Legea alegerilor a fost modificată

Guvernul a modificat, miercuri, prin Ordonanță de urgență Legea alegerilor. Astfel, românii din străinătate vor fi obligați să se înscrie în ambasade cu o lună înainte de vot.

Totodată, această Lege pune în mâinile primarilor responsabilitatea modificărilor în registru în așa fel încât cei care au decedat, instanța le-a interzis temporar dreptul de vot sau cei care și-au pierdut cetățenia română să nu se mai regăsească pe liste în ziua alegerilor. In felul acesta se vor evita situatiile de genul celei de la ambasada Romaniei dinParis, din 2009,  in mandatul lui Baconschi, cand s-au inregistrat mai multe voturi decat ar fi fost fizic posibil in ragazul de timp dat.

Pentru nereguli vor putea fi sancționați primarii.

Autoritatea Electorală Permanentă propune incriminarea ca infracțiune și pedepsirea cu închisoare de la șase luni la cinci ani a înscrierii cu știință în lista suplimentară sau în tabelul electoral a unor persoane fictive sau fără drept de vot.

*******

Modificarea adusă prin ordonanță de urgență Legii alegerilor îngrădește dreptul de a vota, spune Elena Udrea.

”Și pe noi ne-a luat prin surprindere (n.r. modificarea). Bănuiesc USL și Guvernul Ponta de tot ce e mai rău”, a afirmat Udrea, miercuri, la B1 TV.

”Cei care sunt afară trebuie să se înscriu în registrul electoral cu 30 de zile înainte la ambasade, iar mulți dintre ei nu lucrează cu carte de muncă”, a mai spus Elena Udrea.

”Dincolo de faptul că se îngrădește dreptul la vot a peste trei milioane de români care se află peste hotare, temerea mea e că se încearcă scăderea cvorumului la referendum”, a declarat ea.”Astfel, nu toți cei care au dreptul vor merge la vot, iar numărul va fi mai mic decât cel care apare conform ultimul recensământ”, a continuat deputatul
.
Elena Udrea a susținut că Mișcarea Populară își propune să apeleze la Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituțională modificarea adusă Legii alegerilor pentru că ”pare mai gravă decât o analizăm în acest moment”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.