Liderii europeni, mulţumiţi de rezultatele Programului de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste

Comisia a adoptat miercuri Raportul de evaluare a Programului de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste (Terrorist Finance Tracking Programme – TFTP) și Raportul privind analiza comună a acordului cu SUA privind registrul cu numele pasagerilor (Passenger Name Record – PNR).

Comisia a evaluat valoarea pe care informațiile financiare furnizate în temeiul Acordului UE-SUA privind TFTP o au în lupta împotriva terorismului, precum și modul în care datele din PNR au fost utilizate de autoritățile din SUA în scopul combaterii formelor grave de criminalitate și a terorismului.

Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare privind un sistem european de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste (TFTS), care concluziona că, în acest stadiu, nu se preconizează instituirea unui astfel de sistem.

„Acordurile privind TFTP și PNR reglementează transferul și utilizarea datelor cu caracter personal și asigură garanții eficace menite să protejeze drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni. Am luat foarte în serios afirmațiile cu privire la presupusul acces al SUA la datele financiare SWIFT care nu se încadra în domeniul de aplicare al Acordului privind TFTP și, așa cum am promis Parlamentului European și cetățenilor europeni, am solicitat SUA să clarifice pe deplin acest aspect. Salut faptul că am primit asigurări din partea guvernului SUA, inclusiv în cadrul reuniunii pe care am avut-o la Casa Albă la data de 18 noiembrie, conform cărora acesta nu a încălcat Acordul privind TFTP și îl va respecta în continuare pe deplin. Comisia va continua însă să monitorizeze cu atenție punerea în aplicare a acordurilor UE-SUA privind transferurile de date pentru a asigura respectarea drepturilor cetățenilor UE”, a declarat dna Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne.

Se vor depune eforturi mai intense pentru a supraveghea îndeaproape punerea în aplicare a Acordului privind TFTP în următoarele luni și pe termen mai lung. O analiză timpurie va fi efectuată încă din primăvara anului 2014.

Raportul comun referitor la Acordul UE-SUA privind TFTP

În raportul său privind contribuția datelor furnizate în temeiul TFTP la investigațiile în materie de combatere a terorismului, Comisia concluzionează că TFTP a furnizat informații importante care au contribuit la detectarea comploturilor teroriste și la depistarea autorilor acestora.

Recent, informațiile obținute prin intermediul TFTP au fost utilizate pentru a ancheta, de exemplu, atentatul cu bombe de la maratonul din Boston din aprilie 2013, amenințările din timpul Jocurilor Olimpice de la Londra sau antrenamentele efectuate în Siria de teroriști care locuiau în Europa.

Datele din cadrul TFTP oferă informații esențiale cu privire la rețelele care acordă sprijin financiar organizațiilor teroriste, contribuind la identificarea unor noi metode de finanțare în scopuri teroriste și a persoanelor implicate din SUA, din UE sau din altă parte a lumii. Statele membre ale UE și Europol valorifică informațiile respective, care le oferă piste de anchetă valoroase. În ultimii trei ani, TFTP a furnizat 924 de piste de anchetă, ca răspuns la un număr total de 158 de cereri din partea statelor membre și a UE (în temeiul articolului 10).

În plus, în ceea ce privește afirmațiile recente referitoare la un presupus acces la datele de mesagerie financiară din UE care ar contraveni Acordului privind TFTP, s-au primit asigurări scrise conform cărora guvernul SUA nu a încălcat acordul și îl va respecta în continuare pe deplin. În acest stadiu, comisarul consideră că nu sunt necesare consultări suplimentare cu SUA pe tema punerii în aplicare a Acordului privind TFTP.

Sistemul european de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste (TFTS)

Ca urmare a solicitărilor primite din partea Parlamentului European și a Consiliului, Comisia a evaluat opțiunile privind instituirea unui sistem european de urmărire a finanțării terorismului (TFTS). Fiecare opțiune a fost analizată din perspectiva garantării drepturilor fundamentale, a necesității, a proporționalității și a eficacității costurilor, în comparație cu situația actuală.

Concluzia evaluării a fost că, în acest stadiu, oportunitatea instituirii unui astfel de sistem în Uniunea Europeană nu este demonstrată în mod clar, subliniind în special faptul că, pentru a se obține date pe teritoriul UE, ar fi necesar să se creeze și să se gestioneze o nouă bază de date care să conțină toate informațiile privind transferurile financiare ale cetățenilor UE. Crearea unei astfel de baze de date ar genera provocări majore în ceea ce privește stocarea, accesarea și protecția datelor, fiind necesare, de asemenea, eforturi tehnice și financiare enorme. Orice sistem al UE ar fi invaziv din perspectiva protecției datelor și, prin urmare, ar fi necesar să se instituie garanții și mecanisme solide în materie de asigurare a acesteia. Instituirea și întreținerea unui astfel de sistem ar fi costisitoare și solicitante din punct de vedere tehnic și operațional. Decizia finală cu privire la eventuala instituire a unui program al UE de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste va trebui să fie luată de Parlamentul European și de Consiliului Afaceri Interne al UE.

Raportul de analiză comună a Acordului UE-SUA privind PNR

Actualul Acord UE-SUA privind PNR, care vizează transferul datelor pasagerilor care călătoresc cu avionul din UE către SUA, a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2012. În urma unei analize efectuate de experți din UE și din SUA, Comisia a constatat că autoritățile din SUA au pus în aplicare acordul în conformitate cu standardele și condițiile prevăzute de acesta.

Acordul pune la dispoziție un instrument eficient pentru combaterea formelor grave de criminalitate transnațională și a terorismului, stabilind totodată limite clare cu privire la scopurile în care pot fi utilizate datele din PNR, precum și o serie de garanții solide în materie de protecție a datelor.

În Raportul de analiză comună publicat astăzi se constată, în special, că autoritățile din SUA își respectă obligațiile în ceea ce privește drepturile de acces ale pasagerilor și că acestea au instituit un mecanism de control periodic care asigură protecția împotriva nediscriminării ilegale. Mascarea și ștergerea datelor sensibile sunt respectate. Atât schimbul de date cu agențiile naționale din SUA, cât și schimbul de date cu țările terțe sunt conforme cu dispozițiile acordului.

Următoarea analiză comună ar trebui să fie efectuată în prima jumătate a anului 2015.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.