LUMEA NOASTRĂ: GAMBIA

Gambia este o țară situată în vestul Africii, fiind înconjurată de Senegal, la nord, la est și la sud. La vest este mărginită de Oceanul Atlantic. Este cea mai mică țară a Africii continentale, având o suprafață de 11.300 kmp. Ziua națională a Gambiei este sărbătorită pe 18 februarie, sărbătoare ce marchează independența țării obținută în 1965.

Gambia și-a câștigat independența față de Marea Britanie și s-a alăturat Commonwealth-ului națiunilor fostului imperiu colonial britanic, din care, însă, s-a retras în octombrie 2013. De la obținerea independenței, Gambia s-a bucurat de o stabilitate politică relativă, cu excepția unei scurte perioade de dominație militară în 1994.

Țara este situată de ambele părți ale râului Gambia, de unde îi provine și numele, râu care curge prin centrul țării și se varsă în Oceanul Atlantic. Populația este estimată la 1,7 milioane de locuitori. Capitala — Banjul are o populație destul de redusă (45.000 de locuitori în 2002).

Serrekunda
Brikama

Alte orașe sunt: Kombo St. Mary, Serrekunda, Brikama, Bakau, Farafenni. Componență etnică: negri sudanezi. Culte: islamism 85%, creștinism. Limba oficială este engleza, iar moneda națională este dalasi.

La 11 decembrie 2015, președintele Gambiei Yahya Jammeh a declarat țara sa „stat islamic”, deoarece 95% din cei 1,8 milioane de locuitori sunt musulmani. În felul acesta, a spus președintele, Gambia se rupe definitiv de trecutul său colonial, când era stat laic, dar se va permite în continuare celor de alte religii să le practice în continuare. Homosexualitateaeste interzisă în Gambia și se pedepsește cu până la 14 ani de închisoare.

Gambia este o republică prezidențială. Președintele, ales pe o perioadă de cinci ani, este și șef al guvernului.  Puterea executivă este exercitată de guvern, iar puterea legislativă aparține atât Guvernului, cât și Parlamentului (Adunarea Națională).

fluviul Gambia
zonă inundată din apropierea fluviului Gambia
Fluviul Gambia, în apropierea capitalei Banjui

Teritoriul statului se întinde pe circa 300 km de-a lungul fluviului Gambia. Relieful este format dintr-o câmpie joasă (30-50 m) și lată de circa 35-40 km. Țărmul atlantic este ușor crestat. Rețeaua hidrografică a statului Gambia este extrem de bogată. Cel mai important curs este fluviul Gambia, care se varsă în Oceanul Atlantic printr-un estuar. Afluenții principali ai acestuia sunt Nianija Galon, Sandougou, Bao.

În regiunile rurale cresc numeroase flori, inclusiv cassia galbenă și combretum stacojiu. Zona tropicală de arbuști are următoarele specii: bougainvillea, oleandru și numeroase specii de hibicus. Fauna este formată din numeroase specii de maimuțe.

Economia Republicii Gambia este o economie de piață, bazată pe agricultură, industria prelucrătoare a materiei prime vegetale, meșteșuguri, turism și pescuit. PIB-ul provine din următoarele sectoare: 28% din agricultură, 15% din industrie, 57% din servicii. Principalul produs agricol al statului sunt arahidele (asigură 50% din venitul național). Se mai cultivă: mei, sorg, porumb, orez, bumbac, manioc, mici plantații de cocotieri. De asemenea, populația se ocupă și cu creșterea animalelor (bovine, ovine). Gambia exportă arahide, nuci de cocos, ulei de palmier, pește, ceară și importă mașini și utilaje industriale, mijloace de transport, combustibili, produse alimentare. Comerțul extern se derulează, în principal, cu Franța, Marea Britanie, SUA, Germania etc.

Gambia este un amestec de triburi care trăiesc împreună în armonie. Grupul majoritar este Mandinka, urmat de Fula, Wolof, Jula și alte triburi mai reduse ca număr. Fiecare trib are limbă proprie, dar limba oficială este limba engleză. Poporul gambian este în mod special prietenos și primitor. Muzica și sportul au un rol important în viața gambianului. O mare parte din populație este islamică. Moscheele răsar peste tot în sate și orașe și se diferențiază prin culoarea verde de așezămintele locale de bambus, chirpici și frunze. Cea mai mare moschee se află în capitala Banjul și se numește Moscheea cea Mare.

Moscheea cea Mare

Poligamia este un concept normal. Islamul permite ca un bărbat să aibă maximum patru femei/soții.

Până în 2011, pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse două obiective din această țară.

Bucătăria locală include arahide, orez, pește, carne, ceapă, roșii, stridii din râul Gambia, care sunt recoltate de către femei, cassava, ardei iute și arahide. Carnea se consumă rar, la festivități mari. Pentru aceste ocazii se cresc găini și capre. Fiecare grup etnic are bucătărie proprie. Cei din Jola gătesc pește servit cu orez. Deoarece locuiesc în zone împădurite, etnicii Jola folosesc foarte multe frunze și fructe în mâncare.

Fufu
Domoda
Benachin
Yassa

Un fel popular în Banjul este „fufu„, din cassava și ulei de palmier. Grupul Mandinka are un fel numit „domoda„, din orez, un sos din legume și o pastă de alune. Wolof folosește făina de mei aburită, cu pudră din frunze de baobab. Un fel preferat este „benachin„, în care toate ingredientele sunt preparate împreună. „Yassa” este carne de pui marinată cu zeamă de lămâie, oțet, ceapă, piper și ulei. Carnea este apoi prăjită și saramura caldă se toarnă deasupra.

Alte rețete ( în limba engleză)

Țara are un peisaj variat, cu plaje cu nisip, păduri tropicale luxuriante, mlaștini și regiuni mari de savană împădurită. Gambia este un paradis pentru iubitorii de păsări, cu peste 540 de specii.

Parcurile, rezervațiile și satele sunt o atracție majoră pentru ecoturism și pentru cei interesați de cultura africană, iar clima tropicală și plajele relaxante reprezintă atracții de top.

Capitala Banjul se află pe marginea de sud a estuarului râului și este un centru comercial atrăgător, nu doar o cale spre hotelurile întinse pe cei 40 km de coastă. Plajele înconjurate de palmieri au fost denumite „coasta care zâmbește”, atât datorită frumuseții, cât și prieteniei localnicilor.

În Banjul se poate vizita Muzeul Național, se poate admira arhitectura colonială din Piața 22 Iulie și se poate urca în vârful Arcului 22 pentru priveliștea spectaculoasă a orașului.

Arcul 22

Istoria colonială a Gambiei este fidel redată în cadrul Expoziției Comerțului cu Sclavi din satele Albreda și Jufureh.

Se pot face, de asemenea, drumeții prin pădurea tropicală a Rezervației Naturale Abuko, aflată la scurtă distanță de stațiunile principale și care este populată cu crocodili, maimuțe, reptile și multe specii de păsări.

Rezervația Abuko

În anul 1588, portughezii — ajunși în zonă încă de la jumătatea secolului XV-lea—, vând englezilor drepturile comerciale asupra fluviului Gambia. Disputat de Franța și Marea Britanie, teritoriul de astăzi al Republicii Gambia a devenit colonie britanică în anul 1889. Gambia a obținut independența pe data de 18 februarie 1965, iar la 24 aprilie 1970 a devenit republică.

OFICIUL NAȚIONAL TURISTIC

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.