LUMEA NOASTRĂ: ESTONIA

Estonia este cea mai nordică dintre țările baltice. Este localizată în Europa de Est, riverana Mării Baltice și Golfului Finlandei, între Letonia și Rusia. Estonia sărbătorește Ziua națională la 24 februarie, când s-a format ca stat. Această zi reprezintă Ziua proclamării Independenței de Stat, dobândită în 1918 față de Rusia Sovietică. 20 August 1991 a fost data la care Estonia și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică. Estonia a adoptat moneda euro în 2011 și face parte din „Spațiul Schengen”, din Uniunea Europeană și din NATO.

Țara are o suprafață totală de 45.000 kmp și o populație de aproximativ 1,3 milioane de locuitori, având capitala la Tallinn (426.538 locuitori). Alte orașe: Tartu, Narva, Kohtla-Järve, Pärnu. Teritoriul Estoniei este împărțit în 15 districte, 47 de orașe și 207 municipalități.

Climatul este maritim: ierni umede și moderate și veri răcoroase. Relief: terenuri joase mlăștinoase; plat în nord, deluros în sud. Resurse naturale: șisturile bituminoase, turba, fosforit, argilă, calcar, nisip, dolomită, teren arabil. Grupuri etnice: estonieni 68,8%, ruși 25,1%, ucrainieni 1,8%, bieloruși 0,9%, finlandezi 0.6%, alte grupuri etnice 2,9%. Religii: luterani-evanghelici, ortodocși, alte religii creștine. Limba estonă este înrudită cu finlandeza, neavând similitudini cu celelalte limbi baltice, letona și lituaniana, sau cu limba rusă. Circa un sfert din populație provine din comunități vorbitoare de rusă.

Estonia este republică parlamentară, conform Constituției din 1992. Șeful statului este Kersti Kaljulaid,  în funcție din 10 octombrie 2016. Primul-ministru este Jüri Ratas, iar președintele Parlamentului (Riigikogu), care este unicameral — Eiki Nestor. Puterea juridică: Curtea Supremă (președintele acesteia este numit pe viață de către Parlament).

Capitala Tallinn este unul dintre orașele medievale europene care s-au conservat cel mai bine, turismul reprezentând de altfel 15% din PIB-ul Estoniei. Economia se axează în special pe construcții de mașini, industria alimentară, metalurgie, industria chimică și a produselor din lemn. Estonia are o economie de piață modernă și unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din Europa Centrală și regiunea Mării Baltice. Guvernele succesive din Estonia au urmărit implementarea unor reforme care au creat condițiile necesare dezvoltării unei economii de piață moderne. Guvernul actual a urmat politici fiscale solide, care au dus la bugete echilibrate și la o datorie publică căzută. Estonia a dezvoltat legături comerciale puternice cu Finlanda, Suedia și Germania. Prioritatea guvernelor care s-au succedat la Tallinn a vizat susținerea unor rate ridicate de creștere, în medie de 8% pe an, în perioada 2003-2007. Economia Estoniei a încetinit semnificativ și a trecut în recesiune, începând cu mijlocul anului 2008. În primele trimestre ale anului 2011, Estonia a înregistrat o importantă creștere economică (primul trimestru a înregistrat o creștere de 9,5%, trimestrul 2 de 8,4% iar trimestrul trei de 8,5%). Cu toate acestea, ultimul trimestru al anului a evidențiat o încetinire a ritmului de creștere, datorat incertitudinilor din mediul internațional. Principalii parteneri comerciali: Suedia, Finlanda, Olanda, Danemarca, Federația Rusă, Lituania.

Obiectivele prioritare ale politicii externe estoniene sunt: consolidarea bunelor relații cu Statele Unite; continuarea unei politici active pentru întărirea parteneriatului strategic UE-SUA; susținerea intensificării cooperării între statele baltice; dezvoltarea unei cooperări aprofundate bilaterale cu Finlanda; relația cu Federația Rusă, creșterea cooperării cu alte state în vederea asigurării securității energetice și pentru conservarea mediului.

Estonia este o țară care poate fi traversată de la un capăt la altul în mai puțin de cinci ore. Cu toate astea, bogățiile interioare ale Estoniei sunt mult mai mari — varietatea peisajului, florei și a faunei este cu adevărat neobișnuită pentru o țară atât de mică.

Majoritatea turiștilor sosesc prima dată în capitala Tallinn, un oraș medieval hanseatic, important centru cultural și de afaceri al Estoniei. În nordul țării există un amestec între istoria colorată și prezentul dinamic, un contrast ce se reflectă în stilul de viață și natura formată din ținuturi mlăștinoase și sate romantice, păduri primordiale și stânci de calcar ce oferă panorame ale mării. Sudul țării este unic prin natura bogată, lacurile și dealurile făurind caracterul locuitorilor, atmosfera nostalgică a orașelor și ambianța boemă a orașului universitar Tartu. Vestul se caracterizează prin întinderi mari de teren, liniște și briza mării.

