Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Traian Băsescu: Am promulgat bugetul de stat pe anul 2014. Puteţi să vă faceţi Crăciunul şi Anul Nou liniştiţi, nu se rupe USL

Publicat: miercuri, 18 decembrie 2013

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că a promulgat bugetul de stat.

Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de şeful statului:

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Bună seara. Am convocat această mică declaraţie de presă pentru a informa că am promulgat bugetul de stat. Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant, motorină şi benzină. Faţa de 2,4 miliarde cât erau prevăzute în bugetul de stat venituri de pe urma acestei taxe suplimentare pe motorină şi benzină, suspendarea aplicării pe termen de trei luni înseamnă 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat. Este o sumă foarte mică în raport cu excesele care sunt în buget şi care pot fi ajustate în foarte multe zone ale bugetului unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la ministerul domnului Dragnea, fie că vorbim de excesul de prevedere bugetară la serviciul datoriei externe, fie că vorbim la minimalizarea unor încasări cum ar fi cele din taxa pe stâlp care în buget sunt prevăzute a fi doar circa 480 de milioane, în realitate se pot încasa cel puţin 2 miliarde, dar este suficient dacă Guvernul ia în calcul o cifră de un miliard, faţă de 480 de milioane, cât au prevăzut; şi, de asemenea, veniturile din impozitarea suplimentară pe gaze. Deci sunt resurse foarte mari pentru ca această taxă barbară să nu fie introdusă. Obiectivul meu nu a fost unul legat de o confruntare, ci obiectivul meu a fost legat de a corecta o greşeală în negocierile cu FMI şi cu UE în care, în mod egal, în opinia mea, atât Guvernul, cât şi FMI şi CE au greşit încărcând excesiv cu o taxă nenecesară consumul de motorină şi benzină. În acest sens, când va veni misiunea FMI şi a UE la Bucureşti, în ianuarie, voi fi cel care îşi asumă explicarea către partenerii noştri externi a erorii introducerii acestei taxe care avea rolul să frâneze creşterea economică şi să crească preţurile, deci să crească până la urmă impactul pe cei mai săraci dintre români, pentru că ei ar fi suferit cel mai mult. Chiar cei care au o prăpădită de Dacie sau o maşinuţă cu care merg la serviciu sau în weekend-uri ar fi plătit acest cost, nu numai creşterea preţurilor la alimente şi la toate cele, inclusiv la transport. Sunt convins că taxa poate fi evitată complet şi acesta va fi obiectivul meu în discuţiile cu FMI şi cu UE, pentru că discuţiile vor avea loc în luna ianuarie iar eu nu voi valida nici o scrisoare către boardul FMI în care se pune problema creşterii taxelor pe combustibil.

În ceea ce mă priveşte, mă bucură faptul că, în cele din urmă, Guvernul a adoptat o soluţie înţeleaptă şi acest lucru creează premisele să colaborăm, Guvern şi Preşedinţie, pentru a obţine nişte condiţii realiste, favorabile ţării şi relansării creşterii economice în anul 2014, în discuţiile pe care le vom avea cu partenerii în luna ianuarie. Personal, vă spun ca om cu experienţă mare în a privi într-un buget, dacă se consolidează şi capacitatea ANAF-ului de a diminua evaziunea fiscală pe măsurile şi veniturile pe care le are bugetul de stat în momentul de faţă, am convingerea că, de la mijlocului anului, fără să introducem taxe suplimentare pe combustibil, putem să începem primii paşi de reducere a CAS-ului. Sunt convins că acest lucru se poate. Totul este să vrem şi să lucrăm prioritar pentru relansare economică cu efecte pozitive, inclusiv pentru populaţie, nu numai pentru economie, dar cu diminuarea dorinţei de a privi bugetul ca pe un instrument cu care să ne servim baronii locali. Şi aici vreau să fiu foarte clar: nu este vorba numai de interesele unui partid aflat la guvernare, ci toate partidele aflate la guvernare, ca o tradiţie, îşi construiesc bugetul şi cu gândul la susţinerea electorală de care au nevoie în an electoral. N-a făcut-o numai acest Guvern, au făcut-o cam toate, doar cele care n-au putut pe timp de criză n-au avut în vedere acest lucru, însă este clar că bugetul trebuie să reflecte interesul naţional şi nu interese de partid. Nu este de conceput în ziua de astăzi că impunem o taxă nenecesară care generează creşteri de preţuri la transport, la alimente, la agricultură, la orice, în viaţa de zi cu zi, doar pentru că trebuie să creăm nişte resurse necesare baronilor locali. Baronii locali să privească cu multă atenţie şi cu îndrăzneală la fondurile europene, cu prioritate. Deci, cam asta este. Convingerea mea este că cele trei luni vor fi prelungite la „pentru totodeauna”. Ce înseamnă trei luni? Deci, ianuarie, februarie, martie – sunt trei luni. Deci, când ar fi prima zi de introducere a taxelor? (…)Sigur, e o păcăleală, e o poantă.

