Statele Membre UE, membrii Parlamentului European si un numar de comitete importante ale Parlamentului au ridicat in repetate randuri obiectii cu privire la proiectul Directivei, insa se pare ca temerile acestora nu au fost auzite. Multe masuri inca necesita o analiza atenta a factorilor de decizie ai UE, inainte ca Parlamentul si Consiliul sa ajunga la votul final in cursul anului urmator.