LUMEA NOASTRĂ: Republica Dominicană

Republica Dominicană este o țară insulară din America Centrală, în nordul Mării Caraibilor, situată în partea de est a insulei Hispaniola („La Espańola”). Are ca vecin în vest statul Haiti.

Această insulă a fost numită imediat după descoperire de către Cristofor Columb „La Espańola” (Mica Spanie), datorită faptului că a fost declarată cel mai frumos pământ din Lumea Nouă.

Insula poartă în prezent numele fondatorului Ordinului Dominicanilor,  Santo Domingo de Guzmán.

Republica Dominicană sărbătorește Ziua Independenței pe 27 februarie (1844). Ca suprafață și populație, Republica Dominicană este a doua cea mai mare națiune din Caraibe (după Cuba), cu 48 445 kilometri pătrați și circa 10 milioane de locuitori, dintre care un milion locuiesc în capitala Santo Domingo. Alte orașe sunt: Santiago, Puerto Plata, La Romana, San Cristobal.

Santo Domingo
Santiago
Puerto Plata
La Romana
San Cristobal

Populația este metisă în proporție de 73%. Grupurile de imigranți etnici sunt vest-asiaticii: libanezi, sirieni și palestinieni, dar există și jamaicani și haitieni. Ca religie domină romano-catolicii — 68,9% și evangheliștii — 18,2%. Națiunea dominicană are două sărbători religioase importante: „Nuestra Seńora de la Altagracia” și „Nuestra Seńora de las Mercedes”. Republica Dominicană este împărțită în 31 de provincii, care sunt, la rândul lor, împărțite în municipii. Capitala Santo Domingo este desemnată District Național. Limbă oficială este spaniola, iar moneda este Peso dominican.

Punta Cana – ”Coasta cocotierilor”
Lago Enriquillo
Pico Duarte

Clima țării este tropical maritimă: puține variații de temperatură între anotimpuri; variații sezoniere prin precipitații. Relieful este reprezentat de munți stâncoși și munți cu văi fertile intercalate. Altitudini extreme: cea mai joasă — Lago Enriquillo — 46 m; cea mai înaltă — Pico Duarte — 3,175 m. Resurse naturale: nichel, bauxită, aur, argint.

Forma de guvernământ: republică prezidențială. Președintele și vicepreședintele sunt aleși pe același buletin de vot pentru un mandat de patru ani. Parlamentul — Congresul Național, este bicameral: Senatul (32 de locuri) și Camera Deputaților (178 de locuri), membrii acestora fiind aleși prin vot popular pentru un mandat de patru ani. Ultimele alegeri legislative au avut loc la 16 mai 2010.

Republica Dominicană are a doua cea mai mare economie din regiunea Caraibelor și America Centrală. Deși mult timp a fost cunoscută pentru producția de zahăr, economia dominicană este, în prezent, dominată de servicii, existând un progres economic semnificativ în privința sistemului de telecomunicații și a infrastructurii de transport. Cu toate acestea, agricultura rămâne cel mai important sector din punct de vedere al consumului intern și este pe locul al doilea, după minerit, din punct de vedere al veniturilor din exporturi. Creșterea economică a fost posibilă și datorită turismului. Republica Dominicană este cea mai vizitată destinație din Caraibe.

Aflata pe una dintre cele mai mari insule din Caraibe, Republica Dominicană atrage numeroși turiști din întreaga lume, oferind zile însorite pe tot parcursul anului, splendide plaje cu nisip alb, mărginite de palmieri, atât pe malul Oceanului Atlantic, cât și pe țărmul Marii Caraibelor, păduri tropicale, cascade spectaculoase, terenuri de golf „world class”, o bucătărie exotică și o remarcabilă varietate a arhitecturii și a opțiunilor de distracție.

