ISTORIA ROCK-ULUI ROMÂNESC: Krypton

Proiectul Krypton a apărut inițial în formula: Eugen Mihăescu – chitară, Gabriel Golescu – chitară, Mihai Rotaru – tobe și George Lungu – bass, formulă în care s-au înregistrat patru piese pe compilația ”Rock vol 7” editată de Electrecord, însă data de naștere a actualului grup Krypton este toamna anului 1984, când Eugen Mihăescu și Dragoș Docan – bass, împreună cu Liviu Pop – tobe și Marius Voicu – solist vocal încep să repete la Clubul Facultății de Arhitectură (Club A) din București.

Trupa are, în această perioadă, participări premiate la festivalurile rock importante ale acelei perioade din București, Râmnicu Vâlcea, Craiova.

Între anii 1984—1986 membrii Krypton au funcționat și sub titulatura Krypton Fort.

Spre deosebire de tendințele generale ale epocii, spre rock-ul progresiv, trupa Krypton propunea un stil nou — New Wave Rock — ridicând astfel ștacheta la standardele mondiale ale momentului. Prospețimea stilului și creativitatea au adus trupa, în timp record, în preferințele publicului autohton. Începând în forță cu concerte în licee, în mediile studențești și la festivaluri de profil, programul trupei a ajuns să includă numeroase concerte și turnee naționale, precum și o prezență constantă pe scena Cenaclului Flacăra. Piese ca ”Timidul”, ”Cămașa păcii”, ”Fata Morgana”, ”Avertisment” sau ”Furtuni, furtuni” ajung în top-urile autohtone, cea din urmă devenind chiar un hit al Cenaclului. Au loc aproximativ 30 de concerte cu Cenaclul Flacăra.

În acea perioadă se produc schimbări de componență: mai mulți clăpari, cei mai importanți fiind Sorin Raicovescu și Adrian Fundescu, chitariștii Octavian Cimpoca și Cristi Sandu, dar și toboșari — printre care Narcis Dumitrache, Radu Marinescu, Nicky Dinescu — și soliști vocali — Ioan Luchian Mihalea, Sorina Moldvai.

Succesul trupei, prezența în presa scrisă, la radiouri și televiziuni dar și cererea tot mai mare din partea publicului au dus la înregistrarea unui prim album integral Krypton, respectiv ”30 de minute” (1988), în componența: Dragoș Docan — solist vocal, bass, Eugen Mihăescu — chitară, Cristi Sandu — chitară, Nicky Dinescu — tobe, colaborator Gabriel Basarabescu — claviaturi. De pe acest album se fac remarcate hiturile ”Tatiana”, ”Fetele cu ochii verzi” dar și „Treizeci de minute”, ”Prietena mea” , ”Poveste cu un clovn”, ”Ploaia”, ”Ora târzie”.

În toamna lui 1988, alături de Eugen Mihăescu, Dragoș Docan și Nicky Dinescu este cooptat Manuel Savu — chitară, în locul lui Cristi Sandu care pleacă la Timpuri Noi), iar la începutul lui 1989 locul lui Nicky Dinescu este luat de ”Lapi” Răzvan Lupu.

În vara lui 1989, Eugen Mihăescu pleacă în Germania (la momentul respectiv cu titlul ”definitiv”), Krypton activând la mare, în Eforie Sud, în componența: Dragoș Docan — bass, vocal, ”Lapi” Răzvan Lupu — tobe, Manuel Savu — chitară, Cristina Andrei — vocal, Răzvan Filiu — claviaturi.

În toamna lui ’89, locul lui Răzvan Filiu este luat de Valentin Stoian, pentru o scurtă perioadă trupa având 2 clăpari, cel de-al doilea fiind Marian Ionescu (în prezent Direcția 5). Tot în toamna lui ’89 apare în Krypton, adus de Lapi, Gabriel ”Guriță” Nicolau.

În perioada vară-toamnă 1989 este definitivat materialul albumului ”Fără teamă” (1990, compozitori Dragoș Docan și Eugen Mihăescu) care este înregistrat în timpul desfășurării Revoluției, din decembrie 1989 până în ianuarie 1990, în componența: Dragoș Docan — bass, ”Lapi” Răzvan Lupu — tobe, Gabriel ”Guriță” Nicolau — solist vocal, Manuel Savu — chitară, Valentin Stoian — claviaturi, albumul marcând un succes fulminant pe piață. Piese ca ”Fără teamă”, ”Cheamă-mă” , ”Am crezut în ochii tăi”, ajung rapid pe locul I în top-urile autohtone. Alte piese de succes sunt ”Capriciu” (cu varianta în engleză ”Love Forever”), ”Sunt doar un nor”, ”Nemuritori”.

