Lecţie de viaţă şi istorie pentru elevi în expoziţia „Canalul Dunăre – Marea Neagră, un cimitir programat”

Elevii Şcolii gimnaziale numărul 31 au participat luni, 1 aprilie a.c. la o lecţie de istorie şi de viaţă prezentată de doamna Ana Blandiana, doamna Măriuca Vulcănescu, doamna Ruxandra Garofeanu, domnul Romulus Ruslan şi domnul Valentin Hossu.Evenimentul s-a desfăşurat la Primăria Sectorului 2 în mijlocul expoziţiei „Canalul Dunăre – Marea Neagră, un cimitir programat”, realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului.
Expoziţia, ce cuprinde mai multe panouri cu fotografii evocatoare ale dramaticului episod, reunite într-un grupaj dedicat celor 60 de ani (1953-2013) de la închiderea Canalului Dunăre – Marea Neagră, a emoţionat elevii care au ascultat toate evenimentele povestite de personalităţile cu care s-au întâlnit cu această ocazie.
Printre inginerii condamnaţi pentru că „au uneltit contra statului, potrivit celebrului articol 209”, s-au numărat inginerii Hossu Longin şi Garofeanu, taţii celor două personalităţi ale vieţii culturale româneşti – scriitorul Valentin Hossu Longin şi criticul de artă Ruxandra Garofeanu.
De asemenea, elevilor de la Şcoala numărul 31 le-a povestit o scurtă parte din viaţa sa şi doamna Mărioara Vulcănescu, fiica renumitului filosof şi economist Mircea Vulcănescu.​”Cu ajutorul Băncii Naţionale a reuşit să obţină de la aliati răscumpararea cheltuielor de hrană şi de întreţinere a armatelor germane”, a povestit doamna Marioara Vulcănescu, invocând astfel personalitatea marcantă a tatălui domnie sale.
La rândul său, doamna Ana Blandiana, iniţiatoarea în urmă cu 20 de ani, a „Memorialului de la Sighet”, a vorbit despre importanţa care trebuie acordată amintirilor legate de perioada comunistă, care a făcut atâtea mii de victimeumane. „Nu trebuie nicicând uitat tot ce s-a întâmplat, pentru că acelor oameni demni le-a fost distrusă cariera şi destinul” – a declarat scriitoarea Ana Blandiana.
Curatorul expoziţiei, domnul Romulus Rusan, a făcut o prezentare a planşelor şi imaginilor de pe simeze, precum şi a hărţii celor 400 de locuri de detenţie pentru deportare.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.