Parchet: 14.000 de buletine de analize fictive, emise, în ancheta decontărilor

Medicii vizaţi în ancheta decontărilor de peste 500.000 de euro sunt acuzaţi că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a aproximativ 800 de persoane, din valoarea cărora îşi opreau 10%, în baza înţelegerii cu angajaţii a două laboratoare, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a hotărât începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită şi dare mită.

„Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro”, susțin procurorii.

Prejudiciul total creat în acest mod este de 2.341.794 lei.

Alți doi medici și o farmacistă au fost puși, joi, sub urmărire penală pentru acuzațiile de fals, uz de fals și înșelăciune.

Referitor la cazul decontării analizelor inexistente, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat vineri că astfel de cazuri sunt posibile din cauza vulnerabilităţii sistemului.

„Aceste cazuri apar din cauza vulnerabilităţii sistemului, care permite astfel de fraude. Încercăm să le combatem. Reţeta electronică poate să combată o parte importantă din fraudă în prescrierea reţetelor, cardul de sănătate, care o dată implementat va ajuta cu siguranţă la controlul introducerii unor date ale unor persoane care nici măcar nu au fost la medic, să-i prescrie anumite medicamente sau să ia anumite plăţi din partea Casei de asigurări. Una din vulnerabilităţi este pe achiziţiile în cazul cărora acum sperăm, etapă cu etapă, prin achiziţiile centralizate, să reuşim să reducem fenomenul. (…) Vrem să rezolvăm situaţiile de nemulţumire veşnică a personalului medical care vine în contact cu resursele umane de la minister. Într-o lună sper că vor începe să se vadă modificări în acest sens în bine şi o transparenţă mult mai mare. Când vrem să facem cursuri sau doctorate, iar acestea îl costă pe un medic tânăr salariul pe trei sau patru luni, trebuie să înţelegem că acest medic nu are de unde să dea aceşti bani, riscul ca el să-i ia de la pacienţi sau din altă parte e mare”, a declarat secretarul de stat.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.