Liderii lumii au hobby-uri surprinzătoare

Ce fac liderii politici de top în timpul liber?

Împătimit al golfului, fostul președinte al SUA Barack Obama joacă regulat și cu mult aplomb acest joc, dar s-a făcut remarcat și prin pasiunea pentru cele mai noi cuceriri high-tech, precum și pentru colecțiile sale de reviste cu super-eroi, de tip „Conan barbarul”.

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, actual reprezentant al SUA pentru climă, este un atlet dedicat, cu o apetență specială pentru bicicletă. Aventurile sale din zona ciclistă includ porțiuni din Turul Franței, cu trasee dificile, ca Alpe d’Huez sau Mont Ventoux.

Cancelarul german Angela Merkel (foto) gătește de fiecare dată când are ocazia, preparatele sale preferate fiind supa de cartofi și prăjitura cu prune. Poate de aceea a păstrat obiceiul și plăcerea de a face personal cumpărături de la mici magazine locale, după liste pe care le verifică de mai multe ori, cu atenție.

O altă femeie politician de calibru, suverana britanică Elisabeta a II-a, deține 200 de porumbei de curse, iubește activitățile în aer liber, caii, câinii, vânătoarea și pescuitul.

Suverana britanică nu a pierdut niciun episod din faimoasa producție „Downton Abbey” și a demonstrate o adevărată plăcere de a descoperi în serialul care urmărește evenimentele din viața unei familii de aritsocrați oarece inadvertențe istorice.

Despre pescuit vorbește cu mare pasiune – și practică frecvent această activitate – liderul de la Kremlin, Vladimir Putin: „Pescuitul este genul meu de sport. Sunt foarte fericit să folosesc orice oportunitate de a sta cu o undiță în mână”.

Sportiv remarcabil, președintele Rusiei obişnuieşte să facă băi foarte reci și consumă doar mâncare proaspătă.

Fostul premier Dmitri Medvedev, în schimb, este pasionat de fotografie, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, iubește sporturile extreme, în special raftingul; atât de mult, încât Rusia are datorită lui o Federație Națională de Rafting, pe care demnitarul a și condus-o timp de doi ani.

Pasiune pentru filmele SF

Carismaticul premier al Canadei Justin Trudeau are o mare plăcere de a se cățăra pe stânci, de a face scufundări și de a înota… cu rechinii.  Este, totodată, un boxer redutabil, care s-a antrenat ani la rând împreună cu tatăl său.

Mare deosebire față de de predecesorul Stephen Harper, care avea cu totul alte pasiuni private – cântăreț și instrumentist, a adunat o colecție remarcabilă de discuri de vinil, de la AC/DC la Beatles.

Și fostul premier britanic David Cameron are porniri muzicale, mai exact reputația de amator de karaoke. Totuși, face și sport – tenis, ciclism, jogging. De fiecare dată când acumula tensiuni politice, șeful din Downing Street 10 își vărsa năduful pe o mașină de tenis pe care o poreclise după oponentul laburist…

Liderul lumii creștine, Papa Francisc, are o mare pasiune pentru fotbal, chiar dacă nu mai urmărește acest sport la televizor din 1990. Îi place foarte mult ceaiul argentinian Mate, muzica lui Mozart (și tangoul!) și revede periodic filmul preferat, „La Strada”.

Regele Abdullah II Al-Hussein al Iordaniei este atât de pasionat de filmele SF, încât a făcut tot posibilul să joace într-un episod din „Star Trek: Voyager”. Beneficiind de resurse aproape nelimitate, monarhul și-a îndeplinit visul, chiar dacă nu a avut nicio replică în scena în care a apărut.

Fostul președinte francez Jacques Chirac obișnuia să spună că este convins că a fost luptător de sumo într-o viață anterioară, într-atât de captivat a fost întotdeauna de lumea uriașilor japonezi.

Pentru că în final a intrat în politică, și-a achiziționat zeci de casete video cu lupte de acest fel, care îi erau trimise direct din Japonia. În schimb, fostul președinte François Hollande adoră să înoate și să joace fotbal, fiind un fan declarat al echipei F.C. Barcelona. În același timp, îi plac foarte mult pastele și ciocolata…

1.600 de perechi de pantofi

Silvio Berlusconi este un muzician complex, care cântă la pian, la chitară și la bas, plus cu vocea – așa a început cândva urcușul social, cântând pe nave de croazieră (așa și-a plătit studiile).

Berlusconi a editat un CD cu piese de dragoste compoziții proprii. Și unii dintre foștii premieri japonezi au drept pasiune comună muzica. În timp ce Junichiro Koizumi avea un cult pentru Elvis Presley, despre care spunea că „a fost cel mai mare superstar al secolului XX”, editând și un album cu piesele regelui muzicii rock, Shinzo Abe cântă el însuși, de preferință muzică folk.

Și liderii cei mai detestați ai lumii au avut hobby-uri, unele uimitoare, la antipod față de personalitatea pe care o afișau ori de actele lor brutale. De pildă, Adolf Hitler era îndrăgostit de artă și de filmele vechi.

Imelda Marcos, soția dictatorului filipinez Ferdinand Marcos, era o colecționară împătimită de opere ale unor pictori celebri, pe lângă obsesia pentru pantofi după care o știe o lume întreagă – când era la putere, avea 1.600 de perechi, dar când a fugit din palatul asaltat de revoluționari, s-a încălțat cu cei mai ponosiți.

Liderul coreean Kim Jong-il era atât de pasionat de film, încât avea 20.000 de pelicule. Regele Farouk al Egiptului a deținut una dintre cele mai remarcabile colecții numismatice din lume (8.500 de monede, vândute la o licitație cu 7 milioane de dolari), alături de ceasuri și mașini de lux.

Se mai poate aminti faptul că Stalin și Mao au fost doi tineri sensibili, dedicați muzicii și pasionați de poezie, înainte de a deveni unii dintre cei mai nemiloși dictatori din istorie.

Roxana Istudor

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.