Opera-rock ”Lanțurile” 
În anul 1991, la sugestia lui Dan Rădulescu (în acel moment consilier pe probleme de cultură în guvern) și a Grațielei Aninaru, se naște proiectul ”Lanțurile”, inițial având ca scop direct concertul aniversar ”1 an de la Revoluția din decembrie ’89”, desfășurat în Piața Revoluției din Capitală în formula Eugen Mihăescu (chitară, voce), Dragoș Docan (chitară bas, voce), „Lapi” Razvan Lupu (tobe) și Gabriel „Guriță” Nicolau (solist vocal).

Cu sprijinul direct al omului de radio Titus Andrei, primul material ”Lanțurile” este înregistrat în studiourile Radio România (inginer de sunet Ioan Gheorghe ”Nilă”), colaboratori Ioan Luchian Mihalea și grupul Song, Cristian Ilie (solist Voltaj) și actorul Răzvan Popa. Spectacolul din Piața Revoluției, din 1 decembrie 1990, are un succes de proporții. Au loc turnee în toată țara, trupa Krypton devenind trupa rock nr. 1 a momentului.

În iarna care urmează, cu sprijinul lui Gheorghe Căpățână, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța, este pus în scenă spectacolul ”Lanțurile” la Constanța, pe scena Casei de Cultură, după șase luni de muncă asiduă, alături de 30 de tineri și o echipă profesionistă de coregrafi, instructori și actori, cu un puternic impact pe piața culturală a perioadei.

În componența Krypton reapare Răzvan Filiu (claviaturi) care este înlocuit apoi, din cauza unor probleme de sănătate, de Sorin Voinea.

Ulterior, cu ajutorul lui Nicky Constantinescu (managerul trupei) și al producătorilor Tudor&Company, materialul este refăcut, completat, adaptat și reînregistrat (dublu album 1992, compozitori Eugen Mihăescu și Dragoș Docan) în studioul Migas Real Compact, inginer de sunet Adrian Ordean, cu participarea actorului (Erou al Revoluției) Călin Nemeș, alături de Ioan Luchian Mihalea, grupul Song și Cristian Ilie (Voltaj). Dintre piesele de succes de pe ”Lanțurile” amintim: ”Fiara a murit”, ”Poziția de drepți”, ”Trecerea în neființă”, ”Libertate”, ”Măria Ta”, ”Coșmarul”, ”Mici și Mari”, ”Iluzia și Panica”, ”Să cerem aprobare”, ”Glossa”, ”Vine o vreme”.

Materialul prezintă o trupă matură din punct de vedere stilistic și conceptual, fiind, atunci dar și azi, considerat un album de referință în istoria rock-ului românesc. Impactul considerabil al operei rock ”Lanțurile” asupra publicului a consacrat trupa în această formulă și i-a asigurat permanent un loc în inimile rockerilor din toată țara. Formația continuă să concerteze, aprecierea publicului poziționând-o pe primele locuri în topul trupelor de gen.

În 1993, Eugen Mihăescu părăsește trupa și alege o carieră solo, la fel și Gabi „Guriță” Nicolau și Sorin Voinea în 1994. Dragoș Docan și ”Lapi” Răzvan Lupu continuă să țină ”stindardul Krypton ridicat” și concertează sub titulatura Krypton în diverse formule, în componența trupei activând: Nicu Damalan — chitară (ulterior Direcția 5), Romeo Dediu — chitară (ulterior Holograf), din nou Manuel Savu — chitară alături de Berti Barbera — solist vocal, Cezar Zavate — chitară, Dan ”Byron” — solist vocal și flaut, ”Jojo”—chitară (ulterior Vița de Vie), Andy Nucă — chitară, Cristian Ilie (ex Voltaj) — solist vocal, Andrei Vlad ”Motanu” (ulterior Mihai Mărgineanu Band), formula stabilizându-se în componența: Dragoș Docan — bass, ”Lapi” Răzvan Lupu — tobe, Cătălin Tuță-Popescu — claviaturi, George Pătrănoiu — chitară, Costi Sandu ”Damigeană” — solist vocal, o formulă de elită în care este lansat, în 1997, albumul ”Am dormit prea mult” (produs de Electrecord, compozitor Dragoș Docan), ultimul album al ”vechiului Krypton”.

