Marea Britanie, un nou centru de apărare împotriva armelor chimice

Marea Britanie va investi 48 de milioane de lire sterline (67 de milioane de dolari) într-un nou centru de apărare împotriva armelor chimice, la laboratorul de cercetări militare de la Porton Down, destinat protejării împotriva ameninţării în creştere din partea Rusiei şi Coreei de Nord, a anunţat joi ministrul apărării, Gavin Williamson, informează Reuters şi BBC News.

Porton Down este laboratorul militar unde oamenii de ştiinţă britanici au identificat agentul neurotoxic folosit împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, la Salisbury, atac pentru care Londra a acuzat Moscova.

‘Astăzi, pot anunţa că vom întări această capabilitate prin investirea a 48 de milioane de lire într-un nou Centru de apărare împotriva armelor chimice, pentru a ne asigura menţinerea avantajul competitiv în analiza şi apărarea împotriva armelor chimice’, a indicat Williamson, într-un discurs rostit joi.

Ministrul a declarat că atacul ”şocant şi nesăbuit” împotriva lui Skripal şi a fiicei acestuia ilustrează pericolele în creştere cu care se confruntă Marea Britanie din partea armelor chimice.

Marea Britanie conduce în cercetarea mondială legată de contracararea războiului chimic, biologic şi radiologic, dar această expertiză trebuie să fie dezvoltată pe mai departe pentru a combate activităţile potenţial ostile ale unor state şi indivizi, a menţionat el.

‘Ştim că ameninţarea chimică nu vine doar din Rusia, ci şi din partea altora’, a mai afirmat Williamson.

Ministrul a mai anunţat că, din precauţie, mii de militari britanici vor fi vaccinaţi împotriva antraxului.

Williamson, care a preluat funcţia în noiembrie, examinează în prezent capabilităţile de apărare ale Marii Britanii, în contextul apelurilor din partea unor parlamentari conservatori pentru un moratoriu asupra reducerii bugetului militar.

‘Pe măsură ce Brexit-ul se apropie, ochii lumii sunt aţintiţi asupra noastră. Adversarii noştri să fie convinşi că îi vom supraveghea chiar mai atent decât aliaţii noştri’, a subliniat ministrul. ‘Acesta este momentul nostru să ne păstrăm avantajul competitiv’, a mai arătat responsabilul britanic.

CITEȘTE ȘI:

Cazul Skripal: Şeful diplomaţiei ruse afirmă că Londra vrea să distragă atenţia de la Brexit

Cazul Skripal: Secretarul general al NATO se va întâlni luni, la Bruxelles, cu Boris Johnson

Cazul Skripal: Parisul va anunţa măsuri ‘în zilele următoare’

Cazul Skripal: Marea Britanie, Germania, Franţa şi SUA consideră responsabilitatea Rusiei singura explicaţie plauzibilă

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.