Ministrul Gabriel Leş, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul miniştrilor de externe şi ai apărării

 

Ministrul apărării naționale,  Gabriel Leș, a participat luni, 6 martie, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor de externe și ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

Reuniunea s-a desfășurat în perspectiva pregătirii raportului de progres privind implementarea concluziilor CAE din luna noiembrie a anului trecut, care a dat undă verde procesului de implementare a Strategiei Globale a Uniunii Europene în domeniul apărării şi securităţii şi a stabilit direcţiile generale de acţiune pentru dezvoltarea politicii de securitate şi apărare comună (PSAC).  Activitatea a constituit o etapă importantă în finalizarea şi prezentarea de către Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, la reuniunea șefilor de state și de guverne din statele membre ale UE, ce va avea loc în zilele de 9 și 10 martie, a unui raport de etapă pe acest subiect.

Pe parcursul sesiunii în format comun, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării au adoptat concluzii ale Consiliului cu privire la stadiul şi perspectivele procesului de implementare a Strategiei Globale a UE pe dimensiunea de securitate și apărare, cu accent pe aspecte prioritare de pe agenda europeană: cooperarea structurată permanentă, revizuirea coordonată anuală a apărării şi capabilitatea permanentă de planificare operațională și conducere a misiunilor cu caracter non-executiv.

La invitația Înaltului Reprezentant, miniștrii apărării s-au reunit în cadrul unui mic dejun informal şi au abordat subiecte referitoare la angajarea UE în cadrul PSAC, în vecinătatea extinsă a Uniunii. Această sesiune a oferit oportunitatea de a evalua operaționalizarea nivelului de ambiție al UE agreat în noiembrie 2016, ca răspuns la provocările de securitate complexe la adresa Uniunii, fiind abordate totodată angajamentele UE în Libia, regiunile Sahel și Cornul Africii.

Luând în considerare preocupările de securitate ale țării noastre în contextul strategic european, reuniunea a constituit un bun prilej pentru reconfirmarea angajamentelor ferme ale României față de consolidarea proiectului european pe dimensiunea de securitate și apărare.

Anterior…

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, va participa luni, 6 martie, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe, în formatul miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care va avea loc la Bruxelles.

Agenda discuţiilor va include subiecte de actualitate, cu accent pe implementarea Strategiei Globale a UE în domeniul apărării şi securităţii şi pe demersurile în vederea dezvoltării politicii de securitate şi apărare comună (PSAC).

Miniştrii de externe şi ai apărării urmează să aibă un schimb de opinii cu privire la pregătirea unui raport de progres în acest sens, ce va fi prezentat în cadrul reuniunii şefilor de state şi de guverne din statele membre ale Uniunii, care va avea loc în zilele de 9 și 10 martie. Vor fi dezbătute, de asemenea, aspecte prioritare de pe agenda europeană în domeniul apărării şi securităţii, cu accent pe cooperarea structurată permanentă, revizuirea coordonată a apărării, capabilitatea permanentă de planificare operaţională şi conducere, precum şi angajarea UE în cadrul PSAC.

Totodată, la iniţiativa Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, miniştrii apărării vor participa la un mic dejun de lucru în cadrul căruia se vor discuta subiecte referitoare la angajarea UE în cadrul politicii de securitate şi apărare comune în vecinătatea extinsă a Uniunii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.