Lansarea programului Transylvania Live. Numeroase evenimente culturale în regiune
Începutul primăverii a adus în seara zilei de 9 martie 2019, la Sighișoara, lansarea unui program amplu de promovare a turismului responsabil în Transilvania prin intermediul evenimentelor culturale. Inițiativa aparține societății civile prin eforturile unite a două instituții cu meniri complementare: Fundația Mihai Eminescu Trust și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR.
Sub egida programului Transylvania Live, cele două instituții au anunțat organizarea a numeroase evenimente culturale în regiune cu scopul de a promova patrimoniul și tradițiile locale, pentru a încuraja comunitățile să devină parte activă în acest demers și, totodată, de a promova muzica bună, artele contemporane, oferind oportunități de afirmare și scene inedite tinerilor artiști din România.
Lansarea programului Transylvania Live a avut loc nu din întâmplare la Sighișoara, fiind considerată o poartă pentru vizitarea regiunii, turiștii numind-o „Perla Transilvaniei”. Primul eveniment din program a avut loc sâmbătă, 9 martie, la Sala Sander – situată într-una dintre căile de acces în cetate, astăzi găzduind Centrul de informare turistică.
Au fost invitați să concerteze doi dintre cei mai apreciați artiști ai scenei tinere de jazz din România: Viorica Pintilie acompaniată de Ciprian Pop la chitară. Concertul lor a celebrat venirea primăverii prin nuanțele calde ale vocii cântăreței invitate și prin acordurile de chitară jazz, împreună reușind să transmită celor prezenți emoția unei stări de bucurie și contemplație față de tot ce este autentic în natura umană.
În deschiderea evenimentului au vorbit cu aceeași căldură cei doi reprezentanți ai inițiativei Transylvania Live: Caroline Fernolend, președinte al Fundației Mihai Eminescu Trust, și Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte al UCIMR. Alături de ei au fost invitați să vorbească reprezentanți ai instituțiilor partenere care au salutat cu mult entuziasm apariția unui astfel de program începând cu Primăria Municipiului Sighișoara prin Ovidiu – Dumitru Mălâncrăvean, primarul orașului, alături de Hotel Sighișoara prin managerul său, Ioan Lazăr, și organizația Colinele Transilvaniei pentru promovare turistică, prin Cristina Iliescu.
Organizatorii invită să se alăture acestui demers, încă de la început, și alte instituții locale care doresc să se implice: hoteluri, restaurante, administrații locale, cât mai ales sponsori care doresc să își asocieze imaginea pentru promovarea comorilor României în contextul turismului sustenabil.
„Încercăm de mulți ani să punem în valoare patrimoniul nostru drag pentru dezvoltarea și prosperitatea comunităților locale. Avem sediu aici, la Sighișoara, unde am reușit să renovăm un turn din cetate, pe cel al breslei Cojocarilor, și încercăm acum să-l renovăm pe cel al Măcelarilor. Pe lângă acest tip de activități, începând cu acest concert și alte viitoare evenimente culturale, ne propunem să ne unim și mai mult eforturile și să punem și mai mult în valoare Sighișoara și satele noastre care au atât de multă nevoie de astfel de inițiative”, a declarat Caroline Fernolend la începutul evenimentului, completând: „Cum MET a dezvoltat de mai mulți ani parteneriate cu Primăria din Sighișoara, cu UCIMR – având vara Festivalul Icon Arts Transilvania, acum MET este catalizator pentru a ne reuni sub egida acestui nou program multi-anual, Transylvania Live.”
„În România este foarte greu să te asociezi și să lucrezi împreună cu alte insituții când fiecare are priorități, însă acest program constituie o frumoasă excepție, cum fiecare iubește această zonă deosebită a României, care ascunde atât de multă frumusețe prin patrimoniul și tradițiile sale, a venit momentul să punem umăr la umăr și să tragem la aceeași căruță, dezvoltând acest program care aduce valoare atât comunității cât și turiștilor care se vor bucura de experiențe culturale cât mai plăcute aici. UCIMR, o asociație de „breaslă” fondată în 1995, reunește peste 10.000 de membri din toată țara – muzicieni și dansatori profesioniști, prin calitatea sa de asociație de utilitate publică, având, printre altele, scopul de a promova tinerii artiști excepționali, oferindu-le numeroase șanse de a rămâne în România și de a îmbogăți aici viața culturală, dezvoltându-se prin sutele de evenimente pe care le-am organizat în cei peste 22 de ani de activitate și prin cele 10 proiecte anuale pe care le organizăm în continuare pentru public și artiști”, a declarat Sebastian Gheorghiu.
Transylvania Live continuă printr-o ofertă de Paști la Viscri
Programul Transylvania Live va cuprinde 18 evenimente în 2019, vara fiind incluse cele din Festivalul ICon Arts Transilvania. Următorul eveniment este o ofertă de Paști la Viscri unde publicul este invitat să se bucure de o experiență multi-senzorială care va cuprinde atât vizitarea spațiilor de patrimoniu UNESCO, întâlnirea cu oamenii locului, meșteri și bucătari talentați, dar și un concert de jazz susținut chiar în incinta Bisericii fortificate de la Viscri, și ea parte din UNESCO. Vor concerta atunci acompaniată la pian de Daniel Csikos. Biletele sunt accesibile și sunt disponibile deja pe myticket.ro.
Despre Transylvania Live
Transylvania Live este un program de organizare și promovare a evenimentelor culturale în Transilvania, o inițiativă Mihai Eminescu Trust și UCIMR creată cu scopul de a îmbogăți experiența turistică în regiune și de a implica activ comunitățile locale în vederea dezvoltării lor, contribuind, totodată, la promovarea scenei tinere de artiști români. Cum atât MET cât și UCIMR organizau evenimente în regiune, fie împreună, fie separat, și-au reunit eforturile și mai asumat sub egida programului Transylvania Live.
Întregul calendar de evenimente va fi disponibil curând la adresa www.transylvanialive.ro
Din experiența proiectelor organizate de MET în sânul comunităților locale s-a evidențiat atât nevoia unui acces mai facil la cultură și educație, dar și nevoia vizitatorilor de a beneficia și de evenimente culturale o dată aflați în zonă.
Cum Experience Transylvania este divizia MET care gestionează oferta de cazare în satele transilvănene, acest program vine în completare pentru a trimite turiștilor interesați și oferta culturală din perioada în care își doresc să viziteze regiunea, acordându-le și mai multe motive de a vizita Transilvania. Prin aceste eforturi unite se urmărește în continuare atât promovarea satelor transilvănene prin spațiile și tradițiile sale unice, cât și produsele locale, obicectivul fiind acela de a crea pachete turistice care să cuprindă atât cazarea, masa, cât și evenimentul cultural, promovând astfel turismul cultural și sustenabil, pentru a contribui la dezvoltarea comunității și încurajarea economiei locale prin proiecte culturale și educaționale.
Organizatorii își doresc ca aproape în fiecare week-end să se întâmple ceva interesant, atât pentru comunități, cât și pentru turiști, însă pentru ca acest lucru să fie posibil prin toate valorile descrise până acum, este nevoie de implicarea activă a sponsorilor care sunt invitați să se alăture demersului. Iar o dată ce acest program își atinge prestigiul așteptat, și fără îndoială că îl va avea, organizatorii și localnicii își doresc să găzduiască și grupuri de vizitatori care să solicite evenimente private cuprinzând concerte și experiențe culturale în regiune, în spațiile de patrimoniu pe care le îngrijește Mihai Eminescu Trust.