Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

La pielea goală, către regiunile absorbante – Ion MARIN

Publicat: vineri, 22 februarie 2013

            Ca ori de câte ori urmează să se întâmple ceva semnificativ în buzunarul românului, guvernatorul BNR, iese să-l avertizeze sibilinic. De data aceasta, spre a-l anunța că Banca Centrală își va lua mâna de pe curs și astfel euro, moneda noastră națională neoficială, în care se calculează toate, de la leasing și dobânzi până la spanac și castraveți turcești, va deveni imprevizibil și fluctuant.

          Adică, așa cum s-a mai întâmplat,  o zi în jos, alte două, trei în sus și tot așa, până când va ajunge acolo unde au avertizat analiștii mai puțin ortodocși și a prevăzut, fără tam-tam, dar indubitabil,  bugetul de stat, undeva între patru lei jumate, spre cinci. De data aceasta, fără întoarcere, fiindcă BNR nu  mai  are cum să echilibreze piața valutară internă câtă vreme  cei aproape 20 de miliarde de euro folosiți ca să calmeze cursul, dați de FMI și UE, s-au terminat. Iar de acum, nu mai avem de luat, ci de dat. Pentru început, vreo șapte miliarde, ceea ce schimbă cu totul geometria fluxurilor financiare interne. Este de așteptat, pe acest fond, să crească inflația, dar tocmai acest lucru vrea să-l prevină domnul Isărescu și avertizează, de data aceasta, guvernul, că nu va porni tiparnița de bani, chiar dacă îl costă doar doi bani fiecare hârtie de o sută de lei, fiindcă altfel ar da drumul la puhoiul inflației care ne-ar lăsa… în pielea goală. Expresie neacademică, dar pătrunzătoare, spre a ne intra în cap și a ne lua cu frig.

     Concluzia domnului guvernator? Înapoi la producție și productivitate, adică exact ce nu regăsim ca tendință și premisă în bugetul tocmai votat, văduvit de capital pentru dezvoltare și investiții, pe seama consumului, bun și el pentru o țară de sărmani, jefuiți ca la drumul mare de precedenții decidenți, dar care poartă cu sine tocmai pericolul inflației.

  Este adevărat, domnul Ponta își pune mare nădejde în fondurile de la UE, de unde supărarea lui pe președintele negociator că nu s-a întors cu mai multe la teșcherea. Fapt este că așteaptă fondurile astea ca pe moaște și redesenează țara pentru ele, împărțind-o în  regiuni absorbante și pat germinativ adecvat, spre a le crește și a le înmulți, nu însă și până la a prevedea în același procustian buget sumele interne necesare cuplării cu cele europene. Fiindcă, altfel, se întâmplă ca până acum. În absența fondurilor de coparticipare, de circa 15 la sută în medie, nu putem accesa mare lucru, aceasta fiind cauza principală, pe lângă cea mult prea ventilată a corupției, pentru care din cele vreo șaptesprezece miliarde de euro, cât puteam încasa în primii șase ani de când suntem în Uniune, am numărat doar vreo cinci miliarde, adică mai puțin decât am dat drept cotizație ca țară membră – realitate dramatică, de care uită să pomenească guvernanții foști și actuali, doctori în fonduri.

   În privința asta, încrezătorul premier ar putea să-l consulte pe guvernatorul BNR, care a consumat deja iluzia asta, declarând nu prea demult, că nu a avut în viața lui de bancher o dezamăgire mai mare decât gradul infim de accesare al fondurilor europene, și  asta după ce tot domnia sa susținea extrem de încrezător, cu doar ceva ani în urmă, că de acolo va veni salvarea în privința investițiilor.

  În schimb, o altă  deziluzie, vecină cu disperarea, rămâne să fie consumată până la capăt de cei care s-au încrezut în politica bancară și guvernamentală, de acum vreo cinci, șase ani, de stimulare a creditelor cu buletinul, și care ajung acum să  fie evacuați din apartamentul achitat în mare măsură, astfel încât le trece prin cap  să se arunce de pe  bloc, și uneori își duc gândul la bun sfârșit.

Asta ca să nu mai vorbim de calvarul zilnic la piață și de cel lunar la administratorul de bloc.   Altfel, spus, chiar dacă declarațiile guvernatorului, pentru cine le ia în seamă, sunt ca un duș rece pentru guvern, până la urmă cei ”la pielea goală”, cărora li se flutură regiunile absorbante ca ultim pământ al făgăduinței, sunt tot contribuabilii, plătitorii și îndatorații. Adică, cei cărora o dată la patru ani, uneori mai des, dar tot cu același previzibil rezultat, li se mai spune și alegători.


P.S. Sigur, vor fi și observații de genul, lasă, domnule, că totul vine de la UE și FMI, că suntem colonie etc.,  chestii în fața cărora  nu prea am ce obiecta. Ideea este, însă, că ei, guvernanții și guvernatorii,  ar putea măcar să încerce.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=88

Publicat de la data feb. 22 2013. Categorii Editorial.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 decembrie 2019, 8:40
 

ENE
Precipitaţii
3°C
14 km/h
Perceput de temperatură: -4°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:43
Apus: 16:36
Prognoza 14 decembrie 2019
Zi
 

ENE
Noros
12°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

VNV
Nori intermitenti
4°C
Vânt: 7 km/h VNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:00 si 05:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Pojejena, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Coronini, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici; Se vor semnala : intensificări temporare ale vântului cu viteze la […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 00:00 si 05:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Sândominic, Ciucsângeorgiu, Frumoasa, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani: Albești, Ștefănești, Coțușca, Rădăuți-Prut, Călărași, Avrămeni, Manoleasa, Păltiniș, Santa Mare, Darabani, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Viișoara, Hănești, Ripiceni, Românești, Mitoc, Adășeni;Județul Suceava: zona joasă;Județul Galaţi: Tulucești, Măstăcani, Frumușița, Cavadinești, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Sibiu: Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Boița; Se vor semnala : intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 60...70 km/h
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2019 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN  Interval de valabilitate: 12 […]

Loto

Horoscop

 • 248.375 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team