Bogata cultură dominicană cuprinde cea mai veche Universitate din Lumea Nouă, ca de altfel și cele mai vechi clădiri, străzi, spitale și catedrale, Catedrala Santa Maria La Menor, care datează din anul 1540, sau casa familiei lui Cristofor Columb, Catedrala Catolică Americană, Muzeul El Alcazar și Farul lui Columb.

Catedrala Santa Maria La Menor

În ce privește literatura acestui popor, ea exprimă schimbările politice, sociale și economice ale țării, fiind puternic influențată de curente de gândire în special din Europa și America de Nord. Primul text literar scris este jurnalul lui Cristofor Columb, în care amiralul descrie peisajul și oamenii din Lumea Nouă. Cristobal de Llerena a scris prima dramă, iar Leonor de Ovando a scris primele sonete, fiind considerată prima femeie care a scris poezie în această parte a lumii. În literatura dominicană povestea a avut o importanță mai mare decât romanul. Un reprezentant de seamă al genului a fost Juan Bosch (1909—2001), scriitor și om politic ce a realizat trei colecții importante de povestiri scurte și povestiri din exil.

Dominicanii au o pasiune imensă pentru muzică: salsa, jazz latin și alte tipuri de muzică de dans pot fi auzite în toată țara, însă niciuna dintre ele nu este atât de populară ca merengue și bachata.

Stilul Merengue este un ritm rapid de muzică de dans, constând într-o viteză de aproximativ 120 — 160 de bătăi pe minut, ce variază în funcție de instrumentele muzicale — tobe, instrumente din alamă, sau instrumente cu coarde. Între anii 1937 și 1950, stilul Merengue a fost promovat pe plan internațional, de către grupuri ca Billo Caracas Boys, sau Chapuseaux și Damirón (cu albumul Los Reyes del merengue). Printre cântăreții cunoscuți de Merengue se numără Juan Luis Guerra, Fernando Villalona, Eddy Herrera, Sergio Vargas, Tońo Rosario, Johnny Ventura, Milly Quezada.

Bachata este o formă de muzică și dans care își are originea în mediul rural și cartierele marginale rurale din Republica Dominicană, iar subiectele sale sunt predominant romantice.

Marea Caraibelor situată în sudul insulei este locul ideal pentru practicarea gamei complete de sporturi nautice, puține destinații din lume putând rivaliza cu aceasta în privința varietății scufundărilor. Se spune că scufundările au fost inventate în această țară, mai ales că aici există cea mai mare lagună de corali protejată din Caraibe. Chihlimbarul dominican, cel mai pur din lume, este o rășină fosilizată din copacul Hymenaea Protera, care a dispărut acum 25 milioane de ani. Culorile chihlimbarului pleacă de la un galben ca mierea, chiar auriu, cu umbre de verde, de roșu și chiar albastre, ceea ce este extrem de rar. De altfel, minele de chihlimbar au inspirat producția filmului Jurassic Park.

Faimoasa mâncare caraibeană de orez și fasole („arroz con habichuelas”) este o mâncare de bază în alimentația dominicanilor. Alt fel comun este „sancocho”, o tocană făcută cu carne și legume, care adesea include și banane „plantain”. „Plantainele” coapte prăjite se numesc „amarillas”, cele verzi prăjite se numesc „patacon pisao”, iar când se prăjesc și se face piure se numesc „tostones”. Nu trebuie uitat, de asemenea, că celebrul designer de modă Oscar de la Renta s-a născut în Republica Dominicană în 1932 și a devenit cetățean american în 1971.

