Marele cutremur din 2011 ”auzit” din spațiu

Marele cutremur din aprilie 2011, care a lovit Japonia, a fost atât de puternic încât a putut fi ”auzit” de către un satelit, care orbita la 260 km altitudine deasupra Terrei.

Pe timpul marelui cutremur japonez și a valului tsunami care i-a urmat (atunci au murit mai mult de 15.000 de oameni și s-a produs dezastrul de la Fukushima) mai multe instrumente, inclusiv sistemul de poziționare globală (GPS), au detectat perturbări în mișcarea electronilor din ionosferă. Ionosfera este stratul atmosferei aflat între 80 și 600 km altitudine, care este compus dintr-un amestec neutru, din punct de vedere electric, de electroni, ioni pozitivi și  molecule încărcate electric. Această pertubație s-a manifestat printr-o ușoară întârziere a semnalelor radio. Oamenii de știință au presupus că acest fenomen a fost provocat de o undă infrasonoră, care s-a propagat prin ionosferă.

Raphael Garcia, fizician la Universitatea din Toulouse, Franța, și echipa sa, au decis să verifice dacă această ipoteză este corectă. Pentru aceasta cercetătorii și-au îndreptat atenția către datele transmise de către sateliți, căutând mici variații ale accelerației verticale, care ar indica prezența unei unde infrasononore.

Continuarea pe Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.