Marea Britanie și libertatea de vaccinare

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, și comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, au semnat, pe 5 iunie 2023, la Geneva o inițiativă, pe care au descris-o drept istorică, pentru a consolida, ceea ce, cei doi numesc „securitatea globală a sănătății” (România Muncitoare, nr. 309, aprilie-mai 2023): ”Pandemia a arătat importanța soluțiilor digitale de asistență medicală” pentru facilitarea accesului la serviciile de asistență medicală, a declarat dr. Tedros la ceremonia oficială.

Pașaportul European de sănătate, a spus el, va deveni un „bun public global”. Potrivit unui comunicat de presă al OMS și al Comisiei Europene, viitorul sistem global de certificare digitală ar trebui să faciliteze mobilitatea și să protejeze cetățenii din întreaga lume împotriva amenințărilor actuale și viitoare pentru sănătate, inclusiv pandemii.

Aceasta este prima componentă a rețelei globale de certificare a sănătății digitale a OMS, care va dezvolta, spun cei doi, „o gamă largă de produse digitale pentru a îmbunătăți sănătatea pentru toți”, cum ar fi înregistrările internaționale de imunizare digitală.

Această rețea „va fi o parte importantă a eforturilor noastre de a consolida sistemele de sănătate și de a ajuta statele noastre membre să se pregătească mai bine pentru următoarea epidemie sau pandemie. Rețeaua ar putea juca, de asemenea, un rol crucial în situațiile umanitare transfrontaliere, asigurând că Oamenii au acces la dosarele lor medicale atunci când trec granițele din cauza conflictelor, crizelor climatice sau a altor urgențe”, a adăugat el.

UE a fost un susținător puternic al pașapoartelor digitale pentru vaccinuri, lansate pentru prima dată în statele sale member, la sfârșitul anului 2020, sub denumirea de „pașaport verde”.

Pașaportul de sănătate al UE este deja cel mai răspândit din lume: „Cu 80 de țări și teritorii conectate la certificatul digital european Covid-19, Uniunea Europeană a stabilit un standard global. Certificatul european nu numai că a fost un instrument important în lupta noastră împotriva pandemiei, dar a facilitat și călătoriile internaționale și turismul”, a declarat comisarul european Thierry Breton, ale cărui responsabilități includ și afacerile digitale.

Dr. Tedros a promis că viitorul sistem global de certificare digitală va fi „bazat pe principiile echității, inovației, transparenței și protecției datelor și confidențialității”.

OMS nu va avea acces la datele personale, la care vor avea acces doar autoritățile locale de sănătate… În schimb, OMS va putea verifica autenticitatea certificatelor…

În opoziție cu sistemul OMS-UE, apărarea victimelor injecțiilor cu ARN a devenit „acceptabilă” din punct de vedere politic în Marea Britanie, iar obligația de a te vaccina pare să dispară (România Muncitoare, nr. 309, aprilie-mai 2023): Noul ministru al Sănătății, Maria Caulfield pledează pentru libertatea alegerii tratamentului de către indivizi.

Oficialitățile britanice și-au reamintit de schema britanică de compensare a daunelor la vaccin, lansată în 1979, care este menită să liniștească Oamenii în cazul în care ceva nu merge bine după o vaccinare… recomandată sau obligatorie!

Un cetățean cu handicap grav ca urmare a unei injecții pentru anumite boli poate obține o plată unică, scutită de taxe, de 120.000 de lire sterline (echivalentul azi a 130.000 franci elevețieni sau 135.000 de euro).

În prezent, în Regatul Unit, apărarea victimelor daunelor provocate de vaccinurile legate de Covid-19 a atins o dimensiune politică, spre deosebire de țările member UE sau Elveția.

A apărut chiar și un grup parlamentar interpartit, care pledează pentru cauza cetățenilor care au trecut prin eșecuri post-vaccinare. Ministrul Sănătății de la Londra, Maria Caulfield, a declarat acestui grupul parlamentar la începutul lun

ii iunie 2023, că 5.738 de cereri au fost depuse până în luna mai 2023 în cadrul schemei, iar dintre primele 2.000 de cazuri evaluate de autorități, 105 au fost considerate justificate pentru a obține compensația unică prevăzută de lege.

Prin comparație, din 1978 până în 2017, au fost acceptate 936 de cereri de daune legate de vaccin, în medie 23 pe an.

În 2022 putem vorbi de o situație extraordinară din cauza vaccinurilor pentru Covid – de aceea, au fost recrutate 80 de persoane pentru a ajuta la procesarea cererilor: în medie, sunt necesare șase luni pentru a procesa un singur dosar, pentru a obține toate rapoartele și informațiile suplimentare necesare. Costul administrativ și medical al procesării unui dosar nu a fost comunicat…

Unii parlamentari cer să fie relaxat criteriul de 60% invaliditate pentru a primi această compensație și ca această sumă să fie indexată la inflație.

Miniștrii au respins până acum aceste propuneri în Timpul negocierilor tripartite: Parlament – Guvern – Sindicate. Mai mult, primirea plății pentru daunele cauzate de vaccinuri nu împiedică beneficiarul acestuia să ia și alte măsuri legale pentru a solicita despăgubiri.

Noul ministru al Sănătății, Maria Caulfield, pledează pentru libertatea vaccinului: „Personal, nu vreau să fiu într-o poziție în care impunem medicamente sau tratamente, pentru că este la latitudinea indivizilor să decidă ce este mai bine pentru ei”.

Întrebată despre posibilitatea unei noi obligații de vaccinare, doamna Caulfield a spus: „Cred că este foarte important ca Oamenii să-și dea consimțământul informat și să fie informați despre fapte».

Excesul de mortalitate observat în Regatul Unit al Marii Britanii în 2022, dar și în prezent  pare să le mai rezerve multe surprise Britanicilor, pe care un stil superficial de jurnalism înclinat să pună la îndoială acest exces de mortalitate nu-l va mai putea ascunde mult Timp…

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.