Lăsați părinții și bunicii noștri în seama noastră, că știm mai bine ce e de făcut!

Ne-am luptat să oprim reducerea sumei care merge la Pilonul 2, însă PSD-ALDE au insistat să o reducă. Astăzi a trecut prin comisia pentru buget-finanțe-bănci legea de aprobare prin care scad contribuțiile care se duc la pilonul 2.

O dată cu mutarea contribuțiilor, pentru a menține aceeași contribuție la pilonul 2, cota trebuia să devină 4.25%. Guvernul PSD, însă, a scăzut cota mai jos decât trebuia pentru a menține același nivel, luând astfel din banii pe care noi îi economiseam pentru pensie. Concret pentru ca contribuția să nu se schimbe trebuia să avem 4.25%, PSD a preferat, însă, să mai ia din banii dumneavoastră și a scăzut cota la 3.75%.

În ședința de comisie de astăzi, domnul Vosganian ne-a explicitat ce era deja știut, anume că e mare nevoie de bani la buget. Că deficitul de acoperit e mare. Păi cine a votat toate măririle de cheltuieli de anul acesta? Ei aprobă creșteri de cheltuieli după care tot ei vin să ne explice că au nevoie de creșteri de impozite ca să le susțină.

Cu ocazia ajungerii OUG-ului la Comisie, am susținut deci mărirea cotei care se duce la pilonul 2 la 4,25%. Nu a trecut.

Pilonul 2 este oricum un compromis, o fracțiune a ce ar trebui să se facă privind construirea unei politici de pensii sustenabile. Pilonul 2 administrat privat asigură un randament decent (în România chiar bun), în timp ce Pilonul 1 de sistem public cere injecții constante de bani publici pentru a fi sustenabil. Dacă e vreo șansă câtuși de mică să mai primească tinerii de astăzi vreun leu care să valoreze ceva când vor ajunge la pensie, aceea este orientarea către pensii private și administrate privat.

Politicienii, însă, nu susțin această direcție pentru că ar însemna să fie mai puțini bani controlați politic. Mai bine un Pilon 1 mare și ineficient, dar controlat de ei, decât un sistem funcțional care să meargă de la sine și fără implicarea lor. Ce contează este să avem impresia că statul îți dă „pensia”, când de fapt dumneavoastră ați muncit pentru ea toată viața și primiți mai puțin decât ați cotizat.

În comisie, în mod evocator si în ciuda argumentelor date, s-au impus numeric la vot, spunând prin președintele de ședință „Lăsați părinții și bunicii noștri în seama noastră, că știm mai bine ce e de făcut.”, trimițând decizia de a micșora Pilonul 2 mai departe cu aviz pozitiv. Și uite așa, în loc să mergem spre pilonul 2, cum o fac acum alte state din zonă, noi dăm statului mai mulți bani pe mână.

Claudiu Nasui

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.