Karl Marx, erou de desene animate

Imberb, cu un look de dandy romantic: Karl Marx este eroul unui desen animat comandat de serviciul de propagandă al Partidului Comunist Chinez (PCC), care vrea ca filosoful german să devină mai atractiv pentru tinerii chinezi,.

 

Numită „Liderul”, seria difuzată pe internet îşi propune ca teoriile marxiste să devină mai accesibile chinezilor, care încep să studieze teoriile celebrului filosof începând din colegiu.

 

„Există deja o mulţime de lucrări literare în legătură cu Karl Marx, însă nu într-un format care să le placă tinerilor”, a declarat Zhuo Sina, unul dintre scenariştii desenului animat.

 

„Vrem să umplem acest gol, în speranţa că oamenii îl vor înţelege mai bine pe Marx, vor fi interesaţi de el şi de viaţa lui”, a mai spus el.

 

Seria, produsă de studioul de animaţie Wawayu, a fost comandată de serviciul de propagandă al PCC şi a beneficiat de ajutorul unei organizaţii publice de cercetare privind marxismul.

 

„Liderul” a fost comandat cu ocazia împlinirii anul trecut a 200 de ani de la naşterea filosofului şi în plină campanie a PCC pentru consolidarea predării marxismului în şcoli, într-o ţară care rămâne oficial comunistă, în pofida reformelor economice radicale din ultimii 40 de ani.

 

În China, funcţionarii, la fel ca jurnaliştii mass-mediei de stat, trebuie să urmeze cursuri sau să susţină examene obligatorii referitoare la marxism, în special pentru a obţine promovări ierarhice.

 

Anul trecut, preşedintele chinez Xi Jinping le-a cerut membrilor PCC să citească cu regularitate operele lui Marx, un obicei care trebuie să se transforme într-un „stil de viaţă” şi „căutare spirituală”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.