ALEGEREA NOASTRA CALEIDOSCOP LIFE & STYLE LIFESTYLE 

Lumea noastră: Tunisia

Tunisia sau Republica Tunisiană (denumirea oficială) este o țară situată în nordul Africii. Tunisia sărbătorește Ziua națională la 20 martie (obținerea independenței față de Franța, în 1956). Se învecinează cu Algeria în vest și Libia în est.

Numele țării provine de la numele capitalei Tunis. Este țara situată în zona cea mai estică a Maghrebului. Se află la jumătatea distanței dintre Oceanul Atlantic și Valea Nilului. La nord și est are deschidere la Marea Mediterană, lungimea coastei fiind de 1.148 km. Suprafață: 164.150 kmp, din care circa 25.000 kmp sunt zonă sahariană. Teritoriul este împărțit în 23 de regiuni administrative, conduse de câte un guvernator.

Populația este puțin peste 11 milioane locuitori, din care 62% trăiesc în mediul urban. Religie: musulmană (98% din populație); există și mici comunități de evrei și creștini. Capitala: Tunis (circa două milioane de locuitori); este cel mai mare centru industrial al țării. Alte orașe mai importante: Sfax, Sousse, Bizerte, Kairouan. Circa 98% din populație sunt arabi și berberi asimilați de arabi. Numai 1,2% din populație sunt berberi. Ca fostă colonie franceză, minoritatea cea mai importantă dintre europeni este cea franceză, urmată de minoritatea italiană și cea malteză. Limbă oficială: araba; se vorbește frecvent și franceza. Monedă națională: dinarul tunisian (DT).

Nord-vestul țării este mărginit de Munții Atlas. Paralel cu țărmul mării până la golful Bizerte se află lanțul munților Kroumirie cu 700-800 m înălțime. Valea fluviului Medjerda este o regiune agrară roditoare. Munții mai înalți din țară sunt aliniați pe direcția nord-est — Cap Bon, spre sud-vest unde se afla muntele cel mai înalt (Djebel Chambi, 1.544 m) cu o lungime de 220 km de-a lungul coastei Mării Mediterane, între Hammamet și Skhira, Sousse și Sfax. Acest munte este înconjurat de Sahel — șes roditor, optim culturii de măslini, răcorit de vântul mediteranean.

O climă aridă în sud, care devine mai umedă spre țărmul mării la nord, ceea ce explică zona asemănătoare stepei (cu veri fierbinți și ierni reci). Din Tunisia centrală spre sud domină o climă tipică deșertului. Diferențele cele mai mari de temperatură sunt în zona Saharei — vara cu 50°C, iar iarna atingând temperatura de îngheț. Dinspre Sahara bate vântul șiroco (scirocco), un curent de aer uscat și fierbinte. Flora și fauna fiind dependentă de climă, în nord și în Munții Atlas sunt păduri de foioase cu tufișuri, animale sălbatice: mistreți, iepuri, spre sud în regiunea de stepă fiind gazele, pe când în sud în zona deșertului sunt scorpioni, șerpi, vulturi.

În pofida lipsei unor bogății naturale deosebite, economia tunisiană este relativ echilibrată, datorită aplicării unui susținut program de ajustare structurală, atragere a investițiilor străine, privatizare și liberalizare. Resursele naturale ale Tunisiei sunt constituite din: petrol, cca. 4 milioane tone/an; gaze naturale, cca. 1.500 mil. mc./an; fosfați, cca. 7 mil. tone/an; minereu de fier, cca. 300 mii tone/an; minereu de zinc, cca. 60 mii tone/an; minereu de plumb, cca. 10 mii tone/an. Industria prelucrează, în principal, resursele naturale disponibile, fiind reprezentată de întreprinderi siderurgice și metalurgice (neferoase), fosfatice, chimice și petrochimice, textile, de pielărie și încălțăminte, alimentare, de ciment etc. Se produc: vinuri, ulei de măsline, lapte pasteurizat, acid fosforic, hârtie, țesături, confecții, materiale de construcții, bumbac, îngrășăminte chimice; există și unități de asamblat camioane, autobuze și microbuze etc. În industrie lucrează circa 30,7% din totalul forței de muncă tunisiene. Agricultura, care reprezintă cca. 13,8% din PIB, cuprinde 22% din populația activă și este axată pe cultivarea cerealelor — grâu, porumb și orz (cca. 1/3 din suprafața cultivată; aprox. 2,5 mil. t/an) — măslinului (producție cca. 250-300 mii tone/an), curmalilor (cca. 75 mii tone/an), viței de vie, citricelor, legumelor, sfeclei de zahăr, tutunului etc. Creșterea animalelor constituie o ocupație de bază (șeptelul cuprinde 360 mii bovine, 3,5 mil. ovine, 700 mii capre). S-au construit 18 baraje ce asigură irigarea a cca. 250 mii ha.

