Lumea noastră: Sultanatul Brunei

Brunei Darussalam („Brunei, Întruchiparea Păcii”) este un sultanat independent în nordul insulei Borneo, vestul Oceanului Pacific.

La 23 februarie, Sultanatul sărbătorește ziua independenței față de protectoratul britanic (1984). Țara este formată din două părți, fiecare înconjurată de statul malaez Sarawak. Ambele părți au litoral la Marea Chinei de Sud și la Golful Brunei. Bruneiul are o suprafață de 5.765 kmp. Capitala este la Bandar Seri Begawan — 22.000 de locuitori.

Populația statului Brunei este cifrată, conform datelor din 2016, la 423.196 locuitori și este formată dintr-un amestec de grupuri etnice ale Asiei de Sud-Est: în jur de 65,7% malaysieni, o zecime chinezi, iar restul sunt popoare indigene și indieni. Limbi: malayeza (oficială); engleza (înțeleasă pe scară largă). Religii: islam (oficială, predominant sunnit), budism, creștinism și animism. Moneda: dolarul brunei — ringgit.

Partea de nord a țării este formată dintr-o câmpie îngustă de coastă, iar cea de sud din coline. Enclava de vest a statului Brunei este formată din văile râurilor Belait, Tutong și Brunei. Ea cuprinde, în cea mai mare parte, coline atingând înălțimi de peste 500 m. Enclava de est include bazinele râurilor Pandaruan și Temburong, precum și cel mai înalt punct al țării, vârful Pagon (1.850 m). Cea mai mare parte a statului este acoperită de păduri tropicale dense. Există foarte puțin teren arabil. Clima este tropicală (fierbinte, umedă, ploioasă).

Forma de guvernământ: sultanat constituțional (cunoscut pe plan local drept Monarhie Malay Islamică). Diviziuni administrative: patru districte (daerah): Belait, Brunei-Muara, Temburong și Tutong. Puterea executivă este deținută de șeful statului — sultan și prim-ministru Sir Yang Dipertuan Negara Hassanal Bolkiah (din 5 octombrie 1967).

Sultanul din Brunei provine dintr-o familie cu rădăcini de peste 600 de ani. Primul sultan a suit pe tron în 1405 și a pus bazele dinastiei din care sultanul de astăzi este al 29-lea conducător al statului. Actualul sultan, Hassanal Bolkiahse află la conducerea țării de 50 de ani și este unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Consiliul sau Cabinetul miniștrilor este învestit și prezidat de monarh și se ocupă de problemele executive. Există, de asemenea, un Consiliu Religios (ai cărui membri sunt numiți de monarh) care dă sfaturi pe marginea problemelor religioase, un Consiliu Privat (membrii numiți tot de monarh) care se ocupă de problemele constituționale și un Consiliu de Succesiune (membrii numiți de monarh) care determină succesiunea la tron dacă este nevoie.

Nu există alegeri politice și legislative. Ultimele alegeri legislative au avut loc în martie 1962. Monarhia este ereditară. Sultanul a numit un Consiliu Legislativ cu 29 de membri în septembrie 2005 și a crescut numărul acestora la 33 în iunie 2011. Consiliul Legislativ se întrunește anual, în luna martie.

Economia se bazează pe producția de petrol și de gaze naturale, dar și pe turism. Deși este un stat mic, Brunei are unul dintre cele mai ridicate standarde de viață din lume, datorită depozitelor considerabile de petrol și gaze. PIB-ul pe cap de locuitor este în jur de 25.000 USD.

Turiștii pot întâlni în Brunei grandoarea artei islamice, tradiția regală și bogății arhitecturale precum Moscheea Sultan Omar Ali Saifuddien, cu domul său aurit. Un exemplu al bogăției patrimoniului regal este reședința sultanului aflată în capitală, Istana Nurul Iman. Alte locuri de interes sunt Mormântul sultanului Bolkiah, cunoscut și ca „amiralul cântăreț”, clădirea Regalia, aflată în mijlocul capitalei și care adăpostește o colecție de obiecte ceremoniale, Muzeul Brunei și Muzeul de Tehnologie Malaeză.

Royal Regalia Museum

În Brunei există Kampong Ayer, un sat pe apă aflat la marginea capitalei, faimos datorită celei mai mari colecții de case pe picioroange din lume.