Principala atracție a țării este redată de structura medievală a capitalei, respectiv de centrul istoric, Vanalinn, inclus în Patrimoniul Universal UNESCO, regiune în care au fost conservate cele mai importante clădiri medievale.

În Tallinn, cunoscută și sub numele de Reval, ce a fost desemnată, în 2011, Capitala Europeană a Culturii, principalele atracții sunt monumentele istorice și arhitecturale. Arhitectura capitalei seamănă mai mult cu cea a orașelor scandinave, decât cu cea a orașelor central-europene, predominând influențele medievale, germanice și sovietice în partea veche a orașului, în timp ce zona „nouă”, centrală, reflectă modernitatea capitalei.

              Catedrala ortodoxă Alexandr Nevski
Kiek-in-de-Kok

Pe lista atracțiilor turistice se află: Muzeul de artă contemporană Kumu și Muzeul în aer liber din Tallinn, Catedrala ortodoxă Alexandr Nevski, castelul Toompea, reconstruit la ordinul Ecaterinei cea Mare, unde se țin, în prezent, ședințele Parlamentului estonian, palatul Kadriorg, construit în 1721 de Petru cel Mare pentru Ecaterina, Kiek-in-de-Kok, un turn înalt construit în jurul anului 1475, precum și cetatea veche care înconjoară dealul Toompea, în vârful căruia se află Catedrala ortodoxă Alexander Nevski.

Parnu, orașul vechi

Întemeiat în secolul XIII, orașul Parnu este cunoscut ca port la mare și stațiune de tratamente.

Tartu

În al doilea oraș ca mărime al Estoniei, Tartu, situat pe râul Emajogi, se poate admira o arhitectură veche reprezentată de Universitate, catedrala Vyshgorod, primăria din secolul XVIII și grădina botanică a universității.

Narva

La Narva, unul dintre cele mai vechi orașe din Estonia, situat pe malul vestic al râului Narva, se află castelul Herman, cel mai vechi monument arhitectural și muzeul orașului.

Vechile mori de vânt, bisericile din piatră, satele de pescari și castelul episcopal restaurat, datând din secolul XIII, se află pe Saaremaa, cea mai mare insulă a Estoniei, urmată de Hiiumaa, a doua insulă ca mărime a țării. Kuremae este locul în care se află singura mănăstire funcțională din Estonia.

Parcul Național Matsalu

De asemenea, în Estonia există trei parcuri naționale Lahemaa, Soomaa și Vilsandi, precum și rezervațiile de Păsări Golful Kaina și Matsalu.

Mâncarea tradițională estoniană își are rădăcinile în mâncarea familiilor de la țară, bazată pe carne de porc, cartofi și legume din grădină. Principalele influențe culinare vin de la germani, care au condus Estonia mai multe secole. Specialitățile naționale sunt: Sult (piftie de vițel), Taidetud vasikarind (friptură împănată de vițel), Rosolje (hering cu oțet și sfeclă), gâscă umplută cu mere și prune și supa de bureți. Băuturile tradiționale sunt berea Saare, vinul fiert și Vana Tallinn.

Printre personalitățile Estoniei se numără scriitorul Jaan Kross, a cărui operă a fost tradusă în cel puțin 20 de limbi, autorul epopeii naționale „Kalevipoeg”, Friedrich Reinhold, precum și scriitorul, regizorul, diplomatul și omul politic Lennart Meri.

După secole de dominație daneză, suedeză, germană și rusă, Estonia și-a dobândit independența în 1918. În 1940, Estonia a fost încorporată forțat în URSS și și-a recăpătat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. În 2004, Estonia a aderat la NATO și UE, la sfârșitul anului 2010 a aderat la OCDE, iar la 1 ianuarie 2011 a adoptat euro ca monedă oficială.

Condiții de călătorie și de ședere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Estonia.

Intrarea în Estonia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Cetăţenii statelor membre UE, aşadar şi cetăţenii români, pot rămâne pe teritoriul Estonia trei luni de zile fără a îndeplini vreo formalitate, dacă au o carte de identitate sau un paşaport valabil și dețin resurse economice suficiente pentru a se întreține pe sine şi, eventual, pe membrii lor de familie.

În cazul în care un cetăţean român intenţionează să rămână pe teritoriul Estonia mai mult de trei luni de zile, trebuie să se înregistreze la administrația locală din zona de jurisdicţie în care locuieşte.

Ulterior înregistrării la administrația locală, cetățenii români vor primi dreptul la a sta pe teritoriul Estonia o perioadă de 5 ani, concretizat într-un card electronic de identitate ce conține și un număr de identificare personal necesar accesării unor diferite servicii.