Turismul reprezintă una dintre ramurile cele mai active, cu pondere importantă în economia națională. Tunisia dispune de o capacitate de cazare de cca. 200 mii paturi, 640 de hoteluri, capacități asiguratorii față de numărul anual de turiști — cca. 5,8 milioane persoane în anul 2016. Încasările din turism au cunoscut o scădere în ultimii ani, ca urmare a unor activități teroriste zonale. Principalii parteneri comerciali sunt: Franța, Italia, Germania și Spania; Uniunea Europeană reprezintă cca. 75% din volumul schimburilor comerciale.

Tunisia a fost primul partener sud-mediteranean care a perfectat un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în 1995 și a intrat în vigoare la 1 martie 1998.

Tunisia este un tărâm ospitalier, plin de contraste, mirodenii, orașe străvechi, festivaluri animate, un litoral superb și o climă plăcută, ceea ce o face o destinație turistică foarte populară. Unul dintre aspectele interesante ale Tunisiei este că fiecare oraș pare a fi foarte vechi. Țara a aparținut fenicienilor, cartaginezilor, bizantinilor, romanilor, arabilor, turcilor și francezilor, toate aceste civilizații lăsându-și adânc amprenta. Coasta Mediteranei de 1.400 km este încărcată de plaje superbe. Orașele Mahdia, Sousse, Sfax, Monastir și Tozeur sunt extrem de vizitate de turiști. În sud se află deșertul Saharei, lacurile sărate și arhitectura berberă ce a servit ca locație pentru filme cum ar fi Războiul Stelelor și Pacientul Englez. Un alt loc ce merită vizitat în sud este insula Jerba, numită și „Insula de Vis”.

Bucătăria tunisiană este un amestec între tradițiile culinare ale europenilor, orientalilor și ale locuitorilor din deșert. Condimentele distinctive aparțin culturii mediteraneene și civilizațiilor care au condus teritoriul Tunisiei: fenicieni, romani, arabi, turci, francezi și berberi. Felul de mâncare tradițional este cușcuș-ul și poate fi preparat în mai multe feluri, dar conține legume și, de obicei, griș cu sos. În mod tradițional se consumă cu carne de miel.

În anul 814 î.Ch., fenicienii au fondat Cartagina, care a jucat un rol important în civilizația Mediteranei timp de mai multe secole. După războaiele punice, a crescut dependența Cartaginei față de Roma, până în anul 46 î.Ch., când a devenit provincie romană. Teritoriul actualei Tunisii a fost cucerit succesiv de către vandali — în 439 e. n., bizantini — în 534 și arabi, în 698, când începe și convertirea la islam a populației autohtone (în majoritate berberi). În anul 1574, a trecut sub suzeranitatea Imperiului Otoman, evoluând sub mai multe dinastii; ultima dinastie (1705-1957) a fost cea husseinită.