Brunei a făcut comerț cu China în secolul VI d.Hr. Prin supunerea față de regatul javanez Majapahit (secolul XIII-XV), a intrat sub influență hindusă. La începutul secolului XV, odată cu declinul regatului Majapahit, o mare parte a populației s-a convertit la islam, iar Brunei a devenit un sultanat independent, în 1521, când a fost vizitat de vasele lui Magellan, sultanul Bruneiului controla atât insula Borneo, cât și insulele înconjurătoare, aproape în întregime.

La sfârșitul secolului XVI, Brunei a început să piardă din putere, din cauza activităților portughezilor și olandezilor în regiune; la scurt timp, au intervenit și britanicii. În secolul XIX, sultanatul Brunei era alcătuit din Sarawak (incluzând teritoriul actualului stat Brunei) și o parte din nordul insulei Borneo (astăzi, parte din Sabah).

În 1841, a avut loc o revoltă împotriva sultanului, care a fost înfrântă cu ajutorul soldatului britanic James Brooke; acesta a fost proclamat ulterior guvernator. În 1847, sultanatul a încheiat un tratat cu Marea Britanie, iar în 1906 întreaga administrație a fost încredințată unui rezident britanic. În 1963, Brunei a respins ideea de a face parte din Federația Malaysia, iar în 1979 a negociat un nou tratat cu Marea Britanie. În 1984, a devenit stat independent, făcând parte din Commonwealth.

Codul penal revizuit al Brunei,  intrat în vigoare la 22 aprilie 2014, stipulează pedeapsa cu moartea pentru numeroase infracțiuni (violente și non-violente), insulta sau defăimarea lui Mohamed, insulta  la adresa Coranului și Hadith, blasfemie, proclamarea ca profet sau declararea ca non-musulmam, jaf, viol, adulter, sodomie, relații sexuale extramaritale pentru musulmani și crimă. Lapidarea la moarte a fost specificată „metoda de executare pentru infracțiunile de natură sexuală”. Rupert Colville, purtător de cuvânt al Oficiului Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), a declarat că „aplicarea pedepsei cu moartea pentru o asemenea varietate de infracțiuni contravine legii internaționale”.

De asemenea, homosexualitatea este ilegală în Brunei. Codul Penal permite ca pedeapsa cu moartea să fie administrată drept pedeapsă pentru acte homosexuale, cum ar fi actul sexual, dacă există suficiente dovezi care indică acțiunea (adică cu patru persoane sigure, imparțiale și adevărați martori în prezență). A fost recunoscut ca o infracțiune în Brunei odată cu introducerea legii Sharia. Legea prevede, de asemenea, că adulterul trebuie pedepsit cu moartea prin pietre, în același condiții privind dovezile enunțate anterior. Fără patru martori calificați, lapidarea nu va fi aplicată. Până în decembrie 2017, nu există date concrete care să implice o astfel de pedeapsă cu moartea fără patru martori calificați.

După adoptarea Codului Penal, sultanul a interzis decorurile de Crăciun în locuri publice, cum ar fi mall-urile, crezând că ar putea interfera cu practica islamului.  Cu toate acestea, creștinii locali și străini au dreptul să sărbătorească Crăciunul ca de obicei. La 25 decembrie 2015, 4.000 din 18.000 de catolici locali au participat la masa Zilei Crăciunului și a Ajunului Crăciunului.

„Pentru a fi sincer, nu a existat nicio schimbare pentru noi anul acesta, nu s-au stabilit noi restricții, deși respectăm pe deplin și respectăm reglementările existente că sărbătorile și închinarea noastră sunt [limitate] la compușii bisericii și ai reședințe „, potrivit Episcopului Cornelius Sim, șeful Bisericii Catolice din Brunei.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Posesorii de pașapoarte românești trebuie să aibă pașapoarte valabile cel puțin 6 luni înainte de a intra în Brunei, în scop de afaceri sau vizită.

În cazul unei șederi care depășește 90 de zile, cetățenii români trebuie să obțină viza înaintea sosirii în Brunei. De asemenea, pentru a obține extensia vizelor de muncă, studii sau pentru a prelungi șederea în Brunei peste 90 de zile, este necesar ca documentul de călătorie să aibă 6 pagini disponibile în pașaport. Posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu trebuie să aibă o viză obținută anterior sosirii în Brunei dacă perioada șederii este mai mare de 90 de zile.

În cazul plecării de pe aeroport, se achită o taxă de plecare, cash, în dolari bruneeni sau singaporezi.

Încălcările legii care se referă la imigrare sunt pedepsite cu bătaia cu bastonul/biciuirea.

