Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

La moartea ultimului idealist

Publicat: marți, 04 martie 2014

Am doi prieteni buni. Unul locuiește în București și se ocupă de vaci. Altul e de prin părțile mele, găzar, și se ocupă nu de găzărie, ci de gazetărie. Ambii sunt croiți pe Crin Antonescu. Îl detestă apăsat. Unul crede că i-a adus pe unguri la guvernare. Celălalt că e coleg pe pahar cu Băsescu. Niciunul nu stă pe o demonstrație rece și logică. Ambii sunt colerici, hormonali și convinși. Când vorbesc de liberal, parcă-s apucați. Nu știu dacă l-ar da afară din univers, dar cu certitudine l-ar bate cu nuiaua și l-ar schingiui. Fiindu-mi prieteni, îi ascult cu resemnare – toate încercările mele de a spune că nu-i așa, sau nu-i chiar așa, de a pune variante de îndoială, au eșuat lamentabil. M-am uitat azi la bătaia dintre Ponta și Băsescu, ambii de calibru apropiat în arta lui Machiaveli. Unde, în care pătrățel de pe tabla de șah  în care piesele pomenite mai sus își bagă reciproc unghiile în gâtlej, să-l postez pe Antonescu?

Multă vreme m-am gândit că profesorul de istorie Antonescu e destul de hârșit în politică. Dacă toți sunt curve, e curvă și el, altfel n-ar fi rezistat în bordelul politic românesc. Azi, ascultând cum se instalează, pe cadavrul liberal, o structură exersată de sisteme, am avut în fața ochilor și un desen-portret al lui Antonescu. Două cărămizi coapte în toate cuptoarele meseriei politice, tari și abile, Traian Băsescu și Victor Ponta, certându-se sau mimând cearta, ocupă detașat spațiul viețuirii noastre, iar el e strivit între două cărămizi, cum  castrau doctorii indieni, spre a rezuma populația care se înmulțea aberant, bărbații, turtindu-le testiculele. Strivit între cei doi, Antonescu pare uneori căzut din lună. Sigur, intervențiile lui sunt deștepte, discursurile, în general, fără cusur, partidul pe care-l conduce pare că stă cu el. Toate par. Pare chiar și că Antonescu e stăpân pe situație. Să fie așa? Antonescu, stând și-n cap, nu face parte din sistem. Sistemul nu-l are, așa cum nu ne are nici pe noi. Cei doi duelatori, Ponta și Băsescu, gata fiecare să-i verse mațele celuilalt, sunt din aceeași echipă. Se vor bate pe scenă și se vor retrage în culise la una mică. Lumea e a lor. Și partidul lui Antonescu, după toate vitejiile, e al lor mai mult decât al lui.

Azi, ascultând, până la plictiseală, actorii piesei patriotice, râzând amar de toată minciunăreala, trecând din microfon în microfon și din voce-n voce, până am răgușit eu de comentat, ca să nu zic de înjurat, am constatat că din scenă a căzut în fosă, schilodindu-și picioarele, un singur actor. Avea în el nițel idealism, dacă nu cumva s-o fi prefăcut. Aflând că n-are avere, că în douăzeci de ani de politică n-a făcut nici-un șmen, că tot ce s-a spus despre el, inclusiv că doarme întruna, e fals și otrăvit, m-am gândit dacă nu cumva Antonescu, dimpreună cu o mare parte din noi, e fraierul de profesie? Azi, indiferent dacă mâine se vor răsturna toate, contrazicându-mă, am asistat la moartea ultimului idealist din politica românească. Din politica înaltă, fiindcă de-ăștia mici, la grămadă, suntem milioane. Noi murim zilnic, cu cianura fiecărei minciuni pe care o înghițim.

Lucian AVRAMESCU

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=24772

Publicat de la data mart. 4 2014. Categorii Editorial, LUCIAN AVRAMESCU, Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Meteo în țară

26 februarie 2020, 20:39
 

N
Parţial înnourat
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 50%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:59
Apus: 17:59
Prognoza 27 februarie 2020
Zi
 

VSV
Precipitaţii
14°C
Vânt: 14 km/h VSV
Rafale de vânt: 25 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

V
Nori intermitenti
1°C
Vânt: 7 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 26-02-2020 Ora : 14 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 14:00 si 17:00 In zona : Județul Cluj: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general 100...120 km/h viscolind și spulberând zăpada, determinând scăderea vizibilităţii.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 26-02-2020 Ora : 13 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 13:15 si 16:00 In zona : Județul Mureş: zona joasă; Se vor semnala : intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55...65 km/h
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 26-02-2020 Ora : 10 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 26 februarie, ora 14:00 - 27 februarie, ora 21:00Zone și fenomene vizate: la munte, îndeosebi în zona […]

Loto

Horoscop

 • 267.534 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team