Lumea noastră: Namibia
Namibia,al cărei nume derivă din denumirea deșertului Namib, este o țară în sud-vestul Africii. Namibia sărbătorește Ziua națională la 21 martie – „Ziua Independenței” 1990. Suprafața totală a țării este de 824.268 kmp.
Se învecinează la nord cu Angola, la est cu Botswana, la sud și sud-est cu Africa de Sud, la nord-est cu Zambia și la vest cu Oceanul Atlantic (1.572 km litoral). Windhoek (Khomas) este capitala și cel mai populat și important oraș al Namibiei (322.500 locuitori). Alte orașe: Rundu (Kavango) — 63.421 de locuitori; Walfischbucht (Erongo) — 85.000 de locuitori.
Are o populație de aproximativ 2,6 milioane de locuitori. Religia: 90% din populație este de religie creștină (lutherană, protestantă, romano-catolică, olandeza-reformată, anglicană și metodistă). Limba: engleză, folosită curent numai de 7% din populație; ponderea cea mai mare (60%) o are limba afrikaans (bura), urmată de germană (32%) și limbile indigene Oshivambo, Herero și Nama. Moneda națională: dolarul namibian (NAD), randul sud-african (ZAR). Namibia este constituită din 13 regiuni administrative: Caprivi, Erongo, Hardaq, Caras, Khomas, Kuwene, Ohangwena, Okavango, Omaheke, Oshana, Oshikoto, Otjozondjupa, Omusati.
Câmpia litorală a Namibiei, care se întinde pe o lungime de aproape 1.500 de kilometri de-a lungul Atlanticului, este neobișnuit de îngustă.
La o distanță de numai câțiva kilometri în interiorul uscatului începe Deșertul Namib.
În nordul țării, dincolo de întinderile deșertului, se află Owambo, un podiș în care trăiesc peste jumătate dintre locuitorii Namibiei.
În mijlocul Podișului Owambo se află una dintre cele mai întinse rezervații naturale: Parcul Național Etosha. În vest, Namibia este mărginită de Oceanul Atlantic.
În est se află deșertul Kalahari, care se întinde în nord spre Angola, iar în est spre Botswana.
În sud se află râul Orange, care formează frontiera dintre Namibia și Africa de Sud. Orange este cel mai lung fluviu din Namibia. În interiorul țării nu există nici un râu cu regim permanent. Relieful cel mai înalt este constituit din masivul Brandberg, de peste 2.500 m, bogat în resurse naturale.
De-a lungul întregii coaste a Namibiei la Oceanul Atlantic, Deșertul Namib, cel mai vechi deșert din lume, formează o vastă întindere de teren arid, acoperită cu nisip și roci vechi. În timp ce zona de coastă a deșertului este marcată de dune albe, în interior este acoperită cu dune portocalii, sub formă de stea — cele de pe marginea bazinului Sossusvlei sunt cele mai înalte și stabile din lume.
În nord, peisajul variază de la savana acoperită cu copaci, zone cu tufișuri și ierburi, la stepe întinse, cu iarbă puțină, din bazinul Etosha, lipsit de râuri, și până la vegetația luxuriantă de-a lungul cursurilor de apă. În Namibia cu fost descoperite impresionante vestigii ale trecutului geologic îndepărtat al Pământului. Ele includ păduri pietrificate, urme fosile de dinozauri și cel mai mare meteorit din fier din lume.
Namibia este republică prezidențială. Președintele este ales prin vot universal, direct și secret, pe o perioadă de 5 ani. Puterea legislativă aparține Adunării Naționale. Din 1990 până în prezent Organizația Poporului din Africa de Sud-Vest (SWAPO) a reprezentat partidul de guvernământ și a asigurat conducerea țării. Viața politică în Namibia este caracterizată de o democrație pluripartită, încă de la cucerirea independenței, la 21 martie 1990.
