Kovesi, şef la DNA

În afară de Daniel Morar, premierul Victor Ponta, ministrul interimar al Justiției, nu exclude niciun alt nume pentru preluarea şefiei DNA, lăsând să se înţeleagă că este foarte posibil, dacă nu chiar decis, ca Laura Codruţa Kovesi să fie propunerea sa pentru această funcţie.

„Nu ştiu dacă o voi numi pe Kovesi la DNA. Nu pot să numesc pe nimeni dacă vreau doar eu. Trebuie să discutăm.  Nu l-aş fi propus niciodată pe domnul Morar la şefia DNA. NU exclud nici un nume pentru DNA în afară de Morar”, a declarat Ponta, vineri, la Antena 3, la emisiune „Ultima oră”.

Jurnalistul Radu Tudor, unul dintre moderatorii emisiunii,  a explicat că Laura Koveși este considerată de popor un om al lui Traian Băsescu și că numirea acesteia la DNA ar avea o concluzie: „Victor Ponta numește un om al lui Traian Băsescu la DNA”. Întrebat ce părere are despre un asemenea demers, Ponta a explicat că se trece cu vederea că tot USL propune și funcția de procuror general și multe alte funcții.

„La DNA nu există decât interimat, la DIICOT se încheie mandatul peste o săptămâna. Toate mandatele adjuncților se încheie și se fac numirile de către domnul Morar. În varianta actuală se pot comite nenumărate abuzuri, există, în continuare o uriașă așteptare din partea partenerilor occidentali de a rezolva această problemă. Mă deranjează foarte tare că minciuna că USL a venit la putere să pună mâna pe justiție este o minciună pe care dacă nu o închidem prin fapte, se va perpetua și va rămâne ca un adevăr”.

„Suntem foarte implicați și pasionali. Ideea este că USL nu a promis să facă din justiția lui Băsescu justiția USL. Am promis că vom câștiga Parlamentul, Guvernul și Președintele și o vom câștiga. Motiv pentru care, măsuri radicale pe o listă cred că este o soluție proastă, nu vreau să fac ca domnul Băsescu”, a explicat Ponta.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a subliniat luni seară, la Realitatea TV, că nu există o propunere a USL privind preluarea şefiei DNA de către fosta şefă a Parchetului, Laura Codruţa Kovesi, aşa cum s-a speculat în presă. „Nu privesc deloc cu simpatie o astfel de ipoteză, sper să nu se dovedească plauzibilă”, a completat co-liderul USL.

„Că doamna Kovesi ar fi o propunere a USL dezmint categoric, nu cred că ar fi avut cum să fie. Neg eu faptul că USL ar fi făcut vreo propunere sau sugestie privitoare la aceşti doi procurori câtă vreme Pivniceru e ministru al Justiţiei. Nici după, USL nu are cum să facă o astfel de propunere, e prerogativa ministrului Justiţiei, nu a partidelor. În orice caz că USL nu face propuneri pentru procuror general şi o astfel de propunere (Kovesi) nu ar fi venit. Nu pot exclude pentru că nu ştiu nici măcar dacă – probabil premierul va asigura interimatul – e un proces in care nu m-am implicat. Nu am cum să exclud pentru că singurul lucru de exclus e că eu voi asuma interimatul Justiţiei, dacă il asumam vă spuneam că e exclus. Dar nu privesc deloc cu simpatie o astfel de ipoteză, sper să nu se dovedească plauzibilă”, a declarat Crin Antonescu la Realitatea TV.

Ministrul interimar al Justiției, Victor Ponta, a declarat, vineri, în cadrul Congresului avocaților, că va face propuneri directe pentru șefia DNA și a Parchetului General, fără o selecție anterioară, în cursul săptămânii viitoare.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.