Jurnaliştii din FEJ, la mitingul european împotriva austerităţii

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) s-a alăturat astăzi la mitingul organizat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor împotriva politicilor de austeritate şi pentru locuri de muncă pentru tineri.

 
Vă prezentăm în continuare comunicatul de presă integral al FEJ: 
 
FEJ s-a alăturat zilei de acţiune a CES pentru angajarea tinerilor şi împotriva austerităţii
Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) se alătură sindicaliştilor şi grupurilor societăţii civile din Europa care vor participa acţiunea sindicală europeană împotriva austerităţii şi pentru locuri de muncă pentru tineri, organizată de Confederaţia Europeană a Sindicatelor.
Mii de jurnalişti şi-au pierdut locurile de muncă în ultimele luni, în timp ce mulţi alţii sunt nevoiţi să lucreze în condiţii precare”, a declarat preşedintele FEJ, Arne König. „Dar ceea ce ne alarmează cel mai mult este precaritatea în creştere în rândul jurnaliştilor, în special al tinerilor şi a femeilor, lipsiţi de siguranţa locurilor de muncă. O astfel de desconsiderare a jurnaliştilor ameninţă standardele profesionale necesare pentru un jurnalism de încredere şi independent, înţeles ca un bun public. În mass-media, atât publice cât şi private, jurnaliştilor li se cere să lucreze mai mult şi cu mai puţine resurse. Aceasta este o consecinţă directă a politicilor de austeritate”.
În marja Reuniunii sale Generale din mai 2013, FEJ colectează date cu privire la concedieri şi pierderi de locuri de muncă în rândul jurnaliştilor. Concluziile preliminare nu lasă nici urmă de îndoială cu privire la amploarea crizei. Spania este principala ţară lovită, cu aproape 4000 de pierderi de locuri de muncă în 2012, dar chiar şi în ţări înstărite precum Olanda, Germania şi Norvegia, reducerea companiilor de media şi fuziunea redacţiilor au un impact devastator asupra condiţiilor de muncă şi a ocupării forţei de muncă.
Într-o rezoluţie recentă, Consiliul Europei a subliniat faptul că „mulţi jurnalişti din Europa lucrează în situaţii precare cauzate de creşterea freelance-ului, lipsa de respect pentru drepturile sociale şi, în general, de veniturile reduse. În cazul în care profesia de jurnalist este slăbită de astfel de împrejurări, calitate profesională şi etică sunt în joc„.
Există o legătură clară între condiţiile precare de muncă ale jurnaliştilor şi standardele profesionale”, a spus König. „Facem apel la UE şi statele membre să pună în aplicare pe deplin standardele europene sociale, în special a drepturilor colective ale jurnaliştilor, chiar dacă aceştia sunt forţaţi să lucreze în calitate de liber profesionişti. Sunt puse în joc nu doar condiţiile de muncă pentru colegii noştri, ci sistemul de furnizare a unor informaţii de calitate pentru cetăţenii Europei. Avem nevoie de informaţii de încredere în viaţa de zi cu zi şi mai ales pentru a lua decizii cu privire la viitorul Europei.
La Bruxelles, mitingul a avut loc la 14 martie 2013, în Parcul Centenarului între orele 14.00 – 16.00.
Versiunea în engleză a comunicatului FEJ aici.
Mai multe detalii despre acţiunea CES aici.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.