A devenit protectorat francez prin Tratatul de la Bardo (1881) și Convenția de la Marsa (1883). Sub presiunea mișcării anticolonialiste din perioada postbelică, la 3 iunie 1955, Franța acordă Tunisiei autonomia internă, iar, la 20 martie 1956, îi recunoaște independența. La 24 iulie 1957, ultimul monarh husseinit — Mohammed Lamine Bey — a abdicat, iar a doua zi Adunarea Constituantă a proclamat republica; primul președinte al țării a fost Habib Bourguiba (până la 7 noiembrie 1987, când constatându-i-se incapacitatea de a face față obligațiunilor impuse de funcție, primul ministru Zine El Abidine Ben Ali devine președintele țării, în virtutea art. 57 din Constituție). În perioada 17 decembrie 2010-14 ianuarie 2011 au avut loc ample mișcări de protest, care au provocat părăsirea țării de către președintele Ben Ali, iar Consiliul Constituțional tunisian l-a proclamat președinte interimar, pe Fouad Mbazaa, președintele Camerei Deputaților.

România a recunoscut Republica Tunisiană în august 1956, imediat după proclamarea independenței, relațiile diplomatice dintre cele două state fiind stabilite la 16 decembrie 1963. Ambasada României la Tunis a fost deschisă în octombrie 1967. Tunisia a deschis ambasada sa la București în octombrie 1981. La 30 septembrie 1997, autoritățile tunisiene au decis închiderea temporară a Ambasadei Tunisiei la București, invocând considerente financiare. La 9 februarie 2005, Tunisia a redeschis ambasada sa la București, numind un ambasador rezident.

Condiţii de intrare şi regim de şedere în Tunisia

Cetăţenii români sunt scutiţi de obligativitatea vizei, indiferent de tipul de pașaport utilizat. pentru o perioada legală de şedere de până la 90 de zile.

Autoritățile tunisiene au introdus o „Taxă pentru solidaritate” care trebuie plătită de către cetățenii tunisieni sau străini rezidenți în Republica Tunisiană la părăsirea teritoriului tunisian. Taxa de solidaritate nu este plătită de către străinii nerezidenți (turiști). Taxa este în cuantum de 60 dinari tunisieni (aproximativ 20 EUR).Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Tunisia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ambasada Republicii Tunisia din România: str. Clucerului nr. 48, sector 1, Bucureşti, telefon: (0040-21) 210 11 97; 210 13 44, fax: (0040-21)210 11 14, e-mail: at.bucarest@b.astral.rowww.atunisie-ro.com.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Tunisia?

Pentru a putea lucra în Tunisia, este necesară încheierea unui contract de muncă cu o companie tunisiană.

Dreptul de ședere pentru muncă este acordat de către autoritățile tunisiene doar după îndeplinirea condițiilor legale.

Dreptul de şedere pentru angajare în muncă este relativ dificil de obţinut şi este condiţionat de aprobarea prealabilă a organelor de poliţie şi a Direcţiilor regionale de muncă, în funcţie de calificarea solicitanţilor.

În general, pentru protejarea forţei de muncă autohtone, angajarea străinilor în majoritatea sectoarelor de activitate este descurajată.

În Tunisia, condițiile de muncă sunt reglementate prin Codul Muncii, care prevede vârsta minimă pentru angajare la 16 ani, săptămâna de lucru de la 40 la 48 de ore, duminica zi nelucrătoare, concediu plătit de o zi pentru fiecare lună lucrată.

În Tunisia este stabilit un salariu minim garantat de 225 dinari tunisieni, aproximativ 100 de Euro.

Rata șomajului este de 15%, dintr-o populație activă de 3,7 milioane.

Siguranţă şi criminalitate

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Tunisia sunt sfătuiţi să manifeste atenţie sporită în locurile publice. În prezent este instituită starea de urgenţă pe întreg teritoriul Tunisiei. Au loc frecvent manifestații de protest în marile orașe ale țării.

Există posibilitatea introducerii unor restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în diferite localităţi, inclusiv în capitală.

Se recomandă evitarea deplasărilor în zonele de sud-est şi vest, respectiv zonele de frontieră cu Libia si Algeria.

Există riscul închiderii unor puncte de frontieră, în special cele cu Libia.

Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Tunisia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii.

