Ne încântă simțurile cu acordurile sale, dar ce știm despre ea? Chitara

Deși numele de chitară a apărut abia în secolul al XIII-lea, în Spania, existența unor instrumente asemănătoare este atestată cu cel puțin 5.000 de ani în urmă.

Desene murale egiptene datând din vremea faraonilor înfățișează femei cântând la instrumente cu corzi înrudite cu chitara. În perioada medievală, chitara este prin excelență instrumentul menestrelilor și simbolul iubirii cavalerești.

Termenul are ca etimologie posibilă cuvântul persan ”Gui-Tar” a cărui semnificație este ”jumătate de sferă cu corzi”. ”Chitară” ar putea fi de asemenea derivat de la cuvântul arab ”quitara”, numele unui instrument adus în Spania de către mauri după secolul al X-lea.

O altă explicație plauzibilă se referă la ”sitar”, un instrument similar și simbol muzical al zeiței hinduse Saraswati.

Chitara electrică, instrument ale cărei sunete sunt captate și amplificate (dezvoltată în rock și jazz) a apărut pentru prima oară în SUA, la începutul anilor ’20. Primul microcip special adaptat pentru acest instrument a fost inventat, între anii 1920-1924, de Lloyd Loar.

Dacă exceptăm ”Dobro”-urile electrificate (1930) și chitările hawaiene electrice — ”pôele a frire” (1931), strămoșul chitarei electrice ar putea fi considerat americanul Rickenbacher, care, în 1935, fabrica o chitară spaniolă cu vibrații electrice a cărei unitate era din bachelită, însă având capetele lipsite de rezistență.

Merle Travis si chitara creata pentru el de Paul Bigsby

În 1947, Paul Bigsby, inventatorul faimosului sistem vibrato, realizat la cererea chitaristului Merle Travis, a fabricat prima chitară electrică modernă.

Leo Fender

Un an mai târziu, Leo Fender a început să comercializeze noi tipuri — Broadcaster și Telecaster în 1950.

Începând cu 1996, Gibson, un asociat al organizației ecologice americane ”Rainforest Alliance” a lansat o producție de chitare ecologice fabricate din lemn provenit din păduri administrate ecologic.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.