Circa 70% din populația Namibiei trăiește din agricultură, constând în principal din pășunatul vitelor. Industria majoră a țării este mineritul. Bogăția de resurse minerale a țării include uraniu, diamante, metale neferoase și prețioase. Diamantele au început să fie extrase din Namibia de mai mulți ani, fiind acum principalele produse de export. Dar întrucât depozitele de pe uscat au început să se diminueze, a devenit tot mai importantă exploatarea acestora din largul mării. Alte exporturi sunt produse derivate din practicarea agriculturii (vite mari, oi, piei de animale, carne) și a pescuitului. Apele de coastă ale Namibiei sunt printre cele mai bogate în pește din întreaga lume. Export: diamante, cupru, aur, zinc, plumb, uraniu, bovine, pește procesat, piei karakul. Import: produse alimentare, produse petroliere și combustibili, mașini și echipamente, produse chimice.
Cei mai importanți parteneri comerciali sunt Republica Africa de Sud (85% din importuri și 25% din exporturi), Marea Britanie, Japonia, Republica Federală a Germaniei și Franța. Namibia beneficiază de prevederile „African Growth and Opportunity Act” (legea privind creșterea dezvoltării economice și sociale în Africa), conform cărora o gamă largă de produse namibiene poate fi exportată în SUA fără taxe sau cu taxe minime.
Namibia dispune de o infrastructură solidă. Rețeaua sa de drumuri este bine dezvoltată, având și o linie de cale ferată care face legătura cu Africa de Sud. La Windhoek există un aeroport internațional, țara dispunând și de un port cu ape adânci la Walvis Bay. Namibia este membră în SADC („South African Development Community”) și în Uniunea Vamală Sud-Africană (SACU).
Deși este, în principiu, o țară deșertică, Namibia oferă peisaje contrastante. Deșertul Namib este o întindere vastă de dune înalte și câmpii ce inspiră un sentiment profund de pace, de liniște. Savana și munții stâncoși din platoul central duc spre maiestuosul canion Fish River din sud.


În capitala Windhoek pot fi admirate arhitectura colonială germană a clădirii Alte Feste, ce adăpostește muzeul de istorie a Namibiei, clădirea Parlamentului Tintenpalast și Christuskirche, principala biserică a orașului.
În Parcul Namib Naukluft, a patra zonă de conservare din lume ca mărime, se găsesc antilope oryx printre dunele colorate în portocaliu, ocru și cafeniu și presărate cu smocuri de iarbă. De asemenea, pot fi admirați gheparzii, leoparzii, leii și câini sălbatici aflați pe cale de dispariție, la Fundația „AfriCat” în Okonjima, un centru de reabilitare pentru animale prădătoare.
În Damaraland, zona Brandberg/Twyfelfontein, se află câteva gravuri și picturi pe piatră antice, cea mai cunoscută fiind Doamna Alba din Brandberg.

În apropiere se poate observa un fenomen ciudat — Pădurea Pietrificată Aba-Huab, o colecție de 50 de copaci pietrificați vechi de peste 250 milioane de ani. Parcul Național Etosha este unul dintre cele mai interesante sanctuare de viață sălbatică din lume. Într-un mic lac sărat înconjurat de peste 22.000 kmp de iarbă și tufișuri există elefanți, zebre, girafe, antilope, hiene și pisici sălbatice.
În privința gastronomiei, produsele obișnuite sunt carnea de vită și berbec, lactate, mei, sorg, alune, dovleci și pepeni verzi. Porumbul este un aliment de bază. Se importă foarte mult pește și carne de struț, însă acestea nu sunt produse uzuale în dieta localnicilor.
Scurt istoric: Se crede că popoarele San (boșimani, sho, barwa, kung, khwe, respectiv primii locuitori din Sudul Africii) ar fi populat Namibia de astăzi cu 2.000 de ani în urmă. Populația Herero vorbitoare de Bantu a migrat aici în anii 1600. Ovambo, cel mai mare grup etnic de astăzi, a migrat în anii 1800. La sfârșitul secolului XV, portughezii au fost primii europeni care au vizitat Namibia. Denumit Africa de Sud-Vest, teritoriul a devenit colonie germană în 1884. În 1912 a devenit teritoriu mandatat de Liga Națiunilor, sub administrarea Africii de Sud. După dezmembrarea Ligii Națiunilor în 1946, Africa de Sud a refuzat să accepte autoritatea Națiunilor Unite. În 1966, ONU a cerut retragerea Africii de Sud și , în 1968, a denumit țara — Namibia. În 1988, Africa de Sud a fost de acord cu un plan de independență. Liderul SWAPO Sam Nujoma a fost ales președinte, iar în 1990 Namibia a obținut independența.
