Liberi și nu prea: De la 1 ianuarie 2014 românii pot lucra în orice ţară din UE

Conform tratatului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2014 se termină perioada de 7 ani care a permis unora dintre ţările U.E. să pună restricţii pe piaţa muncii pentru români.

In acest moment in jur de 500 000 de romani dintre cei care traiesc in tarile U.E., sunt afectati de restrictiile de pe piata muncii, iar altii nu au putut pleca din tara deoarece stiau ca nu au dreptul sa lucreze legal.

Cu toate ca din ce in ce mai multe voci din partea oficialilor din Guvernele U.E vorbesc despre o posibila prelungire, acest lucru pare imposibil. Daca o tara ar dori sa prelungeasca restrictiile, ori ar trebuie sa se modifice Tratatul Uniunii Europene, ori acea tara trebuie sa iasa din U.E.

FADERE cere Guvernului Romaniei sa pregateasca acorduri cu Ministerele de Interne din aceste tari trimetand Politisti romani pentru a scadea infractiunile grupurilor de rromi care sunt si care vor merge in aceste tari.

„Intram intr-o noua etapa de libera circulatie, iar Uniunea Europeana ar trbeuie sa aiba un proiect coenrent de integrare a romilor acolo unde se gasesc, in tarile Europei. Vrem libera circulatie si ridicarea restrictiilor insa in acelasi timp nu putem sta nepasatori privind cum din cazuta unora care nu doresc sa se integreze, imaginea romanilor si a Romaniei este calcata in picioare. a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE.

Scurt istoric

Liberalizarea accesului pe piața muncii din U.E. nu a fost însă lipsită de dispute, multe din statele din Occident, în special Olanda și Marea Britanie, arătându-și în nenumărate rânduri îngrijorarea cu privire la valul de imigranți din Est ce ar urma să ia cu asalt granițele lor de la 1  ianuarie 2014.

Ca măsură de precauție, în ciuda campaniilor susținute de clasa politică de la București care a marșat pe ideea unei etape liniștite a tranziției către o piață fără restricții, având deja experiența plăcută a invaziei polonezilor de după 2004, autoritățile de la Londra au decis să restrângă dreptul la beneficii sociale pentru imigranţii din U.E.

Și acesta după numeroasele critici venite din partea oficialilor de la Bruxelles, mai ales că guvernul conservator al lui David Cameron avea de gând să impună și multe alte condiții privind libera circulație a românilor și bulgarilor pe teritoriul bătrânului Albion.

Citește și:

Dispute europene pe marginea ridicării restricţiilor privind piaţa muncii din Marea Britanie

Printre altele, solicitanţii de locuri de muncă din Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde ajutoare de şomaj în primele trei luni de sejur în Marea Britanie. În plus, şomerii europeni nu vor mai primi alocaţii pentru locuinţă, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie.

Marea Britanie a avut în această dispută un aliat de încredere: Olanda, unde Partidul Libertăţii (PVV, extremă dreapta), condus de Geert Wilders, a militat constant pentru o prelungire a restricţiilor.

În septembrie 2013, un sondaj efectuat de Maurice de Hond arăta că aproximativ 81% din olandezi se opuneau deschiderii frontierelor pentru români şi bulgari din 2014.

Potrivit unui alt sondaj, publicat la 3 decembrie, 8 din 10 olandezi cred că este necesar ca frontierele ţării lor să rămână închise pentru români şi bulgari anul viitor.

La 5 decembrie, Parlamentul de la Haga a decis însă, cu o majoritate covârşitoare, să respecte legislaţia europeană şi să deschidă piaţa muncii de anul viitor. Ca şi premierul conservator de la Londra, premierul liberal Mark Rutte a venit cu o serie de măsuri pentru a reduce impactul. Prin urmare, imigranţii vor fi excluşi de la acordarea ajutoarelor sociale în primii şapte ani de rezidenţă, iar durata de rezidenţă pentru obţinerea cetăţeniei a crescut de la cinci la şapte ani.

În pofida votului din Parlament, ministrul pentru afaceri sociale, Lodewijk Asscher, a făcut un apel la Uniunea Europeană să acorde atenţie „competiţiei inechitabile” de pe piaţa europeană a muncii. Totodată, el a susţinut că libera circulaţie a muncitorilor în U.E. are ca efect „scăderea salariului minim pentru toţi”.

Statele în care românii pot munci fără restricții

De la 1 ianuarie 2014, românii au dreptul să lucreze fără permis de muncă, fie ca lucrător independent fie ca angajat, în următoarele ţări: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda,  Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania,   Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia,  Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania,  Suedia şi Ungaria.

Elveția ține ușa închisă

Potrivit Acordului asupra liberei circulaţii a persoanelor dintre Elveţia şi UE, Berna poate menţine restricţiile pentru români şi bulgari până la 31 mai 2019.

Topul salariilor minime (iulie 2013)

1. Luxemburg -1.874 euro

2. Belgia -1.502 euro

3. Olanda – 1.478 euro

4. Irlanda – 1.462 euro

5. Franţa – 1.430 euro

6. Marea Britanie – 1.190 euro

7. Slovenia – 784 euro

8. Spania – 753 euro

Drepturi de muncă pe teritoriul U.E.

Sursă articol:   zf.ro și alba24.ro

George LUCIAN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.