Liliana Ţuroiu (ICR): Sezonul România – Franţa va fi un prilej de reafirmare a valorilor noastre

Preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, afirmă că Sezonul România – Franţa va fi un prilej de reafirmare a valorilor, iar pentru ICR „participarea la acest program major este o experienţă din care iese cu certitudine îmbogăţit”.

Ţuroiu a participat joi la semnarea procesului verbal al celui de-al cincilea şi ultimul Comitet mixt de organizare a Sezonului România – Franţa 2018 – 2019.

„Traversăm, laolaltă cu întreaga lume, o epocă în care lucruri ce păreau cucerite durabil se vădesc mai fragile decât scontam. Este cu atât mai mult momentul să ne exprimăm cu limpezime şi răspicat valorile. Aşa cum se prefigurează, după lunile de muncă asiduă depusă împreună, Sezonul va fi un prilej de reafirmare a acestor valori”, a spus Ţuroiu, potrivit unui comunicat al ICR, transmis vineri AGERPRES.

Ea a subliniat că, „pentru Institutul Cultural Român, participarea la acest program major este o experienţă din care iese cu certitudine îmbogăţit”.

„Pentru ICR, participarea la acest program major este o experienţă din care iese cu certitudine îmbogăţit – după cum sperăm că şi Sezonul a avut de câştigat din contribuţia pe care am fost în măsură s-o aducem. Noi suntem implicaţi, în următorii doi ani, în patru proiecte de anvergură. Avem de răspuns, în aceşti doi ani, unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat; EUROPALIA 2019, unde România este ţară invitată, iar ICR – principal partener din partea română; marcarea, în acest an, a Centenarului Marii Uniri, moment care coincide, de altfel, cu debutul Sezonului România – Franţa. Un tur de forţă instituţională, aşadar, şi o perioadă, pe cât de solicitantă, pe atât de promiţătoare”, a declarat Liliana Ţuroiu.

Sezonul se va desfăşura alternativ în Franţa şi România, în perioada 27 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, având ca principale obiective actualizarea imaginii şi percepţiei celor două popoare unul faţă de celălalt, întărirea legăturilor economice, ştiinţifice, culturale şi de societate care unesc cele două ţări, sprijinirea mediului de afaceri din cele două state pentru dezvoltarea de proiecte comune şi reafirmarea ataşamentului celor două ţări faţă de o Europă a păcii, a ideilor şi a cooperării. Proiectul pune accentul, în egală măsură, pe cultură şi pe creaţie contemporană, dar şi pe domeniile educaţional, universitar, ştiinţific, ecologic, economic, digital, sportiv, gastronomic, turistic.

Cu o identitate vizuală ce transmite îndemnul „Uitaţi de clişee”, Sezonul România – Franţa se va deschide la Paris, în prezenţa preşedinţilor celor două state, şi va fi urmat de vizita prim-ministrului român, de un forum economic al miniştrilor de resort, precum şi de evenimente cu participarea ministrului Afacerilor Externe şi a ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale.

ICR este una dintre instituţiile româneşti cu atribuţii în organizarea de evenimente în cadrul acestui proiect de anvergură, alături de Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării şi Inovării, Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei şi Ambasada României în Franţa.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.