Lucrătorii care depășesc timpul de ședere legală în Brunei riscă sentințe cu închisoarea, amenzi și bătaia cu bastonul. Persoanele asociate cu aceștia – cum ar fi contractorii sau angajatorii – sunt și ele pasibile de pedeapsă, dacă persoana în cauză este găsită vinovată.

Brunei a impus restricții de circulație persoanelor purtățoare a virusului HIV, ca parte a interdicțiilor pentru bolile transmisibile. Ministerul Sănătății din Brunei Darussalam solicit tuturor celor care intră în acest stat  să completeze un card cu o declarație privind starea de sănătate și să o predea ofițerului răspunzător la sosire. Conform Secțiunii 7, din ordinul privind Bolile Infecțioase 2003, călătorii pot fi supuși unei examinări medicale la intrarea în Brunei Darussalam. Dacă există suspiciunea unei boli infecțioase sau dacă persoana care călătorește a intrat în contact cu un bolnav infecțios, conform secțiunii 15 a Ordinului, călătorul poate fi supus carantinei.

Verificați în pașaport perioada care a fost trecută de autoritățile de imigrare.

 • Dubla cetăţenie

Brunei nu recunoaște dubla cetăţenie. Dacă se constată că aveți două pașapoarte, riscați să vă fie refuzată intrarea. Dacă aveți dublă naționalitate, este de preferat să intrați în Brunei folosind pașaportul pe care l-ați utilizat la ultima vizită în acest stat. Rețineți faptul că, pe perioada șederii în Brunei, naționalitatea recunoscută va fi cea declarată la intrarea în țară și asistența consulară acordată va fi în concordanță cu aceasta.

 • Angajare

Ca regulă generală, orice persoană care călătorește în Brunei pentru a lucra sau a studia, trebuie să obțină viza de ședere înaintea sosirii în acest stat. Angajarea expatriaților este controlată de o cotă pe piața muncii locale stabilită de Departamentul Muncii, iar eliberarea permiselor de lucru este făcută de Departamentul de Imigrări. Permisele de muncă sunt eliberate în funcție de contractele de muncă existente, în general.

Cetățenilor români care vizitează Brunei, li se acordă viza pentru 90 de zile, la intrare.

Pentru informații suplimentare, accesați site-ul Imigrărilor din Brunei.

Ameninţări teroriste

Există o amenințare scăzută de terorism, dar trebuie avut în vedere riscul general de atacuri teroriste care se pot produce în locuri publice, inclusiv în cele frecventate de expatriați sau călători străini.

Trebuie luat în considerație faptul că în alte state din zonă  au avut loc explozii și incidente armate anti-occidentale și, ca atare, există îngrijorarea că grupuri precum Jemaah Islamiyah (JI) au capacitatea de a organiza atacuri teroriste în regiune.

Siguranţă şi criminalitate

Brunei este, în general, o țară pașnică, existând o amenințare scăzută de terorism. Nivelul criminalității este scăzut, dar au existat incidente care au implicat turiști străini, îndeosebi furturi minore. Încheiaţi o asigurare medicală înainte de a călători în Brunei.

Pentru a contacta serviciile de urgență, sunați la + 673 242 3901 (poliție), 991 (incendii și ambulanță) sau 991 (urgență – criminalitate).

Nivelul criminalității este scăzut, dar au existat incidente care au implicat turiști străini, îndeosebi furturi minore. Aveți grijă de pașaportul dumneavoastră, evitați să călătoriți având obiecte de valoare asupra dumneavoastră, nu lăsați lucrurile în mașină, la vedere și în interior, deoarece riscați o spargere.

Evitați orice demonstrații sau adunări mai mari. În cazul producerii unor demonstrații în apropierea dumneavoastră, se recomandă ferm să părăsiți imediat zona respectivă.

Legi locale şi obiceiuri

Legile locale reflectă, în primul rând, caracterul islamic al țării. Trebuie să vă îmbrăcați modest și să respectați tradițiile și obiceiurile locale, îndeosebi religioase, cu precădere în perioada Ramadanului sau dacă intenționați să vizitați lăcașuri de cult. Conform noului cod penal Sharia, reprezintă infracțiune faptul că o persoană consumă în public mâncare, băutură sau fumează în timpul orelor de post în timpul Ramadanului. Puteți fi amendat cu până la 4000 dolari bruneeni și /sau pedeapsa cu închisoarea de până la 1 an. În 2018, luna Ramadanului va începe la 15 mai și se va sfârși la 14 iunie .