Sărbătorile și festivalurile dominicane, numeroase, sunt celebrate cu multă energie, muzică și dans, ceremonii fastuoase cu costume de paradă fabuloase. Carnavalul, o celebrare a libertății și identității, este cea mai importantă și semnificativă festivitate a culturii populare dominicane. Aspecte fundamentale ale acestuia sunt măștile, multitudinea de costume viu colorate, excentricitatea, sarcasmul, îndrăzneala. Unul dintre cele mai vechi din țară este carnavalul din La Vega, ce are loc în fiecare duminică a lunii februarie. Alte astfel de manifestări sunt: Carnavalul din Salcedo, caracterizat prin multitudinea de personaje și costume din hârtie creponată de culori intense, este un ritual de purificare, un pas simbolic între vechi și nou; Carnavalul din Santo Domingo, ce are un caracter național. Acesta este celebrat de-a lungul întregii luni februarie și atinge punctul culminant în preajma zilei de 27 februarie când se celebrează și Ziua națională. Pe parcursul carnavalului localnicii încearcă sa creeze costume care îl întruchipează pe „Diablo Cojuelo”, întregul spectacol fiind o satiră la adresa acestuia, o ironizare a răului.

În 1496, spaniolii întemeiază „Nueva Isabela”, numită mai târziu Santo Domingo, primul oraș fondat de europeni pe pământul Americilor. Insula este împărțită în 1697 între Franța și Spania. În 1795 devine posesiune franceză și partea de est a insulei, teritoriul actual al Republicii Dominicane. Parte a Republicii Haiti (1804 — 1808), scurt timp independentă, din nou posesiune spaniolă (1814 — 1821), Republica Dominicană își proclamă independența la 1 decembrie 1821. În 1822 este ocupată de Haiti, dar o răscoală anti-haitiană consacră definitiv, în 1844, împărțirea insulei între cele două state. În perioada 1930 — 1952, în urma unei lovituri de stat militare, generalul Rafael Leonidas Trujillo y Molina devine președinte și impune un regim dictatorial. Perioada 1960 — 1996 este marcată de cele șase mandate prezidențiale ale lui Joaquin V. Balaguer Ricardo, în deceniile 9 și 10 înregistrându-se o deteriorare a situației economice și puternice tensiuni sociale și politice.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Republica Dominicană în scop turistic, pentru o periodă care nu depăşeşte 90 de zile, nu au nevoie de viză de intrare în această ţară, însă trebuie să deţină un card turistic.

Acesta se obţine de la consulatele Republicii Dominicane sau la punctele de trecere a frontierei, costă 10 dolari și este valabil 30 de zile. Pentru depășirea perioadei de 30 de zile, la ieșirea din Republica Dominicană, se va plăti o taxă aferentă numărului de zile ce depășesc perioada de valabilitate a cardului turistic. În acest caz vă recomandăm ca, înainte de părăsirea țării, să contactați Direcția Generală de Emigrări la telefon +1 (809) 508 2555 sau pe e-mail la info@migracion.gob.do, pentru calcularea taxei.

Pentru mai multe informații accesați www.migracion.gob.do .

Unii operatori turistici includ costul cardului turistic în ofertele lor turistice.

Atenţie! În cazul curselor aeriene cu escală pe teritoriul Statelor Unite ale Americii trebuie să aveţi în vedere că este nevoie să vă procuraţi, în prealabil, o viză de tranzit pentru SUA.

Pentru a se evita refuzul intrării în Republica Dominicană, se recomandă cetăţenilor români următoarele:

 • să deţină un paşaport cu valabilitate minimă de 6 luni de la data ieşirii de pe teritoriul caraibian;
 • să deţină bilet de călătorie pentru reîntoarcerea în România sau în ţara în care domiciliază;
 • să demonstreze că beneficiază de servicii turistice achitate anticipat sau că deţine resurse financiare suficiente pentru perioada şederii;
 • să deţină asigurare medicală valabilă pe întreaga perioadă a şederii în Republica Dominicană;
 • să facă dovada asigurării condiţiilor de cazare;

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatorii acreditaţi si nu vă îndepărtaţi de grupul turistic!

Dacă scopul călătoriei este altul decât cel turistic (studii, muncă, afaceri) sau pentru o şedere prelungită, este necesară obţinerea vizei de la Consulatul Republicii Dominicane cel mai apropiat.

