Preşedintele PE: Am cerut Guvernului român să continue consolidarea statului de drept şi lupta anticorupţie

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, marţi, că a cerut Guvernului de la Bucureşti să continue consolidarea statului de drept şi lupta anticorupţie.

„Am cerut Guvernului român să continue să consolideze statul de drept, să continue lupta împotriva corupţiei pentru transparenţă şi competitivitate. Doamna prim-ministru mi-a dat asigurări despre disponibilitatea faţă de colaborarea cu Parlamentul European şi în legătură cu disponibilitatea de a veni în plenară în Parlament pentru a vorbi despre proiectele României şi pentru o dezbatere în legătură cu viitorul Europei”, a spus Antonio Tajani.

Preşedintele PE a susţinut o declaraţie de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă.

Transcrierea declarațiilor  de presă:

Antonio Tajani: Bună ziua, tuturor. Am avut o întâlnire lungă cu doamna prim-ministru Dăncilă, o fostă colegă a noastră, aici, în parlament, care s-a întors acasă pentru câteva momente, pentru a discuta despre relaţiile noastre. Am subliniat importanţa primului mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul rând, pentru adoptarea cadrului financiar multianual. Parlamentul insistă asupra aprobării definitive a CFM-ului înainte de alegerile europene, deci în acest mandat, şi contăm pe colaborarea cu preşedinţia română /a Consiliului UE/. Am discutat şi despre nevoia ca bugetul european să crească; nu am dori ca banii să vină din buzunarul cetăţenilor, ci, aşa cum va propune Parlamentul în următoarele zile, taxând economia digitală. Am vorbit despre un alt element important, care va fi Brexit-ul. Votul Parlamentului European va însemna sfârşitul acestui proces şi colaborarea cu preşedinţia română a Consiliului UE va fi extrem de importantă şi din punctul de vedere al acestui punct. Preşedinţia română va avea un rol important şi în procesul de integrare din Balcani, va continua ceea ce vor face preşedinţia bulgară şi cea austriacă, şi având în vedere că România deţine o cunoaştere aprofundată a realităţilor din spaţiul balcanic. Am cerut guvernului român să continue să consolideze statul de drept, să continue lupta împotriva corupţiei, pentru transparenţă şi competitivitate. Doamna prim-ministru mi-a dat asigurări în legătură cu disponibilitatea față de colaborarea cu Parlamentul European și în legătură cu disponibilitatea de a veni în plenară, în Parlament, pentru a vorbi despre proiectele României și pentru o dezbatere în legătură cu viitorul Europei. Deci, mulțumesc încă o dată pentru această vizită. Mulțumesc că ați venit înapoi acasă!

 Viorica Dăncilă: Mulțumesc și eu, domnule preşedinte Antonio Tajani, pentru primirea călduroasă și deschiderea de care ați dat dovadă. Venirea mea, astăzi, aici este emoționantă. Astăzi am venit în calitate de prim-ministru și cred că împreună cu dumneavoastră, împreună cu liderii europeni, trebuie să găsim soluții la provocările care urmează. Am vorbit, așa cum a menționat domnul preşedinte, despre președinția României la 1 ianuarie 2018, despre provocările la care trebuie să răspundă România, Brexit-ul, cadrul financiar multianual. Am fost întru totul de acord cu domnul preşedinte Antonio Tajani referitor la creșterea bugetului sau menținerea unui buget de același nivel, dar, în același timp, susținerea politicii de coeziune și a politicii agricole comune. Cred că o bună cooperare este benefică pentru Europa, este benefică pentru România, iar faptul că prima mea vizită în calitate de prim-ministru a fost aici, la Bruxelles, la instituțiile europene, arată dimensiunea europeană pe care vreau să o dau guvernului pe care îl conduc. Sunt convinsă că va fi o colaborare foarte bună, sunt convinsă că preşedintele Parlamentului European va fi implicat în a ne ajuta în ceea ce privește președinția Consiliului Uniunii Europene și voi veni să vorbesc în Parlamentul European despre viitorul Europei, la care România trebuie să fie parte activă, o parte implicată, având în vedere, așa cum am spus anterior, președinția și provocările. Sunt convinsă că o bună colaborare asupra președinției, o colaborare corectă, transparentă între Guvernul de la Bucureşti și Parlamentul European și preşedintele Parlamentului European vor aduce un plus, un plus de valoare atunci când România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. În același timp, sunt convinsă că, împreună, vom depune toate eforturile pentru încheierea unui acord politic în ceea ce privește cadrul financiar multianual în timpul președinției României. Mulțumesc și, încă o dată, îi mulțumesc domnului preşedinte al Parlamentului European, domnului Tajani, pentru deschidere și pentru efectiv primele puncte în ceea ce privește buna cooperare între preşedintele Parlamentului și Guvernul de la Bucureşti.

