Mai merita sa ne tinem banii la banca?

Dobanzile pentru produsele de economisire se afla intr-un ritm sustinut de scadere de mai bine de un an si nu se vad semne ale unei stagnari in viitorul apropiat. Nici indemnurile guvernatorului BNR, si nici scaderile mai mici ale dobanzilor pentru credite nu par a opri micsorarea dobanzilor pentru depozitele la termen

In cadrul Parteneriatului incheiat, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Serviciilor si Strategiilor din Romania – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro) si analistii www.FinZoom.ro va prezinta topul celor mai avantajoase dobanzi pentru economiile in lei dar si castigurile reale dupa achitarea comisioanelor bancii si a impozitului pe dobanda comparate cu topul celor mai avantajoase depozite realizat in luna martie a anului trecut.

 

Se impune precizat faptul ca, nu intotdeauna dobanda mai mare defineste cel mai bun produs iar cei interesati de un depozit ar trebui sa ia in calcul si comisioanele aferente contului curent sau retragerii banilor, comisioane care nu au urmat acelasi trend descrescator al dobanzilor dupa cum vom putea observa in continuare.

Top 5 Depozite in Lei

 

 12.000 RON / 3 luni

 

Banca / Produs

Dobanda

Castig 
(dupa impozitare)

Comision administrare cont
(in cele 3 luni)

Castig dupa plata comisioanelor

Comision retragere numerar 
(in ziua scadentei)

Nextebank – Depozit la Termen cu Dobanda Fixa – RON

4.35%

109.62

4.5

105.12

0%

TBI Bank – Depozitul Simplu – RON

4.25%

107.10

9

98.10

0%

Volksbank – Depozit SIGUR – RON

4.05%

102.06

9

93.06

0%

Banca Romaneasca – Depozit la termen cu dobanda fixa – RON

3.95%

99.54

9

90.54

0%

Piraeus Bank – Depozitul Binevoitor – RON

3.95%

99.54

7.5

92.04

0%

Top 5 Depozite si Randamentele lor Reale (Martie 2013)

Comparand aceste informatii cu datele similare din martie 2013, putem observa ca, cea mai mare dobanda a scazut in mai putin de un an cu peste 2 pp, de la 6,50% la 4,35% iar comisioanele pentru administrarea contului curent sunt mai mari.

Daca in martie 2013 comisioanele de administrare a contului curent aferent celor mai bune 5 depozite porneau de la 0 si ajungeau pana la 7,5 lei (in cele 3 luni de existenta a depozitului), in prezent limita inferioara este de 4,5 lei insa limita superioara ajunge la 9 lei.

In egala masura castigurile nete pentru aceeasi suma depusa (12.000 RON) sunt mai mici cu mai mult de o treime.

Pentru a compara toate depozitele oferite de banci printr-o cautare personalizata (suma depozitului, perioada) va rugam sa intrati pe link-ul: http://www.finzoom.ro/depozite/depozite.aspx

 

Incurajam consumatorii sa se informeze cu privire la intreaga oferta financiara disponibila inainte de a lua o decizie. Credem ca un client care semneaza in cunostinta de cauza va dovedi un comportament responsabil. Suntem dedicati informarii responsabile a consumatorului din 2006. http://www.finzoom.ro/ ”

 

Consumatorii au la dispozitie un numar de telefon unic – 021.9615, la care pot suna pentru consiliere, consultanta sau sesizari in domeniul financiar-bancar. Numarul este cu tarif normal in reteaua Romtelecom, apelabil din toate retelele, iar informarea si consilierea consumatorilor se va acorda cu titlu gratuit.

Sursa: Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons,

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.