Ne place când ne ”pișcă” ușor simțurile, dar ce știm despre ea? Șampania

La 4 august 1693, francezul Dom Perignon a inventat șampania. ”Vino repede, am degustat o aromă de vis!”, au fost cuvintele monahului Dom Perignon când a degustat prima oară spuma produsă de băutura care mai târziu a primit numele de Champagne de la regiunea cu același nume din nordul Franței.

În timpurile medievale, vinul era considerat o băutură binecuvântată, iar cei care se ocupau de podgorii erau călugării. Inventarea procedeului de fabricare a șampaniei este atribuit unui călugăr pe nume Dom Perignon de la o abație benedictină din regiunea Champagne, renumită pentru podgoriile sale. Pierre Perignon s-a născut în 1640, fiul unui mic funcționar din orășelul Saint-Menehould. Adolescent fiind, a intrat în ordinul benedictin la Abația Saint-Vannes din Verdun. Pe când avea 28 de ani, a fost numit pivnicer la Abația din Hautvillers. Deși se pare că atestări ale existenței șampaniei au existat cu mult înainte de secolul al XVII-lea, Perigon, viticultor remarcabil,rămâne un deschizător de drumuri.

“Blanquette de Limoux” este considerat cel mai vechi vin spumant, inventat în anul 1531, de către călugării de la Biserica Saint-Hilaire de lângă Carcassonne, Franţa.

Fermentația naturală a vinului începea toamna, vinul reținând o porțiune din zahărul strugurilor. Pe timpul anotimpului friguros fermentația era întreruptă pentru a reîncepe odată cu încălzirea vremii, primăvara. Cum însă vinul era depozitat în butoaie de mari dimensiuni, efervescența naturală a băuturii nu se păstra.

Zdrobirea strugurilor aduce compusul de fermentare din coaja fructului, în contact direct cu zaharurile din interiorul bobului, producându-se astfel fermentaţia, ce transformă zaharul în alcool şi în gaz carbonic. Dacă se eliberează gazul, vinul este plat, dacă nu, este spumant. Pentru a îndepărta rezidurile de drojdie, se scoate din sticlă o cantitate de lichid. Gâtul sticlei este îngheţat prin scufundarea cu susul în jos într-o soluţie de sare, la -20°C, creându-se un mic dop de gheaţă în vârful sticlei, care prinde sediment.

Prima șampanie a fost preparată primăvara, prin metoda refermentării câtorva vinuri pe care le-a depozitat în sticle astfel în așa fel încât vinul să devină o băutură spumoasă. În acea perioadă procesul de fermentare a băuturii în sticlă dădea spuma și efervescența vinului ceea ce crea unele probleme celor ce-l preparau. Dacă vremea era mai caldă primăvara, spuma fermentată care stagna era agitată și astfel începea producerea de dioxid de carbon. Sticlele erau închise etanș cu un dop de plută ca să nu explodeze și să producă o reacție în lanț.

Legenda spune că, datorită lui Dom Pérignon, sticlele de şampanie sunt calibrate la 0,7 litri, deoarece aceasta era, în medie, cantitatea pe care o bea călugărul la cină.

Sticlele nu se așezau niciodată foarte aproape una de cealaltă pentru că fiind sub presiune s-ar fi ciocnit și s-ar fi spart la prima atingere iar producția din anul respectiv ar fi fost sortită eșecului.

Chiar dacă vinul spumant a existat înaintea descoperirii călugărului Dom Pérignon, este clar că el a inventat metoda de fabricare a şampaniei. La vârsta de 19 ani, a intrat în ordinul benedictin la mănăstirea Hautvillers, Champagne, unde a servit ca maestru pivnicer, responsabil cu producția de vin. În această calitate, a petrecut mult timp încercând să scoată bulele din vin, în primul rând pentru a atenua efectele refermentării, o problemă majoră a producătorilor de vin din acele timpuri. Generații întregi, de la Madame Pompadour și Napoleon la Dorothy Parker și Noël Coward, i-au fost, fără îndoială, recunoscători că nu a reușit.

Șampania din aceste sticle care explodau necontrolat a fost numită “Vinul Diavolului”.

Şampania sau vinul de Champagne este un vin spumant, produs prin refermentarea în sticle a unui amestec din diferite soiuri de vin, cele mai folosite fiind Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier.

Dom Perignon este astăzi o marcă de lux a renumitului producător de șampanie Moët et Chandon.

Sursa: AGERPRESBanatul Azi

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.