Întrevederea Prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk

Totodată, premierul Viorica Dăncilă, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu ocazia vizitei de lucru a oficialului român la Bruxelles.

În cadrul întrevederii, premierul Viorica Dăncilă a reiterat sprijinul puternic al României pentru consolidarea proiectului european și a menționat interesul ca Programul viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, pe care țara noastră o va deține în primul semestru al anului 2019, să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni. Prim-ministrul a confirmat angajamentul său personal în avansarea procesului de pregătire, arătând că asigurarea condițiilor necesare exercitării cu profesionalism şi eficienţă a mandatului României la Consiliul UE reprezintă un obiectiv prioritar al Guvernului.

Șeful executivului a reconfirmat atașamentul său și al Guvernului față de valorile și principiile europene. De asemenea, a exprimat deschiderea Guvernului român de a coopera îndeaproape cu președintele Consiliului European în gestionarea dosarelor de pe agendă, precum și pentru  organizarea cu succes a Summit-ului European informal de la Sibiu, privind viitorul Europei, care va avea loc la 9 mai 2019.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat deschiderea sa de a lucra îndeaproape cu România, inclusiv în perioada Președinției României a Consiliului UE, și a evidențiat rolul pe care statele central și est-europene pot să îl joace în consolidarea proiectului european.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat sprijinul României pentru derularea, de o manieră constructivă, a discuțiilor pe tema viitorului Cadru Financiar Multianual al Uniunii, în beneficiul avansării proiectului european.

Prim-ministrul Dancila a subliniat importanța pe care România o acordă dezvoltării relațiilor cu țările din Parteneriatul Estic. În context, a reconfirmat susținerea fermă a țării noastre pentru parcursul european al Republicii Moldova și a pledat pentru continuarea aranjamentului și sprijinului UE în implementarea procesului de reforme circumscris implementării Acordului de Asociere cu UE.

Totodată, primul-ministru a făcut referire la vizita pe care intenționează să o efectueze săptămâna viitoare la Chișinău.

 

Întâlnirea comisarului european Corina Crețu cu prim-ministrul român Viorica Dăncilă

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a primit marți, 20 februarie, la Bruxelles, vizita prim-ministrului României, Viorica Dăncilă. Întâlnirea s-a încadrat în contextul discuţiilor aprofundate dintre Comisie şi autorităţile române privind modalităţile de creştere a absorbţiei şi de evitare a dezangajării de fonduri europene.

Înaltul oficial european a felicitat autorităţile naţionale pentru progresele înregistrate, în particular cu privire la desemnarea autorităţilor de gestiune, îndeplinirea condiţionalităţilor şi începerea implementării programelor. Comisarul european a agreat cu prim-ministrul român crearea unui grup de lucru pentru simplificare, în vederea creșterii ratei de absorbţie a fondurilor europene.

Sunt încântată de eforturile depuse de doamna prim-ministru, ce indică o preocupare reală din partea autorităţilor naţionale privind utilizarea deplină a fondurilor europene. Pentru a beneficia de acelaşi nivel de finanţare în anii ce vor urma, România trebuie să arate că poate utiliza în mod eficient şi pe deplin aceste resurse. Anul 2018 este de o importanţă crucială pentru viitorul politicii de coeziune. Am încredere că România va accelera implementarea şi va susţine propunerea Comisiei pentru o politică de coeziune mai puternică şi mai modernă„, a declarat înaltul oficial european.

Comisarul european a îndemnat la acordarea unei atenţii sporite Programului Operaţional Regional (POR), ce înregistrează cele mai mari întârzieri şi un risc de dezangajare de fonduri de până la 831 milioane de euro până la finalul anului curent. În acest context, comisarul european a indicat necesitatea implementării Planului de acţiune pentru POR, agreat cu autoritățile din România în august 2017, și care prevede printre altele, următoarele elemente-cheie:

  • extinderea finanţării către noi domenii de eligibilitate şi creşterea fondurilor disponibile pentru domeniile cu perspective de implementare mai bune;
  • simplificarea regulilor privind depunerea şi selecţia proiectelor;
  • acordarea de asistenţă tehnică din partea autorităţilor române pentru beneficiari în pregătirea şi implementarea proiectelor.

În acest context, comisarul european Corina Creţu a adăugat:

Sunt foarte îngrijorată de evoluția proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor 3 spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, așa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate și începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi.

Aceasta a fost cea de-a doua întâlnire dintre cei doi înalţi oficiali, de la preluarea mandatului de către actualul prim-ministru al României.

Context

România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune, pentru perioada 2014–2020, distribuiţi astfel:

/romania/file/programeoperationalesifondurijpg_roprograme_operationale_si_fonduri.jpg

Programe operaționale și alocări bugetare în România

©

Sursa: AGERPRES; Guvernul României

Foto: Guvernul României

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.