Mai este accesul la apă un drept fundamental al omului?

Dacă resursele minerale sau combustibilii sunt deja sursele unor afaceri substanţiale, iar costul lor este perceput ca fiind “normal”, accesul la sursele de apă sunt considerate încă un drept fundamental.

“O să ajungem să plătim şi aerul, şi apa” spuneam acum câţiva ani. Aerul nu încă, darapa deja devine o resursă pe care cetăţeanul o plăteşte. Chiar dacă unii dintre noi consumăm apă plată îmbuteliată, iar alţii plătesc accesul la reţeaua publică, apa deja nu mai este gratuită.

Odată cu creşterea puternică a populaţiei globului, accesul la apa potabilă a devenit o problemă care preocupă întregi naţiuni, nu numai în zonele aride lipsite de surse de apă, ci şi în ţările industrializate, în care consumul de apă, mai ales cel industrial şi agricol, pune mari probleme de acces general la acesta resursă.

Apa este indispensabilă vieţii, implicit a vieţii moderne a civilizaţiei umane. Consumul de apă a crescut exponenţial în ultimii ani, ducând la dezbateri privind dreptul considerat fundamental al omului de a avea acces la apă.

Într-un articol publicat de Globalresearch, se vorbeşte despre declaraţia preşedintelui Nestle, unul din producătorii giganţi de produse alimentare de la nivel mondial, care consideră că accesul la apă nu mai este un drept al omului, resursele de apă trebuind privatizate.

Sigur că, în calitate de preşedinte al unei companii care se ocupă cu furnizarea de apă îmbuteliată, respectivul “prezicător” îşi doreşte ca un număr cât mai mare de oameni să cumpere apă, preferabil ce îmbuteliată de la Nestle.

Compania Nestle este de mai mulţi ani în vizorul organizaţiilor ecologiste, datorită diverselor atitudini controversate avute în trecut, în probleme delicate, cum ar fi Organismele Modificate Genetic sau mâncarea de proastă calitate (junk food).

Continuarea pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.