Jumătate dintre tinerii slovaci vor să părăsească țara

Aproape jumătate dintre tinerii educați din Slovacia intenționează să părăsească țara, cu aproape 15 procente intenționând din start să nu se mai întoarcă, arată datele unui sondaj efectuat de agenția Focus.

Printre studenții universitari, procentul este de-a dreptul alarmant – 62% și-au recunoscut intenția de a părăsi Slovacia, aproape fiecare al cincilea student dorind să plece definitiv.

Cei care studiază arta și științele umaniste au fost cel mai dornici să plece, aproape 30 de procente, urmați de studenții la științe tehnice și cei de la IT.

Studiul a relevat că factorii socio-economici și politici, precum standardul scăzut de viață, lipsa oportunităților de muncă și deficitele din sistemul social sunt printre cele mai frecvente motive pentru care tinerii adulți chestionați sunt dornici să plece.

„Migrația este declanșată și de instituțiile publice disfuncționale, motiv principal de a părăsi Slovacia”, sintetizează Marián Velšic, unul dintre autorii studiului.

Un detaliu relevant – principala destinație pentru tinerii slovaci care vor să-și părăsească țara este… Cehia, preferată de fiecare al cincilea respondent. Alte destinații populare includ Germania, Marea Britanie, Austria, Spania, SUA.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.