Liviu Dragnea: PNL și PC să se hotărască dacă doresc să menținem USL-ul!

Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a dat duminică seară, în cadrul unei emisiuni difuzate de România TV, o serie de declarații contondente cu privire la relațiile din interiorul USL. Iritarea lui Dragnea a fost vădită și în momentul în care a spus că PNL și PC ar trebui „să se hotărască” dacă vor sau nu să mențină USL-ul. Secretarul general al PSD s-a arătat deranjat în primul rând de recenta aducere în PNL a fostului democrat-liberal Mihai Stănișoară, sugerând că la fel de deranjat a fost și premierul Victor Ponta.

„Victor Ponta, din ce știu eu, nu a știut (de aducerea lui Stănișoară, n.r.). Pentru că țin minte că eram la Guvern, se anunțase o conferință de presă la PNL și se știa „pe surse” că va fi o nouă achiziție și ne întrebam cu toți despre ce este vorba”, a relatat Dragnea.

El a adăugat că aducerea unor democrat-liberali în PNL este de natură să strice relațiile din USL, pornind de la nemulțumirea liderilor județeni.

„Eu am vorbit cu domnul Duicu de la Mehedinți (Adrian Duicu, președintele pesedist al CJ Mehedinți, n.r.) și era foarte supărat (…) Noi în campanie le-am spus mereu celor din județe – nu vă certați, rămâneți uniți”, a comentat Dragnea, precizând că dacă și PSD ar fi fost de acord să primească democrat-liberali, „probabil că pe 23 PDL nu mai avea cu cine face Convenția”.

„Dar noi am hotărât că nu primim deocamdată. Deocamdată!”, a avertizat social-democratul.

Acesta s-a legat și de posibila apropiere a PNL de PPE, care n-a fost exclusă de Crin Antonescu.

„O apropiere a PNL de PPE ar însemna o apropiere în primul rând de PDL. Iar în cazul unei apropieri între PNL și PSD, ar fi foarte greu să menținem USL-ul”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Dragnea: O împărţire cu multe regiuni nu are sens

Pe de altă parte, Liviu Dragnea afirmă că trasarea noilor regiuni va ţine seama atât de componenta culturală, cât şi de cea a comunicaţiilor existente între actualele judeţe. Vicepremierul a precizat, duminică seara, la România TV, că noua organizare teritorială trebuie să asigure un număr mic de regiuni, adăugând că noile capitale regionale nu trebuie să fie neapărat oraşele cele mai dezvoltate.

Iată principalele sale declaraţii pe această temă:

  • O împărţire cu foarte multe regiuni nu are sens. Dacă facem o regiune din două judeţe, mai bine nu o mai facem. Există trei tipuri de regiuni: un tip bazat pe fundamentele culturale, un tip care se bazează pe relaţiile funcţionale, pe comunicaţii şi un tip care le combină pe cele două. De asta avem nevoie.

  • Fiecare judeţ trebuie să beneficieze de regionalizare. În America, capitala statului nu este cel mai dezvoltat oraş. Ideea e să nu facem cetăţenii să se ducă la regiune. Consiliile judeţene vor primi competenţe. Luăm de la guvernul central şi ducem competenţele la regiuni. Sigur Alexandria nu va fi capitala noii regiuni. Sper să nu se supere teleormănenii pe mine.

  • Numai analizele pot stabili care vor fi regiunile şi ce direcţie regională trebuie să meargă în fiecare judeţ. Ne interesează ca cetăţenii să trăiască mai bine. Vom prezenta toate argumentele: de ce nu mai putem sta cu actualele regiuni de dezvoltare şi de ce trebuie s-o facem anul acesta. Avem trei grupuri de lucru: unul academic, unul al structurilor autorităţilor locale şi parlamentari şi un grup de lucru al societăţii civile. Deja se lucrează, sunt progrese importante

  • Nu va fi o regionalizare pe criterii etnice. E exclus aşa ceva. Nu discutăm de autonomie pe criterii etnice. Regionalizarea are două obiective: dezvoltare echilibrată a acestei ţări şi să ducă serviciile publice mai aproape de cetăţeni.Vrem să rupem ghemul de putere şi s-o ducem de la Bucureşti la regiune, consiliu judeţean şi primării. Criteriile etnice au nicio noimă economică

  • Acum trei săptămâni am trimis o adresă preşedintelui Băsescu şi l-am invitat, dacă consideră necesar, ne-am dori să participe la elaborarea acestui cadru şi astept răspuns de la domnul Băsescu. Avem o relaţie instituţională. Pe mine mă interesează să se implice Administraţia Prezidenţială. Pot să pun deoparte ce a fost la un moment dat şi să duc mai departe proiectele. Dacă voi constata că pe parcursul acestui an va fi o dorinţă politică să se facă într-un fel sau altul voi retrage proiectul. Nu vreau să fiu acuzat peste câţiva ani că nu am avut tăria să fac bine acest proiect.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.