Legea descentralizării este neconstituțională

Judecătorii Curții Constituționale au decis, vineri, că Legea descentralizării este neconstituțională. Astfel, Legea se întoarce în Parlament, având probleme de fond.

Contestația a fost făcută la CCR de către parlamentarii PDL.

„Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională”, se arată în decizia Curţii.

Sesizarea ar fi trebuit analizată în 11 decembrie, însă judecătorii constituţionali au decis să amâne discutarea sa, întrucât au primit în acest caz 4.000 de pagini de documente, pe care nu au avut timp să le studieze până la acel moment.

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers, a informat formaţiunea politică, în 29 noiembrie 2013.

Sesizarea a fost semnată de 70 de deputaţi democrat-liberali.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul legii descentralizării în 19 noiembrie 2013.

REACŢII

Vicepreședintele PDL Raluca Turcan a cerut, vineri, demisia Guvernului, după ce Curtea Constituțională a declarat Legea descentralizării drept neconstituțională, având în vederea că această lege a fost adoptată prin asumarea răspunderii Executivului.

„În urma deciziei Curţii Constituţionale, Guvernul Ponta ar trebui să demisioneze. Legea descentralizării a fost trecută prin asumarea răspunderii Guvernului şi, practic, astăzi Guvernul primeşte un vot de blam din partea unei instituţii care vegherază respectarea Constituţiei”, a precizat Raluca Turcan, scrie b1 tv.

Potrivit lui Turcan, PDL a contestat la CC legea descetranlizării pe articolul 1 privind unitatea statului român şi pe actuala formă a Constituţiei, descentralizarea nu se poate realiza.

„Ordinea corectă pentru Guvern ar trebui să fie în primul rând modificarea Constituţiei, apoi, reorganizarea administrativ teritorială cu decizii şi servicii mai aproape de cetăţeni”, a adăugat vicepreședintele PDL.

*******

Decizia CCR privind neconstituționalitatea legii privind descentralizarea impune demisia Guvernului, care și-a asumat actul normativ, potrivit prim-vicepreședintelelui PDL Cătălin Predoiu.

„Această lege a fost promovată de vicepremierul Dragnea într-un mod complet neprofesionist, dar a fost cauționată de premierul Victor Ponta. (…) Invalidarea ei în întreg cuprinsul legii înseamnă o responsabilitate politică a Guvernului și presupune, ca urmare a deciziei CCR, din punct de vedere moral, demisia Guvernului”, a afirmat Predoiu, vineri, într-o conferință de presă.

Acesta a cerut USL, în acest sens, inițierea unui pact național privind descentralizarea.

„Să facă o masă rotundă, un pact național pentru descentralizare, în care să intre nu numai partidele politice de la Putere și din Opoziție, ci și structurile asociative ale administrațiilor locale, societatea, civilă, Academia Română, specialiști. Reorganizarea administrativă nu este orice temă. Ține de fundamentele statului român. Și nu se poate pronunța doar domnul Dragnea, după ce se consultă cu domnul Mazăre și domnul Oprișan. Profesionalismul trebuie să stea la baza unei astfel de reforme, și nu voluntarismul politic sau interesele locale ale unora sau altora dintre baronii USL”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.