Informații suplimentare pot fi obținute accesând site-ul:

https://www.politsei.ee/en/teenused/elamisoigused/el-kodaniku-tahtajaline-elamisoigus/. Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de poliţia estonă (http://www.politsei.ee/en/).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Asistenţă consulară

Coordonate Ambasada României la Tallinn:

Str. Ravala puieste 5, et 5, tel +3727151610, tallinn@mae.ro.

Secţia Consulară

Adresa: Ravala puieste 5, et.5, 10143, Tallinn

Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români): 003727151612

Fax: 003727151613

Telefon de urgență: 0037255611472

Exclusiv pentru situaţii speciale, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).

La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare.

E-mail pentru call-center (informații consulare pentru cetățeni români): contact@informatiiconsulare.ro

În cererea de informații vă rugăm să precizați orașul și provincia de rezidență, pentru a primi informații consulare specifice în funcție de zona geografică.

Site-web call-center (informații consulare pentru cetățeni români): http://www.informatiiconsulare.ro.

Pentru informaţii suplimentare privind modalitatea în care puteţi beneficia de asistenţă consulară europeană, cetăţenii români pot consulta rubrica „Asistenţa consulară europeană” (http://www.mae.ro/node/4513).

Doriţi să munciţi în Republica Estonia?

Biroul ataşatului pentru probleme de muncă și sociale

Dna. Anita Cristea

Ataşat pe probleme de muncă şi sociale în Finlanda, Estonia, Suedia și Danemarca, cu reședința la Stockholm

Telefon: +358 9 2414414

Fax: +358 9 2413272

E-mail: stockholm.social@mae.ro

  • Muncă și asigurări sociale

Prin informaţiile prezentate şi recomandările sale, Ambasada României la Tallinn doreşte să contribuie la o informare mai bună a cetăţenilor români care intenţionează să muncească în  Estonia. Aceste date au un caracter informativ şi nu angajează răspunderea Ambasadei României la Tallinn.

Fiecare cetăţean român care doreşte să lucreze în această ţară trebuie să se asigure că are cunoştinţă despre oportunităţile şi riscurile pe care le presupune o astfel de decizie şi să-şi asume în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Ambasada României la Tallinn recomandă cetăţenilor români care intenţionează să se deplaseze în Estonia, pentru a lucra în aceasta ţară, să aibă în vedere următoarele:

  • să pregătească atent deplasarea în Estonia, să se informeze cu privire la destinaţia spre care se îndreaptă și să dispună de fonduri suficiente pentru situaţii neprevăzute;
  • să aibă asigurate biletele de călătorie pentru întoarcerea în ţară în eventualitatea în care nu vor reusi să găsească un loc de muncă în această țară, precum și mijloace de întreţinere pe durata șederii în Estonia;
  • să dispună de informaţii exacte privind firmele angajatoare, condiţiile de angajare, precum și modalităţile de cazare;
  • în cazul în care optează pentru o firmă privată de plasare a forței de muncă în străinătate, trebuie să se informeze cu privire la firma care va asigura serviciile de intermediere pentru a se asigura astfel de seriozitatea, onorabilitatea şi, nu în ultimul rând, de legalitatea serviciilor oferite. Pentru a preîntâmpina eventuale situaţii neplăcute şi pentru a evita firmele care nu respectă prevederile legale, în momentul în care decideţi să apelaţi la un agent de ocupare a forţei de muncă puteți solicita la Inspectoratul Teritorial de Muncă în raza căruia îşi are sediul agentul, informaţii cu privire la îndeplinirea obligaţiei de înregistrare și la activitatea de intermediere propriu-zisă desfăşurată.

IMPORTANT:

  • Reprezentanții Misiunii diplomatice nu pot intermedia obţinerea unor contracte de muncă pe teritoriul Estonia.
  • Reprezentanții Misiunii diplomatice nu au posibilitatea să intervină direct în litigiile apărute în derularea unui contract realizat între un angajator eston şi un cetăţean român. Cei care se află într-o astfel de situaţie trebuie să se adreseze autorităților competente în acest sens (organizațiilor sindicale, Inspecției Muncii etc.) sau direct unui avocat eston sau român.
  • Reprezentanții Misiunii diplomatice nu se pot substitui avocaţilor în cazul unor procese.

Informații suplimentare privind munca în Estonia puteți obține de la:

Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia

Adresa: Gonsiori 29, 15027 Tallinn
Telefon: +372 626 9301, fax: +372 699 2209
E-post: info@sm.ee
Website: http://www.sm.ee/et

Ministerul Muncii și Justiției Sociale din România

Adresa: str. Dem.I.Dobrescu nr.2-4, Sectorul 1, București, România
Tel: +40 21 313.62.67; +40 21 315.85.56
E-mail: relatiicupublicul@mmuncii.ro
Website: http://www.mmuncii.ro

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Adresa: str. Avalansei, nr.20-22, sector 4, București, România
Tel/Fax: +40 21 303.98.39;

E-mail: mass.media@anofm.ro
Website: http://www.anofm.ro

Sursa: AGERPRES; MAE

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.