Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Lumea în care trăim – Ion MARIN

Publicat: marți, 31 decembrie 2013

O lume a nedreptății și minciunii. Din capul locului o putem numi astfel, cu adăugirea la fel de exactă: fără speranță că va fi vreodată altfel. Totuși, o astfel de etichetă greu de combătut în datele sale esențiale obținută prin compararea condiției umane în cele două extreme ale sale, cea mai nenorocită și cea mai îndestulată, este hașurată de tonuri de gri de la o extremă la alta. Dacă ai în vedere că omul cel mai bogat al planetei adună cam cincizeci de milioane de dolari în 24 de ore, adică suma cu care trăiesc locuitorii unor întregi țări africane, multe la număr, care au un venit de un dolar pe zi, realizezi ce prăpastie imensă poate exista între doi muritori ai planetei pământ în acest început de mileniu. Poți însă evalua și propria poziție pe această hartă a cupidității umane generată de principiul sacrosanct al proprietății, operând cu date mai puțin catastrofice. Astfel, aflăm că salariul mediu în Europa se situează undeva între patru mii și două sute de dolari pe lună, ceea ce înseamnă că noi, românii, nu suntem chiar pe ultima treaptă, deși nu departe, mai ales că ultimii clasați nu sunt în Uniune. Există în afara acestor clasamente și topuri ale fericirii, sănătății sau speranței de viață. Dar esențial pentru viața omului pare să fie totuși starea lui materială, și care îi determină reacția de răspuns cea mai pregnantă. Că este așa, o demonstrează o recentă evaluare ce pare să treacă neobservată: clasamentul țărilor în funcție de riscul izbucnirii unor revolte, stabilit și publicat zilele trecute de prestigioasa publicație ”The Economist”. România, spre surprinderea unora, probabil a guvernanților, în primul rând, se află în grupa cu risc ridicat de revoltă, alături de Bulgaria, Turcia, China, Ucraina, Spania, Brazilia și altele. Grecia, Argentina, Siria și Egipt sunt, cum era de așteptat, în grupa țărilor cu risc foarte ridicat, în vreme ce Austria, Luxemburg sau Olanda fac parte dintre cele cu risc extrem de scăzut.

Ce concluzie putem trage? Una extrem de simplă, dar nu simplistă. Harta revoltelor posibile se suprapune, cu puține diferențe, peste cea a nedreptăților, generate în cea mai mare măsură de inegalitățile sociale. Chiar dacă acest adevăr este limpede ca lumina zilei, este greu de admis câtă vreme lumea în care trăim nu este doar una a nedreptăților strigătoare la cer, ci și a minciunii instituționalizate.

Sigur, pe o asemenea grilă, fiecare își poate evalua propria poziție. De unde concluzia românului sintetizată într-una din maximele sale identitare: Doamne ferește de mai rău!

Cum suntem însă în plin sezon al sărbătorilor, să ne gândim doar la partea plină a paharului. La mulți ani!

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=20750

Publicat de la data dec. 31 2013. Categorii COLȚUL OPINIILOR.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 octombrie 2019, 21:28
 

N
Ceaţă
17°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 18°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:36
Apus: 18:24
Prognoza 21 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Parţial înnourat
10°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.966 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team