Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Laudele preşedintelui Băsescu pentru guvernul Ponta

Publicat: luni, 15 aprilie 2013

Şeful statului, Traian Băsescu, a adresat, luni, în cadrul discursului pe care l-a susţinut cu ocazia ceremoniei de învestire în funcţie a noului ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, cuvinte de laudă guvernului Ponta.

„Profit de onoarea pe care o am să fie guvernul aici, să observ că pe primele două luni ale anului este pentru prima oară când avem sold al comerţului exterior pozitiv, pentru prima oară de la revoluţie”, a declarat Traian Băsescu.

„Avem o estimare pozitivă de creştere de 1,7 % anul viitor” a precizat preşedintele României.

Domnia sa s-a arătat critic în privinţa rata actuale de absorbţie a fondurilor structurale, de numai 13,5%, care nu este mulţumitoare, Traian Băsescu adăugând că o mai bună atragere a banilor de la UE ar asigura o creştere economică mai ridicată.

Băsescu a atras atenţia că la 1 ianuarie 2014, la începutul a exerciţiului bugetar multianual al UE pentru perioada 2014-2020, Guverul va trebuie să aibă pregătite „un număr mare de noi proiecte”.

„Avem o estimare, să spunem, pozitivă de creştere economică de 1,7% anul viitor, dar cu toate veştile bune, aş face nişte observaţii, nişte atenţionări legate de două aspecte. Primul este nevoia de a accelera absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană. Este clar că nu ne poate mulţumi absorbţia actuală de numai 13,5% şi mi se pare foarte important să ţinem cont de faptul că noul exerciţiu bugetar al UE începe la 1 ianuarie 2014, deci peste câteva luni, ceea ce ar însemna ca acea dată să ne găsească cu un număr mare de proiecte pregătite spre a se trece la implementarea lor”, a afirmat Băsescu.

El a subliniat că aceste probleme îl „frământă” şi a adăugat că este convins că şi membrii Guvernului sunt la fel de preocupaţi, având în vedere că o rată de absorbţie ridicată ar asigura o creştere economică mai mare şi locuri de muncă.

„Sunt câteva lucruri care mă frământă, sunt convins că vă frământă şi pe dumneavoastră şi dacă am reuşi o absorbţie mai bună şi din actualul exerciţiu bugetar al UE şi din viitorul, cu certitudine creşterea de 1,7% prognozată pentru anul viitor de agenţii de rating străine ar fi doar un reper extrem de jos faţă de ceea ce ar putea România. Cred că ar trebui să o facem pentru că avem nevoie de locuri de muncă”, a mai spus Băsescu.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni a fost prezent şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici. După finalul ceremoniei, şeful statului l-a chemat pe acesta, cei doi având o discuţie de câteva minute.

Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de şeful statului cu acest prilej: „Încep prin a vă dori succes în activitatea dumneavoastră. Sunt convins că nu aveţi niciun dubiu că principalul dumneavoastră obiectiv este un MCV favorabil României, care să ne permită intrarea în Schengen sau decizia favorabilă pentru intrarea în Schengen, în luna decembrie. În acelaşi timp, trebuie să vă spun extrem de deschis că prea puţine dintre cele rămase restante în MCV ţin de ministrul Justiţiei. Cele mai multe observaţii, obiective de îndeplinit ţin de politicieni – fie că vorbim de Parlament, fie că vorbim de Guvern, sau uneori de alte structuri ale statului, nu de dumneavoastră direct. Dar vă asigur că dumneavoastră veţi fi responsabil, că aşa e la noi! În acelaşi timp, aş vrea să profit de onoarea pe care o am, să fie Guvernul aici şi să observ că, pe primele două luni ale anului, este pentru prima dată când avem un sold al comerţului exterior pozitiv. Cred că prima dată de la Revoluţie. Sigur, unii dintre dumneavoastră or să se mire, cum s-a întâmplat. S-au cumulat efectele în timp şi iată că reuşim să reducem deficitul de cont curent, chiar să avem surprize precum cele de pe primele două luni ale anului. Avem o estimare, să spunem, pozitivă, de creştere de 1,7%, anul viitor, dar cu toate veştile bune, aş face nişte observaţii, nişte atenţionări legate de două aspecte. Primul este nevoia de a accelera absorbţia fondurilor de la UE – este clar că nu ne poate mulţumi doar absorbţia actuală, de 13,5% şi mi se pare foarte important să ţinem cont de faptul că noul exerciţiu bugetar al UE începe la 1 ianuarie 2014, deci peste câteva luni, ceea ce ar însemna ca acea dată să ne găsească cu un număr mare de proiecte pregătite spre a se trece la implementarea lor. Sunt câteva lucruri care mă frământă. Sunt convins că vă frământă şi pe dumneavoastră şi, dacă am reuşi o absorbţie mai bună şi din actualul exerciţiu bugetar al Uniunii, şi din viitorul, cu certitudine, creşterea de 1,7%, prognozată pentru anul viitor, de agenţii de rating străine, ar fi doar un reper extrem de jos, faţă de ceea ce ar putea România; şi cred că ar trebui s-o facem, pentru că avem nevoie de locuri de muncă. Eu închei, urându-vă încă o dată succes, dumneavoastră, domnule ministru, membrilor Cabinetului, şi mulţumim preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei şi prim-ministrului, pentru prezenţa la acest eveniment. Vă mulţumesc şi vă doresc succes! ”

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4711

Publicat de la data apr. 15 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 iunie 2019, 15:21
 

NNE
Predominant însorit
32°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 35°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 42%
Vânt: 11 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 7
Răsarit: 5:30
Apus: 21:02
Prognoza 18 iunie 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
30°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NNE
Parţial noros
20°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 iunie, ora 10 – 19 iunie, ora 23Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică       Instabilitatea atmosferică va […]
  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 17 iunie, ora 23 – 18 iunie, ora 10; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : MESAJ 2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 17 iunie, ora 23 […]

Loto

Horoscop

  • 215.359 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team