Majestatea Sa Sultanul și ceilalți membri ai familiei regale din Brunei sunt respectați, iar eventualele critici exprimate public la adresa acestora pot fi considerate ofense.

La data 22 octombrie 2013, un nou cod penal Sharia a fost redactat, fiind implementat pe etape, din luna mai 2014. Noul cod prevede pedepse corporale severe, precum și pedepasa capitală, pentru o serie de infracțiuni, iar unele dintre aceste situații se aplică și persoanelor care nu au religie musulmană.

Adulterul (implicând un musulman) și apropierea de persoane de sex opus este considerată infracțiune în legislația  din Brunei și poate atrage aplicarea unei amenzi, închisoare sau ambele pedepse. Conform noului cod penal Shariah este considerată infracțiune consumarea hranei, băuturilor sau fumatul în public în perioada postului din Ramadan. Puteți fi amendat cu până 4,000 de dolari bruneeni și/sau închisoare până la 1 an.

Posesia de materiale pornografice este ilegală. Relațile între persoane de același sex sunt ilegale.

Există pedepse severe pentru traficul de droguri, inclusiv aplicarea pedepsei capitale. Alte infracțiuni pot atrage pedepse corporale sau închisoare pe termen lung.

Fumatul este interzis în anumite locuri publice, inclusiv în zone de magazine sau restaurant, stații de autobuz, clădiri guvernamentale. Dacă nu respectaţi cu stricteţe aceste interdicţii, puteți fi amendați,

Poliția Regală din Brunei are, de regulă, ofițeri care vorbesc limba engleză, sunt profesioniști și politicoși. În cazul în care sunteți reținuți, solicitaţi să fie contactată Ambasada României în Malaysia.

Coordonate ale misiunii diplomatice

Adresa: 114 Jalan Damai (off Jalan Ampang), 55000 Kuala Lumpur, Malaysia

Puncte de reper: Oakwood Hotel, Wisma Chinese Chamber

Telefon: +60 3 21423172

Fax: +60 3 21448713

E-mail: kualalumpur@mae.ro

Web site: http://kualalumpur.mae.ro

Program: luni-vineri, 09.00 – 17.00

Secţia consulară

Telefon: +60 3 21482065

Fax: +60 3 21448713

E-mail: kualalumpur.consul@mae.ro   Program: luni, joi: 13.00-15.00

Telefoane utile

 • Brunei cod de țară: 673
 • Ambulanță: 991, +6732222366
 • Royal Brunei Police Force: 993, +6732222333, +6732423901
 • Pompieri: 995, +6732380402
 • Salvare/recuperare: 998, +6732332600
 • Spitalul soției Regelui Pengiran Anak Saleha Hospital (RIPAS): +6732222366
 • Spitalul Gleneagles: +6732611883
 • Taxi – Bandar Seri Begawan: +6732222214, +6732226853
 • Taxi – Kuala Belait: +6733334581
 • Taxi – Seria: +6733222030, +6733222155

Pentru mai multe informații:
http://www.bruneidirecthys.net/about_brunei/useful_phone.html

Sistemul medical

Sistemul de sănătate din Brunei este, în general bine organizat și rezonabil în ceea ce priveşte costurile, dacă nu optați pentru serviciile spitalelor private. Serviciile medicale nu sunt gratuite în Brunei, dar spitalele de stat vor furniza serviciile medicale fără necesitatea unei garanții a plății. Urmează ca, înainte de a părăsi spitalul, să achitați facturile.

Costurile serviciilor vor fi suportate de către fiecare persoană în parte. Este esențial să aveți asigurare de călătorie completă, înainte de a părăsi România. Asigurați-vă că polița dumneavoastră de asigurare cuprinde/acoperă următoarele:

 • Avion sanitar, în cazul în care trebuie să fiți transportat în România sau în altă parte;
 • Asigurare medicală completă (costurile pot fi mari);
 • În cazul decesului, transportul corpului în țara de origine;
 • Revenirea familiei dumneavoastră, în țară, în caz de îmbolnăvire gravă sau rănire.

Dacă aveți nevoie de asistență medicală de urgență, puteți merge la orice clinică sau apela 991 pentru o ambulanță.

Există două spitale importante, Spitalul General Guvernamental (RIPAS) în Bandar Seri Begawan și centrul Jerudong Park Medical Centre (JPMC). În cazul unor complicații, puteți fi evaucuat în Malaysia sau Singapore, cu avionul, dar costurile sunt mari.

Tratament dentar de urgență poate fi acordat la Jerudong Park Medical Centre (JPMC) sau la cabinete locale specializate.
.

