LUMEA NOASTRĂ: Guyana, o mică parte din paradis

Republica Cooperatistă Guyana se află pe coasta de nord a Americii de Sud, având capitala la Georgetown. Guyana și-a dobândit independența în 1966, iar la 23 februarie 1970 se proclamă republică cooperatistă.

Este mărginită de Surinam la est, Brazilia la sud, Venezuela la vest și Oceanul Atlantic la nord. Este singura țară vorbitoare de limba engleză de pe continent. Creola este a doua limbă a guyanezilor, vorbită într-un dialect sau altul în funcție de regiune. Din 1813 s-a numit Guyana Britanică, însă după câștigarea independenței în 1966 a adoptat numele de Guyana.Populația Guyanei este de aproximativ 750.000 de locuitori.

Înainte de sosirea europenilor, regiunea era populată de amerindieni, triburile Carib și Arawak fiiind locuitorii inițiali ai Guyanei. Majoritatea lor trăiesc în grupuri tribale în regiunile de coastă, în timp ce alții locuiesc în interiorul teritoriului. În Guyana există nouă triburi de amerindieni: Arawak, Carib, Akawaio, Arekuna, Barima River Caribe, Macushi, Patamona, Waiwai și Wapisiana.

cascada Kaieteur

Guyana este un termen amerindian care se traduce prin „țara cu multe ape”. Este un nume foarte potrivit pentru o țară cu atâtea râuri mari, lacuri pitorești, mlaștini întinse și numeroase cascade. Aici se găsește cea mai mare cascadă într-o singură treaptă din lume, cascada Kaieteur, de aproape cinci ori mai înaltă decât Niagara Falls.

Cascada Kaieteur are o cădere liberă de 247 metri, apoi de încă 37 metri peste marile stânci de la bază. Aproximativ 80% din teritoriul Guyanei este acoperit de pădure tropicală luxuriantă, însă există și savane spectaculos de frumoase și munți înverziți.

Guyana are o suprafață de 216.000 kmp și patru zone ecologice distincte. Guyana se află într-o zonă ecuatorială, iar temperaturile și clima sa sunt influențate în primul rând de fluctuațiile sezoniere și de zona de ploi, numită Zona Inter Tropicală de Convergență. Sunt două sezoane umede, ploioase și două uscate, secetoase. Țara nu este afectată de uragane, tornade sau cutremure. Inundațiile, în special în zonele de coastă, se produc în timpul sezonului ploios.

Capitala Georgetown, vedere de sus
Capitala Georgetown

Constituția Guyanei asigură organizarea de alegeri naționale și regionale din cinci în cinci ani. Fiecare cetățean din Guyana sau din Commonwealth, domiciliat în Guyana, are dreptul de a vota după ce a împlinit 18 ani. Conform Constituției, președintele este atât șef al statului, cât și șef al guvernului. Parlamentul este organul legislativ al țării. Constituția stipulează că mandatul Parlamentului este de cinci ani, iar șeful Adunării Naționale sau al Camerei este primul-ministru. Guvernul este format din președinte, primul-ministru și alți miniștri numiți de președinte. Guyana este împărțită în zece regiuni administrative.

Economia este bine susținută de resursele naturale, între care terenuri agricole fertile, o gamă largă de zăcăminte minerale diversificate și de o suprafață importantă acoperită cu pădure tropicală. De aceea, țara se bazează pe producția și pe exportul de produse de primă necesitate (în principal zahăr, orez și bauxită, aur și cherestea), agricultura generând aproximativ 30% din produsul intern brut.

Guyana are un sistem bine dezvoltat de servicii de sănătate, accesibile în toate cele zece regiuni administrative ale Guyanei. Se pune accentul pe serviciile sanitare primare completate de medicina curativă. Preocupările principale ale sistemului sanitar sunt: sănătatea mamei și a copilului; sănătatea mediului; educația sanitară; alimentație și nutriție. Guyana este foarte implicată în lupta împotriva HIV/SIDA.

Cultura în Guyana este o manifestare a diversității populației țării, prin sărbători (religioase și laice), arta culinară, limbile vorbite și valori. Religia joacă un rol important în cultura Guyanei. Pentru creștini, există sărbătorile Crăciunului și ale Paștelui. De Paște, sunt înălțate zmeie în toată țara. Hinduiștii și musulmanii au sărbători specifice. Amerindienii, primii locuitori ai Guyanei, au inventat mâncarea cu ardei iute preparată din cassava, care este consumata cu plăcere de toți guyanezii. Artizanatul, arta și muzica amerindienilor sunt cunoscute de toți locuitorii Guyanei.

Mashramani

Din perspectiva seculară, fiecare din cele șase grupuri etnice din Guyana are activități care celebrează moștenirea culturală respectivă. De exemplu 1 August — Ziua Emancipării, care se centrează asupra tradițiilor, vestimentației și muzicii africane sau luna Moștenirii Culturale Amerindiene, care pune în lumină meșteșugurile complexe ale celor nouă triburi de amerindieni din Guyana.

Mashramani este un eveniment național la care participă toate segmentele societății guyaneze. Mashramani coincide cu sărbătorirea statutului de republică al Guyanei. Este o combinație de muzică, artă, procesiuni cu care alegorice și orchestre costumate.

Toți guyanezii consumă preparate reprezentative pentru cele șase grupuri etnice: Pepperpot (mâncare cu ardei iute), pâine de Cassava (bucătărie amerindiană); Chow Mein (mâncare chinezească), Roti și Curry, Pholourie (mâncare indiană); Cook-up Rice, Mettemgee (mâncare africană), porc cu usturoi (mâncare portugheză) și patiserie (europeană).

Guyana are o îndelungată istorie colonială. Expediția lui Sir Walter Raleigh din 1595 către Lumea Nouă a amplificat relatările despre „El Dorado” (orașul aurului), probabil Guyana de astăzi. În 1857, s-a descoperit aur pe un afluent al râului Cuyuni. Extracția diamantelor a început mai târziu pe cursul superior al râului Mazaruni. Însă, olandezii au fost cei care au înființat prima așezare europeană, un punct comercial pe râul Essequibo, unde făceau comerț cu triburile indigene. Olandezii s-au stabilit în Guyana în 1616 și de-a lungul timpului coloniile au aparținut pe rând britanicilor, olandezilor și francezilor. Englezii au stăpânit teritoriul din 1803. În 1831, trei colonii au fost unificate pentru a forma Guiana Britanică. Essequibo, Demerara și Berbice sunt și astăzi numele a trei districte ale Guyanei.

După câștigarea independenței, Guyana a căutat să aibă un rol influent în afacerile internaționale, în special în Lumea a Treia și printre națiunile nealiniate. Guyana întreține astăzi relații diplomatice și este asociată cu un mare număr de națiuni și de organizații internaționale, printre care Uniunea Europeană, Națiunile Unite și Organizația Statelor Americane, care toate au birouri în Georgetown.

Guyana este membru fondator al Comunității Caraibiene (CARICOM), o asociație formată din 15 state membre care promovează integrarea regională cu scopul, între altele, de a crea o piață și o economie comună unică. Deși Guyana este situată în America de Sud, experiența ei istorică privind sclavia și încorporarea imigranților îi conferă un loc important în politica și în cultura caraibiană, Guyana fiind considerată ca făcând parte din Caraibe (cunoscute și sub numele de Indiile de Vest).

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.