Lista marilor salarii din companiile de stat
Salariile directorilor din companiile de stat, care pot ajunge şi la 188.000 de lei pe lună în cazul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), trebuie să se încadreze în standardele BNR, a declarat, marţi, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern, premierul Victor Ponta.
‘În acelaşi timp, mai îndreptăm nişte lucruri care ne scăpau întotdeauna. Sigur, mă îndoiesc că un mare bancher a reuşit să câştige, în ultimii ani, în medie, 188.000 de lei pe lună, cum se câştigă la Asigurări (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor n.r.), sau 80.000 de lei pe lună la Valori Mobiliare (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare n.r.) sau 62.000 ca la Pensii Private (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private n.r.). E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. Am ţinut foarte mult, şi de mâine toate salariile şi veniturile de la această autoritate (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r.) trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale. Nişte standarde, oricum, mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului. Cam de vreo zece ori mai mari faţă de cele în cazul membrilor Guvernului şi de vreo 50 de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Era o exagerare pe care mă bucur că o îndreptăm. (…) Trebuie să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. La Romgaz avem un salariu de 14.000 de lei/lună. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce. La banii ăştia, aş lupta şi eu. Eu ştiam că sindicatele se ocupă de sindicalişti, nu să-i apere pe directori. Noi trăim într-o ţară cu totul şi cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie să fie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care este de vreo cinci ori cât la dumneavoastră (miniştri n.r.), care sunteţi responsabili de ei. Poate reuşim să îi mai impozităm într-un fel sau altul, pentru că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau un medic rezident are 1.100 de lei/lună’, a declarat Ponta.
Potrivit listei cu salariile nete la nivelul lunii martie, directorul general adjunct al Romgaz castiga 14.306 lei, directorul general 11.000 lei. Salarii amri sunt si la Conpet unde directorul de mentenanta castiga 12.608 lei. La Hidroelectrica, un director castiga 12.952 lei, la Transelectrica directorul general adjunct 12.527 lei. Cel mai mare salariu salariu se regaseste la Electrica Distributie Muntenia Nord, unde directorul general castiga 18.0000 lei. La aceeasi companie, directorul general adjunct castiga 11.400 lei.
Pe lista nu sunt trecuti directorii generali de la Transelectrica si de la Complexul Energetic Oltenia. In privinta directorului general de la Oltenia este cunoscut faptul ca are un salariu de 5.000 euro/lunar.
CITEŞTE LISTA COMPLETĂ A SALARIILOR ŞEFILOR DIN COMPANIILE DE STAT