Le Monde: În România sunt mii de primari incompatibili

Mii de primari din România, aleşi în iunie 2012, ar trebui să-şi abandoneze posturile din cauza conflictelor de interese, scriu jurnaliştii cotidianului Le Monde.

„Aproape jumătate din cei 2.665 de primari din România aleşi în iunie 2012 ar trebui să-şi abandoneze posturile din cauza conflictelor de interese. Aceasta este constatarea zdrobitoare făcută publică de Agenţia Naţională de Integritate. Primarii şi consilierii locali arătaţi cu degetul figurează în consiliile de administraţie ale mai multor societăţi comerciale”, scrie Le Monde.

Jurnaliștii francezi îl citează și pe primul ministru Victor Ponta, „care conduce un guvern de coaliţie compus din socialişti şi liberali, promite să găsească o soluţie, dar nu-şi ascunde jena”.

 „Este important să nu începem o nouă dispută cu Comisia Europeană, dar jumătate dintre primarii şi consilierii locali sunt în această situaţie. Să luăm în considerare demisia lor şi organizarea de alegeri în întreaga ţara? Nu cred că ar fi o idee bună”, afirmă el.

„Dincolo de polemică, miza afacerii este extrem de importantă: integrarea României în spaţiul Schengen depinde de ea. Guvernul se străduieşte să demonstreze Comisiei Europene că face tot ce trebuie pentru a reduce corupţia endemică, iar punerea în aplicare a acordurilor de la Schengen în România este condiţionată de ameliorarea condiţiilor în care se face justiţia”, mai notează cotidianul francez.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.