La referendum, patrioți!

Colegul Sorin Roșca Stănescu indică două „afaceri” la nivel înalt trase la indigo: achiziționarea de avioane F16 (second hand) de la portughezi, în urma insistențelor lui Traian Băsescu și proiectata achiziție de rachete Patriot în urma demersului consistent al lui Klaus Iohannis, urmare a unor aranjamente personale cu Trump.
Două achiziții de multe miliarde de euro sau dolari, care au grevat și grevează serios bugetul României, în condițiile în care nici unele și nici altele nu ne sunt, practic, de folos. Adică nici cu F16 nu am putea contracara un eventual atac al rușilor, a căror forță aeriana este cu câteva clase deasupra performanțelor bătrânului F16 și nici cu rachetele Patriot nu am putea lovi rachetele rusești de ultimă generație. Patrioatele au fost ideale în războiul din Golf, când au fost vândute Israelului ca să oprească greoaiele rachete SCUD rusești de care dispunea Saddam și cu care amenința așezările evreiești. De atunci încoace nu s-a mai auzit despre vreo eventuală folosire a acestora și explicația tranzacției stă, probabil, în nevoia americanilor de a se debarasa de stocurile greuvandabile. Singurul lor folos se dovedește a fi capacitatea de a favoriza o vizită în Biroul Oval și capacitarea, prin exemplul propriu, celorlalte țări „tinere”din NATO de a-și aloca 2% din propriul buget pentru dotarea cu armament american.
Ceea ce mă uimește în cel mai înalt grad este pasivitatea și indiferența clasei politice, combinată cu dezinteresul societății civile – oricare o fi ea – față de această flagrantă încălcare a normelor statului de drept. Între care și – sau mai ales – aceea de a supune validării publice a unor acțiuni de asemenea însemnătate. Nu poți să te joci cu cei 2% din PIB de parcă ar fi banii tăi de buzunar cu care achiziționezi niște jucării sofisticate. Cât ai fi tu de președinte apreciat de Trump, nu poți să iei de capul tău asemenea  decizii – chiar dacă le blindezi cu un acord al CSAT-ului timorat de amplitudinea aranjamentelor geostrategice. Nici lui Traian Băsescu nu i-a trecut prin cap să convoace un referendum util (și pentru altceva decât numărul de parlamentari) prin care poporul să decidă dacă ne putem permite un asemenea efort, într-o direcție în care nu făcea altceva  decât să ne vulnerabilizeze. Ne-am bucurat că americanii și-au instalat niște baze militare pe teritoriul nostru, gândindu-ne la dolarii pe care-i vor aduce cu ele, nu și la belele pe care le vor genera, transformându-ne dintr-o entitate cel mult indiferentă, într-o țintă. Probabil că nici lui Iohannis  nu-i trece prin cap ca, înainte de a se lua decizia finală în chestiunea patrioatelor, să convoace un referendum (altul decât pentru Ordonanța 13).
Cred că situația asta este profund anormală. Nația română ar trebui să înțeleagă, mai întâi, ce e cu rachetele astea  și la ce ne vor folosi în afară de a-i face jocurile negustorești lui Trump, și dacă efortul acesta se justifică atâta timp cât atâtea și atâtea alte alte nevoi presante din sectoare vitale rămân nerezolvate. Iar acest lucru nu se poate rezolva decât printr-un referendum. Dacă poporul va spune „da” – Iohannis se poate mândri cu faptul că a fost un vizionar. Dacă va spune „nu” – atunci acțiunea sa nu este doar hazardată, dar și profund neconstituțională…
P.S. Cât despre Băsescu, să-l lăsăm în plata Domnului! Au alții grijă de el.

Octavian ANDRONIC

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.