Republica Dominicană nu are ambasadă în România.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la:

Ambasada Republicii Dominicane în Italia

Telefon: (00 39-06) 454.34.789

Fax: (0039-06) 454.48.452)

Email: embajadadominicana@yahoo.it

De asemenea, informaţii şi servicii consulare se pot obţine şi de la Consulatul General al Republicii Dominicane la Praga, telefon: (00.420)241.409.939. Dacă doriţi să călătoriţi în Republica Dominicană, vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile dominicane şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Asistenţă consulară

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Dominicană.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Republica Dominicană.

Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României din Santo Domingo – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Coordonatele de contact ale Consulatului Onorific al României în Republica Dominicană sunt:

Consul onorific: Dl. ARTURO VILLANUEVA SANTIAGO

Adresa: Ave. Max Henríquez Ureña No.72, Piantini, Santo Domingo.

Telefon: +1 809 224 8243, +1 809 801 1324 (spaniolă), +1 829 208 0220 (romană)

E-mail: arturovillanuevas@gmail.com

nataliaadorca@gmail.com

Ambasada României la Bogota este acreditată şi în Republica Dominicană.

Datele de contact ale Secţiei Consulare ale Ambasadei României la Bogota sunt:

adresa e-mail: bogota.consul@mae.ro, telefon urgenţe: +57 3164495197

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Dominicană sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României in Columbia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Siguranţă şi criminalitate

Avertizăm cetăţenii români care intră în Republica Dominicană asupra pericolelor la care se expun în această ţară.

Turiştii români sunt sfătuiţi să respecte câteva reguli, general valabile, în cazul zonelor cu potenţial turistic mare şi risc infracţional crescut:

 • nu atrageţi atenţia asupra dumneavoastră afişând aparatura scumpă sau bijuterii;
 • nu purtaţi asupra dumneavoastră sume de bani importante sau cărţi de credit;
 • nu purtaţi la dvs. actele de identitate (se fac copii după acestea, iar originalul se lasă la hotel, în seif), biletele de călătorie, alte documente personale;
 • la plecarea din ţară, lăsaţi o sumă de bani unei persoane de încredere, care, în caz de urgenţă şi la indicaţiile dvs., să o poată trimite acolo unde sunteţi;
 • nu lăsaţi pe plaja sau în alte locuri publice, obiecte personale nesupravegheate;
 • folosiţi numai taxiuri de la hotel, iar pe parcursul călătoriei nu deschideţi geamurile maşinii, deoarece se practică furtul la semafor, de pe motocicletă;

Cele mai frecvente infracţiuni sunt furturile (din maşini, asupra persoanei sau cele în care se face uz de armă de foc sau macete), violurile şi, mai rar, răpirile în vederea obţinerii unor sume de bani.

Dacă aţi fost victima unei agresiuni, sunaţi la Politur, departament creat special pentru a oferi asistenţăa turiştilor străini aflaţi într-o situaţie de urgenţă, la numărul de telefon:809-686-8639 sau la numărul de urgenţă 911.

Alte numere de telefon de interes public:

 • Poliţia: 682.5423
 • Salvare: 532.0000

De asemenea se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Dominicană ca, în perioada iunie-octombrie (perioada propice furtunilor tropicale), să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţi sau să consulte direct site-ul: http://www.nhc.noaa.gov/.

Recomandări generale:

Atenţie! Nu acceptaţi supravegherea sau transportul unor pachete sau bagaje aparţinând altor persoane. Au existat nenumărate cazuri când acestea conţineau droguri.

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, drumurile fiind slab iluminate şi nesemnalizate corespunzător, existând riscul de a întâlni animale nesupravegheate;
 • Evitaţi locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • În cazul călătoriilor cu autobuze este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a călătoriei;
 • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să fie tot timpul ridicate, iar uşile blocate.;
 • Pentru schimb valutar se recomandă doar băncile şi casele de schimb oficiale, unde se cere întotdeauna paşaportul;
 • Trebuie evitate contactele cu persoane necunoscute, în special atunci când oferă băuturi, ţigări, mâncare;
 • Deplasarea între oraşe să se facă cu avionul, iar dacă este absolut necesară deplasarea cu maşina, aceasta trebuie să se facă în cursul zilei.