Printre hit-urile acetui albun se numără ”Va fi rândul tău” (”Într-o zi”, piesă preluată ulterior și de trupele ”El Negro”, ”Haiducii”, ”Oxygen”), ”Am dormit prea mult”, ”Sătul de tot și toate”, ”Sunt vinovat” (preluată și de Aurelian Temișan), ”Ziua Schimbării”, ”Cioara”, ”Fără bani”, ”Cântecul nebunului”, ”Sunt foarte rău”.

În 1999, ”vechiul Krypton” își încetează activitatea, fiecare membru continuându-și cariera muzicală independent ca instrumentist, compozitor, producător muzical sau manager artistic.

În anul 2000, Eugen Mihăescu reînființează trupa avându-l ca solist vocal pe Răzvan Fodor. Cu un alt stil (în continuare în marea sferă a rock-ului) formația se reinventează și recucerește inimile fanilor.

În componența Eugen Mihăescu — chitară, Răzvan Fodor — solist vocal, Ștefan ”Linda” Moisa — tobe, Narcis Nut — bass sunt lansate albumele ”Comercial” (2001, compozitor Eugen Mihăescu), ”Stresat de timp” (2003, compozitor Eugen Mihăescu), ”Deasupra lumii” (2004, compozitor Eugen Mihăescu), având ca piese de succes: ”Îți mai aduci aminte”, ”Cerceii tăi”, ”Am uitat cum arăți”, ”Am dansat cu norii”, ”Vorbele tale”, ”Inima mea”, ”Lasă-mi speranța”, ”Urme de parfum”.

Urmează apoi albumul ”Mă prefac în ploi” (2008, compozitor Eugen Mihăescu), în componența: Eugen Mihăescu — chitară, Cătălin Fotin — bass, Tony Șeicărescu — solist vocal, Putingher ”Piti” Cătălin — tobe, de pe care se remarcă piesele ”Mă prefac în ploi”, ”Imaginea ta”, ”Ai ceva în plus”, ”Joc în doi”, ”Viața nu e un vis”.

Trupa se bucură de un real succes iar reacția pozitivă, atât din public, cât și din mass-media, repune trupa în topurile naționale. Au urmat multe concerte și turnee naționale și internaționale (Canada, Franța, Belgia, Luxemburg) susținute tot timpul de mass-media și de publicul din țară și din diaspora.

2012 — Krypton Reunion, 2014 — ”Formula de aur” Krypton
Aflată în permanentă schimbare, privind spre noi orizonturi, trupa Krypton a continuat să experimenteze, trecând prin mai multe stiluri muzicale.

La initiațiva lui Eugen Mihăescu, în 10 mai 2012, trupa anunță revenirea în activitate a vechilor prieteni, singurul absent din ”formula de aur” fiind Dragoș Docan, în locul sau performând la chitară bass Cătălin Fotin.

La începutul anului 2013 se naște proiectul Krypton Unplugged, o formulă restrânsă a Krypton-ului mare, respectiv: Eugen Mihăescu (chitară), ”Guriță” Gabi Nicolau (solist vocal), colaboratoare Teodora Dragomirescu (violă), iar în luna mai este lansat albumul ”O parte din noi”.

În formula restrânsă au avut, pe parcursul anului, concerte în țară, proiectul unplugged încetându-și activitatea la finalul anului 2013, aproximativ în același timp cu revenirea în Krypton a basistului și compozitorului Dragoș Docan, trupa Krypton revenind astfel la ”Formula de aur”.

Krypton s-a relansat, în această componență, pe 16 mai 2014, printr-un concert de mare anvergură, repertoriul fiind în proporție de 50% nou, în premieră, iar mesajul social, caracteristic Krypton, revine ca prioritate.

Piesele noi care vau fost prezentate fanilor: single-ul ”Supraviețuitor”, care va beneficia și de un videoclip, ”Lasă-mă să spun”, ”Scârboasă zi de joi”.

În 2015 a fost lansat „Rău sau bun”,iar în 2016, Krypton a revenit cu un nou single, „Când tu zâmbeşti” – o baladă rock, un cântec de dragoste.

Sursa: AGERPRES

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.