Kibbutz, natură şi inspiraţie – interviu cu Noa Wertheim, coregrafa Vertigo Dance Company

TVR 2 difuzează duminică, 24 martie, un documentar în două episoade (de la ora 12.00 şi, respectiv, de la ora 12.30) dedicat Companiei Vertigo Dance, reprezentanta Israelului la Festivalul de Teatru de la Sibiu 2012. Materialul cuprinde un interviu special, acordat de Noa Wertheim, coregrafa trupei, realizatoarei Sanda Vişan.

Compania de dans Vertigo din Israel a prezentat în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu 2012, la cea de-a treia prezenţă la acest festival, două coregrafii semnate de Noa Wertheim – „Lumina înţelepciunii” („Mana”), o călătorie simbolică în cele două lumi – a luminii şi a întunericului, şi „Momentul Zero” („Null”), o explorare a timpului şi a spaţiului prin intermediul dansului.

Vertigo Dance Company, o trupă de dans care îşi construieşte şi realizează producţiile în condiţiile provocatoare ale kibbutz-ului, a fost prezentă la Sibiu în 2012 pentru a treia oară, în acelaşi an susţinând alte cinci turnee în Europa, Statele Unite şi Australia. Vertigo Dance a fost creată în 1992 de coregrafa Noa Wertheim, care a studiat la Academia de Dans şi Muzică Rubin din Ierusalim, şi de soţul acesteia, Adi Sha’al, care avea deja experienţa dansului cu alte două trupe.

În ciuda faptului că fondatoarea companiei, ecologistă convinsă, a ales să trăiască în sânul naturii, într-un mediu aflat în afara centrului artistic al Israelului, care este Tel Aviv, creaţiile ei coregrafice au impus pe scena mondială un limbaj modern.

Telespectatorii vor putea afla care sunt sursele de inspiraţie ale coregrafei Noa Wertheim, ce rol joacă kibbutz-ul şi viaţa în mijlocul naturii în spectacolele companiei Vertigo, dar şi povestea din spatele celor două spectacole remarcabile susţinute anul trecut la Sibiu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.