Atenţie! în zonele aglomerate (parcări, centre comerciale, benzinării), sau în zonele turistice, pot apărea infracţiuni de tipul înşelăciunilor, furtului din buzunare sau din maşini .

 • Dacă călătoriţi în perioada carnavalului, atenţie, daca vă aflaţi în mijlocul participanţilor, la furturile din buzunare sau genţi şi la altercaţiile dese apărute pe fondul consumului excesiv de alcool;
 • Consumaţi numai apa îmbuteliată şi alimente preparate şi nu cumpăraţi produse alimentare de la vânzătorii ambulanţi de pe stradă;
 • Evitaţi deplasarea în zona frontierei cu Haiti, deoarece există riscul îmbolnăvirii de holeră;
 • Respectaţi cu stricteţe normele de igienă şi luaţi cu dvs. un antibiotic cu spectru larg de acţiune, medicamente antidiareice şi soluţii contra ţânţarilor (există riscul îmbolnăvirii de dizenterie şi febra Dengue).

Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României în Bogota, care, poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege, telefon- 00571.256.6438 .

Pe plan local, asistenta consulară este asigurată de Consulul Onorific al României la Santo Domingo, Dl. Arturo Villanuevo Santiago, adresa de e-mail: Arturo.v@claro.net.dotelefon: 001.809.368.55.22 (informaţii în limba spaniolă) sau 001.829.208.02.20 (informaţii în limba română).

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, asistenţă medicală şi de viaţă!

Sistemul public sanitar este gratuit, dar oferă condiţii precare de igienă şi tratament.

Pachetele turistice cumpărate de la agenţiile de profil includ, de regulă, tipul de asigurare cerut în Republica Dominicană.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Se efectuează pe partea dreaptă a drumului, iar regulile de circulaţie sunt, în general, aceleaşi ca în România.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor naţionale este, în general, bună.
Accesul pe autostrăzi se face cu plată.

 • Limitele de viteză admise
  • în localităţi 60 km/h
  • în afara localităţilor 80 km/h
  • pe autostradă 90 km/h
 • Centura de siguranţă

Este obligatorie în localităţi şi în afara lor pentru şofer şi pasagerul din dreapta faţă.

 • Parcarea

În oraşe, nu trebuie lăsat autovehiculul nesupravegheat, fiind recomandabile parcările publice, cu plată.

 • Informaţii utile in cazul accidentelor rutiere

În cazul unui accident grav, cu victime, se recomandă a nu se deplasa vehiculul de la locul accidentului, până la sosirea agenţilor poliţiei rutiere.

Reglementări vamale

Se poate intra şi ieşi în/din Republica Dominicană cu suma maximă de 10.000 USD sau echivalentul în altă valută.

Se declară, de asemenea, bunurile personale care depăşesc valoare de 1.000 USD, atât la bagajul însoţit, cât şi la cel neînsoţit.

Atenţie! Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul Republicii Dominicane este interzisa si se pedepseşte cu închisoarea.

Utilizarea cărţilor de credit

Sunt agreate American Express, Visa, Master Card.

Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

Regimul animalelor de companie

Dacă doriţi să călătoriţi cu un animal de companie, trebuie să deţineţi, pentru acesta:

 • carnetul de sănătate veterinar redactat în spaniolă sau in engleză
 • vaccinul antirabic în termen de valabilitate

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie.

De asemenea, dacă sunteţi cazat la hotel, interesaţi-vă, în prealabil, asupra reglementărilor existente în privinţa regimului animalelor de companie.

Sursa: AGERPRES; MAE

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.