Lucrările Comisiei guvernamentale româno – chineză de cooperare economică

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova este prezent în perioada 2 – 7 septembrie 2013 la Beijing, Republica Populară Chineză.
În cadrul vizitei de lucru de la Beijing, ministrul Dan Şova va participa la forumul de afaceri româno-chinez, la lucrările comitetului consultativ româno – chinez în domeniul construcţiei infrastructurii de transport şi la lucrările şedintei plenare a celei de-a XXIII-a Sesiuni a Comisiei guvernamentale româno – chineză de cooperare economică.
Cu ocazia organizării lucrărilor comisiei va fi analizată evoluţia situaţiei economice şi sociale din ambele ţări. Ministrul Dan Şova, alături de liderii chinezi vor discuta stadiul aprobării şi intrării în vigoare a “Acordului de cooperare dintre Guvernul României şi Guvernul R.P. Chineze cu privire la intensificarea cooperării bilaterale în domeniul infrastructurii” şi a posibilităţilor de implementare concretă a acestui Acord. În acelaşi context, vor fi audiate rapoartele coordonatorilor comitetului consultativ chinezo-român în domeniul construcţiei infrastructurii de transport şi vor fi examinate propunerile de dezvoltare pe viitor a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale.
Pe durata celor cinci zile, Ministrul Dan Şova se va întâlni cu conducerea Ministerului Comerţului din Republica Populară Chineză, cu lideri ai unor mari companii chineze printre care Sinohydro, China Railway 18 Bureau, China Road and Bridge, China Communications Construction Company (CCCC), China Dalian Holding Co., China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), Huawei Corporation, dar şi cu reprezentanţi ai instituţiilor bancare precum China Exim Bank, China Development Bank. În cadrul acestor reuniuni, ministrul Dan Şova va supune atenţiei partenerilor de dialog oportunităţi pentru implementarea unor proiecte de investiţii majore de către societăţile chineze în România.
Ultima sesiune a Comisiei mixte de cooperare economică a avut loc la Bucureşti în anul 2012 şi a impulsionat evoluţia relaţiilor comerciale.
În România sunt înregistrate peste 10.000 de societăţi comerciale chineze, iar valoarea totală a investiţiilor chineze în România este de 400 milioane de dolari.
China reprezintă una din priorităţile politicii externe a Guvernului României, aşa cum apare şi în Programul de guvernare 2013-2016

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.