Condiţii privind traficul

Standardele de conducere diferă de cele europene. Regulile de circulație nu sunt întotdeauna respectate (ex: oprirea autovehiculelor la semafor sau la trecerea de pietoni, utilizarea centurilor de siguranță sau regulile de conducere preventivă).

Drumurile sunt, în general, bune. Dacă veți fi implicați într-un accident auto ca șoferi, nu părăsiți locul accidentului. Puteți întâlni șoferi care un au permis de conducere și nu sunt asigurați.

Șoferii mașinilor neînregistrate în Brunei pot cumpăra combustibil doar la 10 stații de benzină din țară, decise de autorități, în cantitate totală de 250 litri. Plinul unei mașini străine este mai scump, deoarece costul nu beneficiază de subvenții guvernamentale.

 • Permise de conducere și vehicule

Pentru a putea conduce în Brunei, vă este necesar un permis de conducere local.

Puteți conduce în Brunei dacă Departamentul transporturilor din Ministerul Comunicațiilor vă aprobă solicitarea, sau puteți utiliza un permis internațional de conducere, maximum 3 luni.

Vizitați site-ul Departamentului de Transporturi pentru informații suplimentare. Accidentele de mașină trebuie raportate la poliție în 48 de ore.

 • Trekking

Aveți grijă dacă vizitați pădurea tropicală, vă puteți rătăci foarte ușor. Folosiți un ghid care este recunoscut ca fiind profesionist și nu părăsiți rutile marcate.

 • Călătorii cu avionul

O taxă de plecare se achită la Aeroportul Internațional Brunei, cu ocazia efectuării procedurilor/verificărilor specifice de părăsire a teritoriului. Taxa se achită în monedă locală.

Reglementări vamale

Vânzarea de alcool este interzisă în Brunei. Persoanele care nu au religia musulmană, cu vârstă de peste 17 ani, pot introduce, fără taxe, 2 sticle de vin sau alcool și 12 cutii de bere, la sosirea în Brunei, însă acestea trebuie declarate la vamă. Între două importuri de alcool trebuie să fie o perioadă de minimum 48 de ore. Păstrați chitanța de la vamă pentru eventuale inspecții. O listă a bunurilor interzise sau restricționate se găsește pe website-ul Vămii Regale din Brunei.

Printre acestea se numără:

 • Băuturile alcoolice, mai mult de 2 sticle
 • Narcotice
 • Material porongrafic
 • Toate armele, inclusiv cele de colecție sau modele, puști jucărie, muniție
 • Radiouri sau dispozitive de transmisie
 • Artificii
 • Țigări care nu au avertizare scrisă pe pachete
 • Porci domestici exportați din Thailanda
 • Materiale radioactive

Restricții pentru sumele cash: Maximum 15.000 Dolari Brunei.

Regimul animalelor de companie

Procedura importării unui animal de companie în Brunei poate fi complicată. Condițiile pentru a introduce în Brunei-Darussalam un animal de companie:

 • Obținerea în avans a unei autorizații de sănătate de la un inspector veterinar în Brunei-Darussalam
 • Certificat de sănătate de la veterinar (cu cel mult 10 zile înaintea plecării).
 • Licență de import de la Ministerul Agriculturii din Brunei.
 • Carantină, a cărei durată variază în funcție de țara de origine
 • Un microcip- nu este obligatoriu, dar este recomandat.

Certificat și vaccinare anti turbare: toate animalele peste 3 luni trebuie să aibă un certificat anti turbare. Vaccinul trebuie făcut cu cel puțin 60 de zile înainte de plecare, dar nu mai mult de 1 an.

Certificatul trebuie să conțină:

a.numele și adresa proprietarului

b.despre animal: rasă, sex, data nașterii, mărime, culoare, semen particulare.

c.ţara de origine, puncte de tranzit, dacă e cazul.

d.declarație că animalul a fost verificat cu 10 zile înaintea plecării și nu prezintă semne de boală.

Carantina va dura 180 de zile.

Aplicația pentru permisul de a importa animalul de companie trebuie făcută la adresa:

Animal Health and Quarantine Unit, Department of Agriculture, Ministry of Industry and Primary Resources, Old Airport, Berakas

Brunei Darussalam BB33510, Tel: 673-2380144 Ext 332, Fax: 673-2382226

Mai multe informații găsiți la: http://www.petrelocation.com/resources/international-regulations/brunei.

Sursa: AGERPRES;  Wikipedia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.