Nu uitati! Duminica, 25 martie a.c., trecem la ora de vara!

România va trece în curând  la ora de varã.

Mai exact, în noaptea de 24 spre 25 martie, când ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Astfel, ziua de 25 martie 2018 va avea 23 de ore în loc de 24.

Ora oficialã de varã, ora Europei Orientale la care trece țara noastrã mereu în ultima duminicã din martie, a fost introdusã, în România, pentru prima datã în 1932.

În Europa, schimbarea se face în toate țãrile, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei, care a renunþat în 2014. Nu este, însã, simultanã în toate statele, din cauza diferenței de fus orar. În unele țãri, trecerea se realizeazã în prima duminicã a lunii aprilie.

Existã multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar. China a utilizat experimental ora de varã în perioada 1986-1991.

Prin introducerea orei de varã, s-a urmãrit sã se beneficieze cât mai mult de luminã naturalã a Soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale.

Țãrile ecuatoriale și tropicale nu aplicã aceastã orã, deoarece durata zilei este egalã de-a lungul anului.

Propunerea avansatã în cadrul organismelor UE de a se renunța la acest schimb orar de douã ori pe an, considerat de mulți costisitor pentru sãnãtate și fãrã rezultate economice care sã-l susținã, n-a fost încã supusã votului. Ca atare, și anul acesta, în ultima duminicã a lunii martie, dãm ceasurile cu o orã înainte.

Trecerea la ora de vară  nu va afecta decât mersul trenurilor aflate în circulaţie între orele 3.01 şi 4.00 – se arată într-un comunicat de presă al CFR Călători.

Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora de iarnă până în noaptea de 24/25 martie 2018, ora 3.00 care devine ora 4.00. După această oră, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Citeste si

Sursa: ziare.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.