Lansare carte: Moștenirea lui Titel – Octavian Ursulescu

Ce rămîne în urma unui muzician de talia lui Titel Popovici, în afara sutelor de melodii din kardex-ul radio, filmărilor TV, diplomelor, miilor de partituri, articolelor elogioase, medaliilor, fotografiilor dragi? Multe: amintirea colaboratorilor și a sutelor de elevi pe care i-a pregătit în postura de dascăl, a spectatorilor care l-au aplaudat în postură de dirijor sau de pianist la concerte. Și mai ales iubirea fără limite a unei femei credincioase, soția sa Ecaterina ”Mimi” Popovici, care îi pune zilnic o floare la mormînt și care mărturisea că de ziua ei Titel o vizitează în vis și-i cîntă o melodie…Bănuim că ”Iubirea noastră nu are apus”, superbul cîntec încredințat Ancăi Parghel și gravat și pe monumentul funerar. Ei bine, tuturor celor de mai sus li se adaugă acum și o cuprinzătoare carte de 248 de pagini, apărută în colecția ”Patrimoniul muzical românesc” (precedentele: Temistocle Popa, Paul Urmuzescu, Cornel Fugaru, Alexandru Jula) a Editurii Biblioteca Bucureștilor. Colecția, după cum se știe, a fost inițiată de fostul director al Bibliotecii Metropolitane, dr. Florin Rotaru, și sperăm să nu fie abandonată de noua conducere. Înafara reperelor biografice, a unei substanțiale colecții de fotografii, partituri și afișe, volumul reunește amintiri și considerații ale celor care l-au cunoscut și apreciat. Parte din ei a fost prezentă la lansarea de la București, urmînd ca o a doua să aibă loc, firesc, la Iași, acolo unde Titel Popovici a trăit și a activat, ca nume de referință al spațiului moldav pentru muzica ușoară, jazz sau romanță.

      Ca la toate aceste lansări, o emoție puternică a plutit în atmosferă, întreținută nu numai de amintirile comune, dar și de revederile prilejuite, tot mai rar, de asemenea evenimente. S-au revăzut personalități care au însemnat și înseamnă mult pentru genurile amintite, toți evocînd apartamentul din Iași al muzicianului, unde doamna Mimi îi primea cu cele mai bune plăcinte din lume. De pildă, reputații oameni de televiziune, radio și producție artistică Dumitru Moroșanu și Octavian Iordăchescu (îi cităm împreună, fiindcă și azi sînt împreună în conducerea companiei artistice Mondo Film, reprezentate la lansare și de Ada Vertan) au fost alături de Titel încă din junețe (cel de-al doilea a și cîntat, la baterie, în formația sa!), fiind alături de el pînă la ultimele concerte. Moroșanu la un moment dat i-a fost un fel de rival, dirijînd o altă orchestră, pînă cînd toată lumea a acceptat supremația profesionalismului incontestabil al lui Titel.

Amintirile celor doi, din carte, sînt edificatoare, așa cum amuzantă este relatarea interpretului George Enache, care a provocat haz la lansare: la un concurs de angajare la un ansamblu, Moroșanu îl acompania la pian din fosă, dîndu-i și replicile vocale ale corului! Enache a fost doar unul din artiștii care-i datorează enorm, nu numai prin prisma pieselor încredințate, dar mai ales a șlefuirii înzestrărilor native în ”laboratoarele Titel” de la Școala de arte din Iași, care azi poartă numele compozitorului. Mulți deapănă în volum amintiri calde, iar dintre ei a venit la lansare și Carmen Rădulescu: adolescentă fiind, venea de la Onești la pregătire cu mama ei, nu o dată înnoptînd în casa mentorului său. Studentă la Iași fiind, la Matematică, Alina Mavrodin a fost ”descoperită” tîrziu de Titel, colaborarea lor fiind legată de festivalul de la Mamaia. Peste ani aveau să se reîntîlnească la festivalul ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște, unde Alina Mavrodin și soțul ei, Teodor Vasiliu, conduc puternicul trust ArtPress. Cel de-al doilea a fost ani de zile prezentator al festivalului și i-a consacrat lui Titel multe pagini în impresionanta sa monografie dedicată festivalului romanței românești. Mai mult, compozitorul intenționa ca pentru una din ediții să realizeze un recital de autor cu Alina Mavrodin, dar n-a mai apucat…Așa cum n-a mai reușit să pună în practică un alt proiect al său, acela de a-l face să-i cînte o romanță pe charismaticul prezentator de azi al ”Crizantemei”, actorul Adrian Păduraru. Evocările legate de festivalul de la Tîrgoviște au continuat în luările de cuvînt ale altor muzicieni implicați în manifestare: dirijorul Voicu Enăchescu, membru în juriu, și compozitorul Dan Ardelean, șeful orchestrei de acompaniament, care nu o dată i-a cedat locul la pian. Pianist și orchestrator redutabil, Titel Popovici a fost prețuit de tînăr de legendarul Sile Dinicu, care l-a invitat în orchestra Radiodifuziunii la festivalurile de la Mamaia și ”Cerbul de aur”; mai mult, a ținut să-i fie și naș de cununie. La acest eveniment a fost martor unul din soliștii preferați ai compozitorului, Cornel Constantiniu, care a ținut să fie și acum de față, în ciuda problemelor de sănătate. N-au lipsit Dorin Anastasiu și Marian Spînoche, Marcela Natsis (soția lui George Natsis a luat cartea pentru a le-o înmîna Angelei Ciochină și Doinei Moroșanu), precum și cîțiva reprezentanți ai postului public de radio: Florin-Silviu Ursulescu, Olivia Sima (care a realizat o frumoasă emisiune în direct, pentru străinătate, cu Mimi Popovici în studio), Marian Stere, Bogdan Pavlică, acesta din urmă coleg cu Titel în cîteva jurii muzicale. Despre activitatea pe tărîmul jazz-ului a vorbit Alexandru Șipa, care i-a și conferit de altfel o distincție importantă pentru excelența activității sale.

       O parte din colaboratorii și prietenii lui Titel au fost la lansarea de la București, alții, mai numeroși probabil, vor veni la Iași. Dar dincolo de asta, important este că volumul poate fi citit pe internet, în toată lumea, și că toți cititorii pot reasculta cele 21 de cîntece gravate pe CD-ul ce însoțește cartea. Cum spune un șlagăr al lui Titel, cîntat de Aura Urziceanu, cartea lui Octavian Ursulescu este un nostalgic ”Album de amintiri”…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.