Condiţii de intrare şi regim de şedere în Namibia
Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul namibian.
Informaţii asupra modalităţilor de obţinere a vizei se pot obţine la Ambasada Republicii Namibia în Austria (http://www.embnamibia.at/).
Asistenţă consulară
România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Namibia.
În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.
Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Namibia sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Doriţi să munciţi în Namibia?
În Namibia se recomandă ca cetăţenii români să verifice condiţiile şi bonitatea ofertelor de muncă primite şi să nu se deplaseze pe teritoriul acestei ţări fără a fi în posesia unei vize de muncă eliberată de misiunile diplomatice ale ţării respective din Uniunea Europeană.
Ameninţări teroriste
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici această ţară nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Namibia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.
Siguranţă şi criminalitate
Namibia se confruntă cu un nivel sporit al infracţiunilor stradale, în special în Windhoek, de aceea este recomandat să aveţi în vedere protecţia bunurilor personale.
Nu utilizaţi taxiuri luate de pe stradă, deoarece un număr semnificativ de astfel de autoturisme a fost implicat în tâlhării.
În cazul deplasării cu autoturisme (în special în Caprivi Strip) este periculos să circulaţi noaptea şi în afara drumurilor circulate, existând riscul de impact cu proiectile neexplodate.
Traficul de droguri este aspru pedepsit.
Rabia şi holera sunt boli comune în Namibia, iar malaria este endemică din nordul ţării până la Okahandja, în special în perioada ploioasă, ianuarie-aprilie. Virusul poliomielitei este, de asemenea, un factor de risc, iar zona Windhoek se confruntă cu o recrudescenţa a meningitei. Aproximativ 13,1% din populaţia adultă este afectată de SIDA. Homosexualitatea este tolerată.
Uniunea Europeană a publicat o listă a companiilor aeriene care fac obiectul interdicţiei la operare sau a restricţiilor în spaţiul comunitar. Este recomandabilă consultarea acestei liste pe site-ul http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_en.htm
Recomandări generale:
Să evite orice deplasare pe timpul nopţii (indiferent de regiunea în care se află, dar mai ales în zonele izolate ale ţării), locurile aglomerate și demonstraţiile.
Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi cea mai apropiată misiune UE.
Sistemul medical
În special capitala Windhoek dispune de o reţea de spitale de bună calitate, dar asistenţa medicală presupune costuri mari chiar şi în cazul existenţei unei asigurări medicale.
Cu toate acestea, vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.
Este bine ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.
Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.
Condiţii privind traficul auto
- Starea drumurilor
Starea reţelei rutiere variază şi se recomandă evitarea deplasărilor cu autoturismul pe timp de noapte. Se recomandă atenţie la încheierea unei poliţe de asigurare, deoarece un număr semnificativ de companii de asigurare nu acoperă pagubele rezultate în urma unor accidente auto.
- Transportul public
Este recomandabil ca transportul în Namibia să fie asigurat prin intermediul pachetului de servicii contractat cu operatorul de turism, pe lângă cazare, masă etc..
Utilizarea cărţilor de credit
În Namibia există o reţea de bancomate care acoperă numai oraşele mari.
Regimul medicamentelor
În cazul în care este necesar să luaţi cu dvs. anumite cantităţi de medicamente vă rugăm să aveţi în vedere contactarea autorităţilor din Namibia pentru informarea asupra tipurilor şi cantităţilor de medicamente permise la intrarea pe teritoriul acestei ţări.
Reglementări vamale
Pentru informaţii privind reglementările vamale din Namibia, vă rugăm să contactaţi autorităţile acestei ţări.