Recomandări generale:

 • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi!
 • Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Evitaţi orice deplasare în cartiere aglomerate sau în localități unde au loc demonstraţii sau proteste sociale precum şi în regiunile izolate ale ţării;
 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă evitarea cartierelor mărginaşe, precum şi zonele vechi „medina” aglomerate, care nu sunt cuprinse în broşurile turistice şi prezintă un risc de insecuritate;
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale adoptând o ţinută şi un comportament decent în publice;

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat post al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a ambasadei României.

În cazul unor incidente grave, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor tunisiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţie 197
 • Pompieri 198
 • SOS Remorcare (71) 801-211; (71) 840-840
 • Urgenţe medicale (71) 569-600
 • SOS Ambulanta (71) 752-555; (71) 599-900; (71) 233-907

Pentru a evita situaţiile neplăcute,care pot apărea în cadrul călătoriei dumneavoastră în Tunisia, mai ales dacă aceasta este făcută fără sprijinul unui operator turistic acreditat, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, accesaţi periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României în Tunisia, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Sunt recunoscute asigurările internaţionale. În cazul în care nu aveţi asigurare, accesul la serviciile medicale este dificil.

Fiecare spital departamental sau clinică privată asigură şi servicii de urgenţă, dispunând de ambulanţe proprii.

Pentru străini nu există tratamente medicale gratuite.

Fiecare poliţă de asigurare medicală, emisă de o societate de asigurare autorizată din România, are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările care vă sunt adresate. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Nu este permisă conducerea sub influenţa alcoolului.

 • Starea drumurilor

Starea infrastructurii rutiere este în general bună.

 • Limitele de viteză admise
 • 110 km/h pe autostrăzi
 • 90 km/h în afara localităţii
 • 50km/oră în localitate

Atât în localităţi, cât şi în afara localităţilor pot fi instalate radare.

 • Centura de siguranţă

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil doar pentru turişti. Cei care obţin drept de şedere pe termen lung trebuie sa-l preschimbe cu un permis similar tunisian.

 • Parcarea

Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate, în caz contrar autoturismele pot fi ridicate de poliţie.

 • Informaţii utile pentru cazuri de accidente rutiere:

În cazul accidentelor uşoare există o procedură de „constat à amiable”, respectiv completarea unui formular, de regulă purtat în autoturism, fără prezenţa poliţiei, între cei implicaţi in accident.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală după ce aţi acordat primul ajutor.

Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Regimul medicamentelor

Este interzisă introducerea sau scoaterea din Tunisia a drogurilor de orice tip şi a substanţelor dopante.

Reglementari vamale

Nu se aplică scutiri de taxe pentru bunurile introduse în Tunisia.

Este interzisă introducerea armelor, muniţiilor, sancţiunile aplicate de autorităţile tunisiene fiind foarte aspre.

Pentru unele produse (sisteme video, camere de luat vederi, aparate TV, laptop etc.), altele decât cele de uz turistic, se eliberează un document de introducere în ţară, pentru a putea fi acceptate ulterior la ieşire. Altfel, ele pot fi confiscate.

Dinarul tunisian nu este o valută liber-convertibilă și nu este permis exportul acestuia din Republica Tunisiană. De asemenea, importul și exportul de alte valute în Tunisia sunt controlate și se pot efectua doar în condiții speciale. Legislația locală prevede obligația de a declara sumele în bani la intrarea în Republica Tunisiană. Călătorii nerezidenți pot să scoată din Republica Tunisiană sume de bani care nu depășesc valoarea de 5.000 dinari tunisieni (aproximativ 1 670 EUR) și doar după prezentarea de documente justificative.

Bunurile speciale trebuie declarate la intrarea în țară, pentru a nu se întâmpina probleme în momentul părăsirii Tunisiei.

Regimul animalelor de companie

Regimul de călătorie al animalelor de companie este asemănător celui din Uniunea Europeană.

 

Sursa: AGERPRES , MAE

Comments

comments

Related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Switch to desktop version