La Craiova, primăvara a început cu o carte. De la Gaudeamus şi Radio România


Caravana GAUDEAMUS 2017
, organizată de Radio România, a debutat la Craiova sub cele mai bune auspicii. Zeci de evenimente literare, peste 13.000 de vizitatori, zeci de mii de titluri, au transformat primele zile de primăvară într-un adevărat răsfăţ cultural pentru craioveni, iar foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” a devenit principala atracţie pentru cei plecaţi în căutarea unor cadouri cu totul şi cu totul speciale.
Gaudeamus Craiova, evenimentul care inaugurează în mod tradiţional Programul Lectura, s-a derulat în intervalul 1 – 5 martie şi a fost organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media şi Radio Oltenia – Craiova.
Preşedintele de onoare GAUDEAMUS Craiova 2017 a fost domnul Gabriel Coşoveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.

Premiile GAUDEAMUS Craiova 2017, ediţia a 16-a, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 5 martie, la ora 12.00, sunt următoarele:


Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului


Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Grupul Editorial Corint, locul 2 – Okian – Pearson şi locul 1 – Grupul Editorial ART;
Volumul „Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici, publicat de Editura RAO, a fost desemnat drept „cea mai râvnită carte” a acestei ediţii;
Trofeul Presei a revenit cotidianului „Cuvântul Libertăţii” – secţiunea publicaţii şi postului TVR Craiova – secţiunea TV; premiul pentru secţiunea radio nu a fost acordat, întrucât mare majoritate a voturilor au revenit postului Radio România Oltenia – Craiova.
Premiul Educaţia, oferit de către organizatori uneia dintre instituţiile de învăţământ participante, a revenit Editurii Universitaria Craiova (editura Universităţii din Craiova).
Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Loredana Nicola, elevă la Şcoala Postliceală „Christiana” din Craiova. Premiul constă într-o ţinută vestimentară oferită de Casa de Modă Ilinca.


Câştigătorii premiilor acordate la
Tombola GAUDEAMUS, derulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului, au fost: doamna Cătălina Berceanu – un sistem audio oferit de către Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, domnul Florian Bela – un voucher Emag în valoare de 250 lei şi un rucsac cu surprize, oferite de Dacia, doamna Diana Elena Grigore – o boxă Selecline şi domnul Florin Nicolae Bădescu – un aparat foto subacvatic, o braţară fitness şi un acumulator extern Power Bank Platinet, premii oferite de Lions Club Craiova.


Proiecte Radio România – GAUDEAMUS
Seria de mini-spectacole susţinute de actorii Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, coordonaţi de regizoarea Diana Mihailopol de la Teatrul Naţional Radiofonic;
Finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Oltenia – Craiova. Câştigătorii concursului, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost:
Marijana Zurkic (Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”) – locul 3, Mirela Andreea Ştefan (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”) – locul 2 şi Ramona Iuliana Letchi (Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”) – locul 1. Premiile au fost oferite de Lions Club Craiova. Ocupanta locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc la GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură (Bucureşti, 22 – 26 noiembrie a.c.).

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc, cu prilejul evenimentelor din cadrul programului LECTURA. Invitaţii de nota 10 la GAUDEAMUS Craiova 2017, elevi din această zonă a ţării premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline, au fost Ramona Deaconu (elevă a Colegiului Naţional de Informatică „Ion Minulescu” din Slatina) şi Elena Diana Gabroveanu (elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova). Premiile au fost oferite de Dacia şi Lions Club Craiova.
Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Cele circa 200 de volume donate la GAUDEAMUS Craiova vor avea ca destinaţie biblioteci din mediul rural, din această zonă a ţării.
Expozanţii care au contribuit la proiectele Radio România – Gaudeamus au fost editurile Antet, Corint, Niculescu şi Semne.
GAUDEAMUS CRAIOVA – un eveniment organizat de RADIO ROMÂNIA

Următoarea etapă a Caravanei GAUDEAMUS 2017 este GAUDEAMUS Cluj-Napoca, eveniment care va avea loc în perioada 5 – 9 aprilie, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.