Maidanezii, cele mai periculoase zone din Bucureşti

Cazul copilului sfâşiat de câinii vagabonzi în sectorul 2 al Capitalei a readus în prim-plan problema etern nerezolvată a maidanezilor din Capitală. Conform Digi24, cei mai mulţi câini fără stăpân sunt pe străzile din Drumul Taberei, potrivit sesizărilor făcute de bucureşteni pe parcursul anului trecut la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

În sectorul administrat de primarul Neculai Onţanu, cele mai multe incidente au fost în zonele cuprinse între Şoseaua Ştefan cel Mare, Şoseaua Colentina şi Bulevardul Lacul Tei, respectiv, Parcul Circului, zona Doamna Ghica şi strada Arhitect Grigore Ionescu.

Şi cei care locuiesc în sectorul 3 au reclamat prezenţa maidanezilot în special în Parcul IOR, dar şi zona cuprinsă între străzile Dristor şi Râmnicu Vâlcea.

Un număr mare de maidanezi sunt în cartierul Berceni, dar şi în apropiere de parcul Tineretului şi Orăşelul Copiilor.

În sectorul 5, cele mai multe reclamaţii privind haitele de câini au vizat Calea Rahovei, Bulevardul Mihai Sebastian şi zona 13 Septembrie.

Câini sunt şi în sectorul 6. Cele mai multe sesizări au fost pentru Drumul Taberei, dar şi Pasajul Lujerului, Gorjului şi Bulevardul Uverturii.

În Bucureşti sunt 64.704 câini comunitari. Până la sfârşitul lunii trecute, 8.600 de persoane au fost muşcate de câini, din care 1.700 de copii.

Mihai Atănăsoaei: Guvernul să-și asume o poziție cu privire la rezolvarea problemei câinilor fără stăpâni

Fostul prefect al Capitalei, Mihai Atănăsoaei a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că Partidul Democrat Liberal cere demisia primarului Capitalei, Sorin Oprescu, ca urmare a faptului că un copil de patru ani a fost omorât de câini în Sectorul 2.

”Nu noi vrem vinovați care să plătească, legea o cere. Dacă Oprescu nu își dă demisia va trebui din păcate, să suportăm în continuare o situație care va perpetua. Ceea ce s-a întâmplat astăzi se poate întâmpla oricând în București. (…) Gestiunea programului câinilor fără stăpân e în sarcina Primăriei Capitalei. (…) Prefectul de București trebuie să sensibilizeze Guvernul, al cărui reprezentant este, să-și asume o poziție cu privire la rezolvarea problemei câinilor fără stăpâni”, a declarat Mihai Atănăsoaei.

Cum au rezolvat germanii, în perioada interbelică, problema câinilor

Deşi pare incredibil, la un moment dat, Bucureştiul nu a avut câini vagabonzi, scrie pe blogul său, jurnalistul George Damian. Problema a fost rezolvată de nemţi, în 1916, după ce capitala României a fost ocupată de trupele Kaiserului. Fără milă şi fără remuşcări, după cum povesteşte Constantin Bacalbaşa:

“După câteva săptămâni de la intrarea în Bucureşti, germanii au declarat război câinilor. O ordonanţă a impus taxa pe câini, botniţa şi obligaţia ca nici un câine să nu iasă pe stradă. Ordonanţa a fost executată cu toată străşnicia pe care o puneau germanii în administraţia lor. Mulţi câini au fost împuşcaţi numai fiindcă au scos capul pe poartă şi au lătrat.

Domnişoara Rosetti, fiica d-lui Radu Rosetti, fost efor al spitalelor civile, avea un căţeluş la care ţinea foarte mult. Într-o zi, câinele s-a furişat în curte şi, din poartă, a lătrat pe un ofiţer german care trecea. Îndată ofiţerul a trimis doi poliţişti germani cu ordinul de a împuşca căţeluşul.

Domnişoara Rosetti îşi luase câinele sus şi-l ţinea în braţe. Toate rugăminţile, toate implorările au fost zadarnice. Poliţiştii au zmuls câinele din braţele d-şoarei, l-au scoborât în curte, i-au tras un glonte în cap, l-au lăsat mort şi au plecat. Aceasta a fost pedeapsa meritată de un câine care îndrăznise să latre pe un ofiţer al Kaiserului.

În câteva săptămâni Bucureştii au fost curăţiţi de câini. Păcatul nu era mare.

Dincolo de aspectul propagandistic şi povestea lacrimogenă a d-şoarei Rosetti şi a nevinovatului Bubico (dar dacă d-şoara Rosetti a vrut să facă o aroganţă?), până şi Constantin Bacalbaşa recunoaşte că nemţii au făcut o treabă bună că au curăţat Bucureştiul de câinii vagabonzi. Singura scăpare acum e să ne mai ocupe nemţii o dată, dacă vor vrea.

Soluţia spaniolă

 

Autoritățile din Spania au reușit să pună la punct un sistem ce a rezolvat problema câinilor fără stăpân.

De 15 ani funcționează un sistem foarte bine pus la punct: când apare un câine abandonat, persoana care îl găsește cheamă poliția, care, cu un aparat special, verifică dacă acesta are sub piele un microcip. Dacă există, este căutat proprietarul căruia îi este înapoiat câinele.

Proprietarul este avertizat că dacă se mai întâmplă, va fi amendat cu 250 de euro.

Dacă nu există microcip, intervin două situații: câinele este trimis către un adăpost particular sau către padocurile primăriei. Dacă ajunge la padocuri, este ținut două săptămâni, până cand apare stăpânul. Dacă nu apare nimeni, este eutanasiat.

Dacă se află într-un adăpost particular, câinele este vaccinat, adăpostul primește 90 de euro pentru a avea grijă de animal și îl oferă spre adopție. Dacă nu este adoptat, câinele rămâne acolo.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.