Întrebare: Bună seara, domnule preşedinte. Vreau să vă întreb ce garanţii i-aţi cerut, ce garanţii v-a oferit premierul că după ce promulgaţi bugetul fix…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Cuvântul de onoare şi cred că…

Întrebare: Credeţi în cuvântul premierului?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Sunt nevoit s-o fac.

Întrebare: Ce arme aveţi dacă nu se ţine de cuvânt?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Bun, să sperăm că de data aceasta se va ţine de cuvânt.

Întrebare: Domnule preşedinte, dacă se reia acest subiect, reintroducerea acestei accize după cele trei luni despre care vorbeaţi, ce efecte ar putea avea pentru că, practic, s-ar relua această discuţie?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Doamnă, reintroducerea acestei accize trebuie făcută în urma unei înţelegeri cu FMI şi cu UE. După cum vedeţi, deşi se ştia disputa internă pe această temă, cele două instituţii nu au reacţionat negativ, şi-au menţinut neutralitatea. Reluăm discuţiile în ianuarie, când vine misiunea de evaluare a Fondului şi a UE, iar ceea ce eu v-am spus mai înainte este că niciodată nu voi aproba un mandat care prevede creşterea taxelor pe combustibili. Este dreptul meu constituţional. De ce? Nu pentru că nu vreau, ci pentru că văd bugetul, văd resursele şi îmi dau seama că nu este necesară introducerea acestei taxe suplimentare.

Întrebare: Cum vedeţi…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Deci, o întrebare. Aţi ales-o pe cea mai interesantă, vă mulţumesc.

Întrebare: Vă menţineţi declaraţia prin care le-aţi cerut premierului şi preşedinţilor celor două Camere demisia în urma scandalului din justiţie, generat de modificările la Codul Penal şi Legea amnistierii?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Orice acţiune în folosul României, inclusiv aplicarea de pedepse infractorilor, este necesară, deci îmi menţin punctul de vedere că cei care ascund infractori nu au ce căuta în fruntea ţării, sigur. Mulţumesc.

Întrebare: Eu vă întrebam dacă vă menţineţi declaraţia potrivit…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Eu v-am răspuns, mulţumesc.

Întrebare: Aş vrea şi eu o clarificare pe lângă întrebare. S-a discutat, aţi vorbit astăzi şi de benzină şi de motorină. Discuţia iniţială a fost doar de motorină, de suspendarea pe trei luni. Să înţeleg că va fi şi pentru benzină şi pentru motorină?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Asta am spus: şi la benzină şi la motorină. Deci premierul a promis că imediat după promulgarea bugetului va proroga termenul de intrare în vigoare a ordonanţei prin care se creştea taxa, în paranteză acciza, la benzină şi motorină.

Întrebare: Şi vreau să vă întreb dacă în discuţiile de astăzi…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: O întrebare.

Întrebare: Asta era clarificarea.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu. Hai să fim corecţi cu toată lumea. Optaţi pentru cea mai interesantă întrebare.

Întrebare: Având în vedere că situaţia în alianţa de guvernare este explozivă, dacă veţi fi pus în situaţia de a-l desemna din nou pe Victor Ponta premier o veţi face?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Hai să vedem ce e în alianţă. Eu nu cred în ruperea USL – da? Deci sunt liniştit din punctul acesta de vedere. Ce cred este că pot fi nişte jocuri de forţă; de aceea m-am şi bucurat că am ajuns la o înţelegere astăzi cu premierul, la soluţia neaplicării accizei la benzină şi motorină de la 1 ianuarie, pentru că riscam ca pentru televiziune să ne trezim că liberalii pleacă de data asta când este vorba de buget şi rămânem fără buget de tot. A fost un element în plus care m-a bucurat, că astăzi am ajuns la o soluţie cu premierul. Deci nu se rup, dar deocamdată se şicanează, aşa că asta e, ştii…?

Întrebare: Dacă totuşi veţi ajunge în acea situaţie, ce veţi face?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Gata, o întrebare. Nu se ajunge, fiţi liniştiţi. Puteţi să vă faceţi Crăciunul şi Anul Nou liniştiţi, nu se rupe USL.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=20219

Publicat de la data dec. 18 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

15 octombrie 2019, 23:24
 

NE
Senin
13°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:30
Apus: 18:32
Prognoza 16 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
22°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.015 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team