Misterele lumii: Calendarul mayas

Calendarul mayas este probabil cel mai complicat calendar care a existat vreodata, bazat pe aritmetica intregilor. Exista o multitudine de moduri de a numara zilele in acest calendar, poate mai mult de 17. In ciuda complexitatii acestor metode de interpretare si numarare, sistemul calendarului mayas este foarte precis.

Mayasii nu au studiat algebra, dar au un avantaj asupra tuturor civilizatiilor care au creat un calendar, deoarece ei au inventat conceptul de 0. Calendarul lor a fost creat in forma piramidei Kukulkan de la Chichen Itza, care a fost ridicat in jurul anului 1050, in timpul perioadei maya. Piramida are 4 scari, fiecare cu 91 de trepte si o platforma in varf, rezultand 365 de trepte, echivalentul numarului de zile in calendarul anual. Mayasii au inteles diferite tipuri de calendare bazate pe cosmos, unele fiind lungi de 10 milioane de ani. Oricum, calendarele cele mai relevante pentru noi sunt: Haab, Tun-Uc si Tzolk’in.

Haab este bazat pe ciclurile pamantului, cu un total de 365 de zile, folosind 18 luni, cu 20 de zile in fiecare luna. Exista o a 19-a luna, numita Vayeb cu cele 5 zile ramase. Tun-Uc este calendarul lunar, care foloseste 28 de zile si ce reflecta ciclul menstrual al femeii. Ciclul lunar este rupt in doua cicluri mai mici, de catre 7 zile. Tzolk’in este un calendarul mayas bazat pe numerele sacre 13 si 20. 13 reprezinta numerele in timp ce ce 20 reprezinta soarele si simbolurile. Ciclurile mai mici ale Tzolk’in sunt 4 sezoane cu cate 65 de zile, fiecare din ele pazita de cei 4 sori: Chicchan, Oc, Men si Ahau.

Mai multe pe Misterele Lumii

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.